BBQ’en in de regen, waarom niet?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je vrienden en familie zitten met lege magen te wachten op je kookkunsten met de BBQ. Toch blijkt het lokale weerbericht zich anders voor te doen dan je dacht en die zonnige dag die je verwacht had veranderd in een grijs, regenachtig fiasco. Maar niet voor jou, toch? Er zijn genoeg mensen die geen problemen hebben als het loopt te sputteren en staan rustig buiten te barbecueën. Hoe doen ze dit precies en wat heb je er voor nodig? We hebben Dennis Werner erbij gehaald met zijn ervaring in de regen tijdens het barbecueën. Dennis is een echte BBQ-guru die fanatiek door blijft gaan in slecht weer.

Barbecue hoes

Als je al wil gaan barbecueën in de regen is het wel handig dat je dit gaat doen met een droge barbecue. Niet alleen omdat een droge barbecue sneller aan gaat, maar ook om roest te voorkomen. Een degelijke barbecue hoes ligt tussen de €30 en €60 afhankelijk van de luxe die erbij komt kijken. Natuurlijk is er nog veel meer keus aan hoezen. Kijk daarom goed rond welke jou het beste lijkt (Bekijk ook goed de vorm!). Het is belangrijk om een goede mix te lezen van negatieve en positieve reviews om een goed beeld te krijgen van wat je koopt.

“Mijn kleine BBQ’s staan wanneer ik deze niet gebruik altijd binnen opgeslagen, mijn mini Kamado staat zelfs in de woonkamer! Maar de grote is mobiel deze staat onder een regenhoes, dit is voldoende.” – Dennis Werner

Barbecue Paviljoen

Een betrouwbare oplossing om de regen tegen te gaan is een barbecue paviljoen. Hiervoor moet je behoorlijk diep in de buidel tasten, maar dan zit je wel droog zonder dat je je zorgen hoeft te maken om wegwaaiende parasols of een nat pak. De kwaliteit van het paviljoen is afhankelijk van de prijs en dit is goed zichtbaar in hoeveel ruimte en bescherming het paviljoen biedt. De kosten van een paviljoen liggen tussen de €300 tot wel €1100 afhankelijk van hoe uitgebreid en oogstrelend deze moet zijn.

Hands-Free Parasol

De parasol is een effectieve optie als er niet teveel wind staat. Dit kan natuurlijk ook niet elk soort parasol zijn, want deze moet absoluut brandbestendig zijn. Je wil niet gefocust op je T-bone steak zijn, terwijl er boven je een vuurzee hangt. Een echt goede BBQ-parasol ligt al snel rond de €80 tot €150, zeker omdat je ook wil dat de materialen goed zijn en niet halverwege uit elkaar vallen. Met brandveiligheid is het niet slim om de goedkope weg te nemen.

“Een parasol is op zich een goeie goedkope oplossing. Zorg er wel voor dat deze hoog genoeg is, mocht er een steekvlam ontstaan deze niet in de parasol terecht komt. Kijk ook of het materiaal brand vertragend is.” – Dennis Werner

DIY-afdak

Niets is zo mooi als je eigen afdak met bloed, zweet en tranen bouwen. Je staat niet alleen droog tijdens slecht weer, het levert ook nog eens schouderklopjes op van toeschouwers. En ach kom, geef jezelf er ook eentje, je hebt het verdiend. Er zit wel aardig wat tijd in zo’n project, maar je verzekerd jezelf van goeie kwaliteit. “If you want to do something right, you got to do it yourself”. Natuurlijk kun je ook een standaard klaargemaakte afdak kopen, oftewel een prefab. Deze liggen gemiddeld rond de €950 tot €3750. Ga je zelf aan de slag dan kan je voor €600 al klaar zijn. De keuze is aan jou of je voor een paar palen met een doek gaat, of een nieuw UNESCO monument wil neerzetten.

“Hier ben ik erg fan van. Groot voordeel is dat het ook storm vast is, vooral handig met dit Nederlandse weer. Toch zou ik mijn BBQ’s mobiel willen houden, zodat met echt mooi weer ik dan wel weer onder het afdak uit kan ermee.” – Dennis Werner

Windschermen

Niet alleen regen speelt een rol tijdens het barbecueën. Wind kan een lastige rol spelen en behoorlijk aan de haal gaan met de vuurhaard, rookvorming, en eventueel voor rondvliegende hamburgers zorgen. Een windscherm helpt ervoor te zorgen dat jij niet door de tuin hoeft rennen. Je kan deze handige schermen al kopen voor minder dan €50. Zorg er wel voor je dat bij een echte volwaardige storm toch naar binnen gaat, een windscherm kan niet alles tegenhouden!

 

Welke BBQ’s voor Nederlands weer?

Van kleinere Kamado’s tot grote buitenkeukens, de keuzes lijken tot in de honderden te lopen. Het belangrijkste is dat je de plus- en minpunten goed gaat afwegen. Ga verschillende websites af, lees reviews (ook de negatieve!) en vraag experts om advies. Een grote barbecue brengt ook slechte mobiliteit met zich mee, wat ervoor zorgt dat deze dag en nacht buiten moet blijven staan het gehele jaar. Een kleine Kamado kun je gemakkelijk in je garage zetten met een hoes erover. Met redelijk veel regen door het jaar heen, is een Kamado natuurlijk makkelijker, want voor een grote buiten-barbecue heb je al snel een afdak nodig.

“Tijdens regenachtige dagen wanneer je wil BBQ’n is een deksel toch echt de uitkomst. Persoonlijk vind ik een BBQ met deksel sowieso een pluspunt. Je kunt de temperatuur van de BBQ beter regelen en rook opvangen voor meer smaak. Met lange low en slow sessie dikke plus. Nadeel: het neemt wel de ‘fun’ een beetje weg, omdat je het product niet meer kunt zien. Dus wanneer je lekker wil grillen de deksel open te laten.” – Dennis Werner

Geen regen stopt mij

Tijd om aan de slag te gaan! Toch is het handig om er ook wat op te kunnen leggen. Bezoek met gemak onze producten pagina en bestel gelijk wat je nodig hebt! Nog niet helemaal zeker wat je wil gaan eten? Check dan onze inspiratiepagina en ontmoet één van onze experts. Of bekijk een aantal tips en tricks om je hobby koken naar een nieuw niveau te tillen! Meer weten over Dennis Werner en zijn BBQ avonturen? Bezoek dan zijn instagram voor zijn meest recente creaties.

Delen via:

Laat je inspireren

Laatste nieuwsberichten

Menu