Jos Havekotte

Dè vakslager met een passie voor vlees, vers, en mensen. Wanneer je met Jos praat over vlees slaat zijn passie gelijk op je over en voor je het weet sta je zelf in de slagerij. Hij zorgt dat je bewapend met alle wetenswaardigheden over vlees aan de slag kan.

Dit is een mooi stuk vlees wat goed geschikt is voor meerdere manieren van bereiding, in de pan, de oven of de BBQ. Zowel als steaks als aan het stuk. Daarbij zullen al je gasten dit waarderen. Echt een allemansvriend dus! Het is wel belangrijk de juiste ras, leeftijd, kwaliteit en rijping te kiezen, anders kan dit vlees qua malsheid nog wel eens tegenvallen. Gelukkig hebben wij op de website van The Meatlovers deze selectie reeds voor u gemaakt!

Inhoudsopgave

  Waar zit de Entrecote en hoe ziet de Entrecote eruit?

  De Entrecote is een onderdeel van de grote lange rugspieren die aan weerszijden van de ruggengraat lopen. Van het begin van de bil tot aan de schouder. De Entrecote is het stuk tussen de ribben en de bil in, het laatste stuk van de rugspier dus. De Entrecote is een grote langwerpige magere spier die aan de bovenzijde bedekt is met een mooi randje vet. Aan de onderzijde enkel wat dunne vliesjes heeft een aan de ene zijkant een randje vet met wat kleine stukjes vlees en aan de andere zijkant de ketting die er meestal wordt afgehaald aangezien die niet mals is.

  Hoe populair is het:

  De Entrecote is een van de meest bekende vleesdelen van het rund, samen met de Kogelbiefstuk, Ossenhaas en Ribeye. Zijn populariteit komt met name omdat dit regelmatig op de kaart van diverse restaurants staat. Het is mals en smaakvol vlees met voor de liefhebbers een smaakvol randje vet. Voor degene die dit niet willen kan dit randje er eenvoudig vanaf worden gehaald.

  Kenmerken:

  • Marmering: Afhankelijk van type, ras en voer is de Entrecote minder of wat meer gemarmerd. Echter de spierdelen van de achterzijde van het dier hebben vaak wat minder marmering dan de spieren uit de voorzijde van het dier. 
  • Smaak: De smaak van de entrecote is vol maar verfijnd. Daarom is dit een gewilde snit voor veel restaurants. 
  • Malsheid: Afhankelijk van ras, leeftijd en rijping is de entrecote een heerlijk mals stuk vlees. Vooral van de diverse Angus runderen van The Meatlovers die een optimale rijping hebben gehad. 
  • Andere kenmerken: Omdat het een grote rugspier is leent dit deel zich erg goed voor zowel mooie gelijkmatige steaks van te snijden maar ook om als groot deel te bereiden. Aan de kant waar de ketting heeft gezeten is de vetlaag aan de bovenzijde iets weggehaald omdat tussen dit vet en het vlees een stevige pees laag zit.

  Hoe wordt het bereid?

  Meest populaire bereiding is in steaks. De steaks bij voorkeur wat dikken afsnijden, eventueel 1 dikke steak voor 2 personen. Dan kan het vlees op hoog vuur rondom worden dichtgeschroeid en dan op laag vuur zachtjes worden doorgegaard tot een kerntemperatuur van ongeveer 53 graden voor medium rood, doorgaren tot 58 graden voor medium gaar. Hoger is niet aan te bevelen omdat het vlees dan droger en minder mals zal worden.

  Een tip om zeker te proberen is eerst het meeste vet van de steaks te snijden, dit in kleine blokjes uitbakken in de pan met 2 teentjes knoflook. Wanneer de vet blokjes mooi bruin beginnen te worden (kaantjes) dan de entrecote in het vet bakken. Dit geeft een optimale smaak aan het vlees. Deze kaantjes dan wel over het vlees serveren voor het lekkerste resultaat. Wat betreft zout en kruiden, ik bestrooi de steak voor het bakken royaal met zeezout uit de molen of Fleur de Sel, dit bakt dan lekker in de korst voor een optimale smaak. Peper maal ik bij voorkeur vers over het vlees wanneer dit uit de pan op het bord gaat.

  Wanneer de entrecote aan het stuk wordt bereid is de beste manier om het vet aan de bovenzijde geruit in te snijden en met deze vetkant in een grote pan 10 minuten op hoog vuur uit te bakken. Dan nog enkele minuten op de magere onderkant in het gesmolten vet bakken. Doe het stuk vlees met het vet aan de bovenzijde in een passende ovenschaal, giet het gesmolten vet erover en zet in de oven op 150 graden tot het vlees een kerntemperatuur heeft van ongeveer 52 graden. Haal de schaal uit de oven, dek af met alufolie en laat 10 minuten rusten voor aansnijden.

  Mijn persoonlijke mening

  Dit is een mooi stuk vlees wat goed geschikt is voor meerdere manieren van bereiding, in de pan, de oven of de BBQ. Zowel als steaks als aan het stuk. Daarbij zullen al je gasten dit waarderen. Echt een allemansvriend dus! Het is wel belangrijk de juiste ras, leeftijd, kwaliteit en rijping te kiezen, anders kan dit vlees qua malsheid nog wel eens tegenvallen. Gelukkig hebben wij op de website van The Meatlovers deze selectie reeds voor u gemaakt!