1. Home
  2. /
  3. Jonathan Inspiratie
  4. /
  5. Boterzachte Sukadelappen

Boterzachte Sukadelappen

Ingrediënten

  • 4 stuks sucadelappen (200g)
  • 2 el pittige mosterd
  • 50 gr bloem
  • 50 gr roomboter
  • 1 st knolselderij
  • 1 st winterpeen
  • 1 st ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 ml oloroso sherry of Madeira
  • 300 ml rode wijn
  • 500 ml kalfsfond
  • 5 takjes tijm
  • 3 st laurierblad
  • zout en peper
  • olijfolie

Bereidingstijd: 240 minuten

Aantal pers. : 4 personen

Moeilijkheid :

Bereidingswijze

Bereidingswijze:

Voorbereiding:
Verwarm de oven op 125°. Snijd alle groenten in stukken van ongeveer 2cm. Zet alle ingrediënten klaar. Laat het vlees op kamer temperatuur komen.

Bereiden:

Plaats een braadpan op het vuur en laat heet worden. Voeg een flinke scheut milde olijfolie toe en de gesneden uien. Bak de uien licht bruin en voeg de rest van de groenten en de knoflook toe. bak alles goed aan zodat de groenten echt karamelliseren. Kruid met zout en peper en blus de pan af met de Oloroso sherry en de rode wijn. Kook de alcohol er uit en voeg de kalfsfond, tijm en laurier toe.

Plaats een bakpan op het vuur en laat heet worden.

Leg de sukadelappen lappen op de snijplank en kruid aan beide zijde met zout en peper. Smeer vervolgens met een kwastje de mosterd er op en poeder de bloem lichtjes met een zeefje op het vlees. Aan twee kanten.

Voeg 2 eetlepel olijfolie en de boter in de pan en laat uit bruisen, draai het vuur iets lager en Bak de sukadelappen goudbruin aan beide kanten en leg ze in de braadpan bij de jus.

Plaats de braadpan 2,5 uur in de oven en kijk nog een keer tussendoor of het vlees nog onder staat met jus, druk het zo nodig wat naar onder.

Haal de pan uit de oven en zeef voorzichtig de jus in een tweede pan. Kook deze jus helemaal in tot het bijna stroperig word en voeg 30 gram boter toe. wals de boter door de jus en je krijgt een prachtige glans. Leg hier voorzichtig de sukadelappen in en bak nog 4 minuten. Draai de sukadelappen halverwege om en lepel de jus er lekker overheen.

Serveer de sukadelappen met een lekkere garnituur naar keuze. Ik houd van lekkere zachte aardappel puree bijvoorbeeld. Je kan de groenten ook nog even glaceren in de jus en serveren.

Pro tip:

Je kan de sukadelappen eventueel vervangen met kalfs of varkens wangen voor een nog zachtere vlees structuur.

Slot:

Van een goed stoofgerecht kan ik echt enorm genieten. De smaken en structuren krijg je enkel bij dit soort langere bereidingen. Je wordt rijkelijk beloond voor de tijd en liefde die je in het gerecht hebt gestopt.

Varieer ook eens met biersoorten in plaatst van Sherry en wijn, vooral stout bier, daar staan ze in Ierland bekend om. proost

Omdat je dit product ook zo lekker vindt

Gerelateerde recepten

Menu