1. Home
  2. /
  3. Varken
  4. /
  5. Buikspek met Oosterse Noodles

Buikspek met Oosterse Noodles

Ingrediënten

  • 1 kg Iberico buikspek
  • 10 gr basterdsuiker
  • 10 gr zout
  • 4 plakjes roomboter
  • 2 el ketjap
  • BBQ rub
  • 1 tl five spices kruidenmix
  • BBQ saus

Bereidingstijd: 300 minuten

Aantal pers. : 4 personen

Moeilijkheid :

Bereidingswijze

Exclusief recept van PeetsBBQ

Voorbereiding:

Voor dit recept gebruikte ik twee BBQ’s zodat ik beide gerechten tegelijk klaar had. Je zou er ook voor kunnen kiezen om het Noodles gedeelte te bereiden in de keuken. Het buikspek heb ik 24 uur laten pekelen door er zout en basterdsuiker aan toe te voegen. Ik ben uit gegaan van 1% zout van het totaalgewicht van het buikspek.

Haal het buikspek uit de verpakking en spoel deze af onder de kraan. Dep daarna het vlees droog met een stuk keukenpapier. Meng nu het zout samen met de Basterd suiker en smeer je buikspek hiermee in. Doe vervolgens het stuk buikspek in een zip zak en leg deze weg in de koeling. Draai om de aantal uur het buikspek om voor gedurende 24 uur.

Bereiding buikspek:

Breng je BBQ op temperatuur tot 110c indirect.
Ik gebruikte voor het buikspek de Kamado.

Ondertussen kun je het buikspek uit de zipzak halen om deze onder de kraan goed af te spoelen. Als het buikspek is afgespoeld dep je deze droog met wat keukenpapier. Nu is het tijd om het buikspek in blokjes te snijden. Houd ongeveer blokjes van rondom de 4 cm aan.

Rub nu de blokjes in met je favoriete rub, ik heb gekozen voor een varkens rub en deze gemixt met de five spices kruidenmix. Leg je blokjes nu op de groente schaal.

Als de BBQ op temperatuur is voeg je een 3-tal appel chunks rookhout aan de kolen toe en zet je de schaal in de BBQ. Laat de schaal nu voor 3 uurtjes staan.

Haal na de 3 uur het buikspek van de BBQ. Doe de blokjes nu in een aluminium bakje en schenk de Ketjap over de blokjes. Dek het bakje af met aluminiumfolie. Zet het bakje nu voor 2 uurtjes terug op je BBQ. Blijf wel opletten dat je BBQ rond de 100-110c blijft.

Na de 2 uur kan het bakje van de BBQ, voeg nu de dunne plakjes roomboter en BBQ-saus eraan toe. Roer het voorzichtig door elkaar en zet het bakje nu voor 20 min terug in de BBQ.

Na de 20 min kunnen je buikspek samen met Noodles serveren.


Ingredienten Noodles:

  • Wok olie

  • Gietijzeren pan (liefst natuurlijk een wokpan)

  • 300 gram thick Noodles

  • 1 blokje groentebouillon

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 Winterpeen

  • 1 Rode ui

  • Handje vol sugarsnaps

  • 1 gram gember

  • 15 gram sesamzaad

  • 40 ml soja saus

  • 3 tl bruine suiker

  • Gebakken uitjes

  • Extra:

  • Zipzak

  • Groenteschaal

  • Aluminium bakje

  • Aluminiumfolie


Bereiding van de Noodles:

Ik gebruikte voor de Noodles de ketel BBQ.

Breng je BBQ op temperatuur tot 160c indirect/ direct.

Pel de knoflook en snij deze fijn.

Verhit een gietijzeren pan op de BBQ, dit mag ook een wok pan zijn, misschien zelfs nog beter! Als de pan warm is, rooster je de sesamzaadjes zonder olie tot een mooie kleur. Als deze een mooie bruine kleur hebben haal je ze uit de pan en zet je de zaadjes weg.

Als de pan op temperatuur is voeg je een goede scheut wok olie eraan toe. Laat de olie even warm worden en doe hierna de fijngesneden knoflook en gember eraan toe. Fruit dit voor ongeveer 2 minuten. Voeg vervolgens de fijngesneden winterpeen, uien en de sugarsnaps eraan toe. Roerbak nu alles voor ongeveer 7 a 10 minuten. Voeg ondertussen de bruine suiker, Soja saus toe. Je kunt altijd nog een scheutje water toevoegen om eventuele verbranding te voorkomen.

Zet ondertussen water aan de kook voor de Noodles. Als het water kookt kun je het groentebouillon blokje en de Noodles eraan toevoegen. Als de Noodles gaar zijn kunnen deze afgegoten worden. Spoel vervolgens de Noodles af onder koud water. Voeg nu de Noodles toe aan de groenten en meng alles goed door elkaar, verwarm dit samen voor ongeveer 2 min.

Doe de Noodles in een kom en maak het af met de sesamzaadjes.
Als extra garnituur zou je nog wat gebakken uitjes en kroepoek erbij kunnen zetten.

Tip:
Ik gebruikte 1 tl Five spices kruidenmix , het is best een kruidige soort kruiden. Mocht je niet van sterke aanwezige kruiden houden, zou je deze kunnen weg laten.

Smakelijke groet,

Peter

Omdat je dit product ook zo lekker vindt

Gerelateerde recepten

Menu