De meest smaakvolle biefstuk die er is
De naam zegt het eigenlijk al: de ribeye wordt gesneden uit de rib van het rund. Hij zit aan de voorkant van de rug, daarom krijgt dit stuk weinig beweging en zit er veel vet aan waardoor het onwijs sappig en zacht is. Dit voegt natuurlijk alleen maar toe aan de smaak en de beleving van het vlees. Met een ribeye kan je heel veel kanten op maar het is uitstekend voor op de grill, in de oven of op de barbecue komt het vlees goed tot zijn recht. Voor vele kenners een stukje vlees dat niet te missen is!
Recepten
Ribeye uit de pan
Voor deze ribeye is nodig:
- 2x ribeye a 250gr
- Ras el Hanout
- Olijfolie
- Zout
Een ribeye bakken is eenvoudig en onwijs lekker als je weet wat je doet. Wij gaan jou hierbij helpen!
Ribeye steak gekruid met ras el hanout:
- Haal de ribeye een half uur tot 45 minuten van te voren uit de koelkast en laat deze op kamertempratuur komen.
- Dep het vlees goed droog met keukenpapier nadat deze op kamertemperatuur gekomen is.
- Zet een grillpan op hoog vuur en laat deze goed heet worden.
- Wrijf de ribeye steak in met Ras el Hanout, olijfolie en zout.
- Bak het vlees vervolgens 2 minuten per kant in de pan voor een medium rare ribeye steak.
- Haal de ribeye uit de pan en pak hem in met aluminiumfolie, laat het vlees vervolgens minimaal 3 minuten rusten.
- Snijd de ribeye steak vervolgens in plakjes.
- Serveer met de kruiden dip. (die staat hier onder).
Overheerlijke kruiden dip
Deze kruidendip is perfect om te serveren bij de ribeye steak, hij is fris en licht van smaak en voegt absoluut toe aan de al heerlijke smaak van de ribeye zelf.
Voor deze dip zijn de volgende ingrediënten nodig:
- Granaatappel pitjes
- 3 el dikke yoghurt
- 1 el mayonaise
- 5 el gehakte munt
- 5 el gehakte koriander blad
- 5 el fijn gesneden bieslook
- 5 knoflookteen fijn gehakt
- Versgemalen peper en zout flakes
Frisse kruiden dip:
- Snij de knoflook, bieslook, koriander en munt erg fijn.
- Voeg deze toe aan 3 eetlepels dikke yoghurt en 1 eetlepel mayonaise.
- Voeg hier vervolgens de granaatappel pitjes aan toe.
- Breng verder op smaak met wat zout en peper.
- Serveer bij de ribeye.
Bekijk hier ons aanbod
Veel gestelde vragen over de ribeye
Ribeye is een premium stuk vlees afkomstig van het rund. Het vlees komt tussen de ribben van de koe vandaan. Doordat het weinig beweging krijgt, heeft het vlees een malse structuur en veel vet, hier door is het een perfect stuk rundvlees waar iedereen van geniet. Het is een aanrader voor alle gelegenheden en kan op verschillende manieren bereid en gebruikt worden.
Dit verschilt per soort, bereidingswijze en wat soort garing jij wilt. Daarbij kun je vlees veel beter bakken op basis van de juiste kerntemperatuur. Dit laat het stuk vlees meer tot zijn recht komen en creëert een betere smaakervaring.
Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium–rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done.