Picanha

Populair in Zuid-Amerika vanwege de rijke smaak en zachte structuur. Dit bijzondere stuk vlees is afkomstig uit het bovenste stuk van de staart van het rund. De picanha kenmerkt zich door een enorme vetkap en rijke marmering, waar het vlees zijn overheerlijke en rijke smaak aan te danken heeft. Bereid je smaakpapillen dus goed voor op een sensatie. Ook is het opvallend dat het stuk vlees vaak een driehoekige vorm heeft. Kortom, een stuk vlees wat je zeker een keer geproefd moet hebben. Een mals stuk vlees dat keer op keer voor een onvergetelijke ervaring zorgt.

Bereiden

Het vlees wordt gesneden uit het bovenste stuk van de staart. Door de rijke vetkapt onderscheidt de picanha zichzelf van de rest. Hierdoor is deze namelijk onwijs goed van smaak, dit kan het bereiden van het vlees intimiderend maken. Hier onder zullen wij je de tips en tricks geven hoe je met grof zee zout en wat versgemalen peper wellicht één van de lekkerste stukken vlees tot in de perfectie bereid.

Picanha steak

Bekijk ons aanbod

BBQ-bereidingstips

Om de karakteristieke smaak van de picanha het beste tot zijn recht te laten komen moet je op de juiste manier te werk gaan. De perfecte picanha van de BBQ? Het is zo gedaan met de volgende stappen:

 1. Zorg ervoor dat het vlees eerst op kamertemperatuur is. Dit is erg belangrijk Hierdoor gaart het vlees beter waardoor het veel beter tot zijn recht komt.
 2. Breng het vlees op smaak met wat peper en zout.
 3. We gaan het vlees via een reverse sear bereiden. Dit betekent dat we eerst op indirecte hitte gaan grillen tot een kerntemperatuur van 45 graden. Hiervoor kun je het beste een dome temperatuur van 120 graden aanhouden.
 4. Verhoog de dome temperatuur vervolgens tot 250 graden. Plaats het vlees op het gedeelte met directe hitte tot deze een kerntemperatuur heeft van 54 graden. Voor rare houden we 49 tot 54 graden aan en medium rare 55 tot 57 graden als kerntemperatuur.
 5. Laat de picanha nog even rusten zodat het heerlijk op smaak komt!

Het bereiden van de perfecte picanha steak

Dit is niet alleen eenvoudig maar ook een heerlijk recept voor het bereiden van het stukje vlees.

 1. Laat de picanha 30 minuten van te voren op kamertempratuur komen.
 2. Dep droog met keukenpapier.
 3. Smeer in met olie, peper en zout.
 4. Leg de het stuk vlees in een hete pan.
 5. 2 tot 3 minuten aan beide kanten bakken.
 6. Haal de picanha uit de pan en laat 3 tot 5 minuten rusten in aluminium folie.
 7. Genieten van een perfect stukje vlees.

Recepten

Droogdeppen met keukenpapier

Waarom moet je een picanha droogdeppen vlak voor dat je hem gaat bereiden? Het is erg van belang om het vlees droog te deppen, dit doen voor een juiste reactie zodra het vlees in de pan of op de BBQ komt. Deppen we het vlees niet droog, dan kan dit een zachte/slechte korst veroorzaken. Dit is natuurlijk erg zonde! Vaak wordt er geadviseerd om het vet van de picanha kruislings in te snijden en hier vervolgens grof zout over heen te doen. Dit zorgt ervoor dat het nog droger wordt. Dit voegt enorm toe aan niet alleen de smaak maar ook de gehele ervaring rondom het vlees.

Kamertempratuur laten komen

We kennen allemaal de term laat het vlees op kamertempratuur komen, maar waarom?
Het is erg van belang om dit te doen door zo voorkom je dat de picanha heel of steak niet gelijk matig gaard, wat natuurlijk onwijs belangrijk is. Ook als je de picanha in dunne plakjes snijd voor mooie steaks is het handig om dit te doen.

De lekkerste picanha kopen? Dat doe je hier bij The Meatlovers!

Geen twijfel meer mogelijk, jij wilt zo snel mogelijk die barbecue aansteken! De picanha ligt namelijk al op je te wachten. Bestel hem nu snel en bekijk ook eens onze overige smaakvolle vleestoppers! Meer informatie nodig? Neem dan contact op met ons team.

Menu