1. Home
 2. /
 3. Jonathan Inspiratie
 4. /
 5. Pastrami spice runder picanha

Pastrami spice runder picanha

Picanha steak

Ingrediënten

 • 1 picanha (± 900 gr)
 • 2 el korianderkorrels
 • 2 el zwarte peperkorrels
 • 2 teentjes knoflook
 • 10 takjes tijm
 • 2 el bruine basterdsuiker
 • 4 el grof zeezout
 • 30 gr houtsnippers

Bereidingstijd: 170 minuten

Aantal pers. : 6 personen

Moeilijkheid :

Bereidingswijze

We beginnen met het vlees uit de koelkast halen, het is namelijk erg van belang voor de bereiding dat deze op kamertemperatuur is. Als het vlees namelijk niet op kamertemperatuur is dan ontstaat de kans dat deze niet gelijkt matig gaar wordt, dit zal de smaak van het vlees geen goed doen. Ook is het natuurlijk erg zonde aangezien de picanha een ware showstopper is.

Tijdens het op kamertemperatuur laten komen van het vlees beginnen we met de pastrami kruiden. Hiervoor gebruiken we korianderzaad, zwarte peper, knoflook, tijm, zout en bruine basterd suiker.
Het korianderzaad en zwarte peper doen we even in een pan rosteren. Op deze manier komen de aroma’s vrij en zullen deze velen malen meer smaak leveren. Dit duurt niet lang en is snel gebeurt. Pas wel op want het risico heerst dat als je niet oplet het verbrand.

Zodra we het korianderzaad en de zwarte peper korrels geroosterd hebben voegen we deze toe aan onze vijzel samen met de knoflook en de blaadjes van 10 takjes tijm. Dit stampen we eerst fijn tot een poeder vorm. Vervolgens voegen we hier zout en een eetlepel bruine basterd suiker aan toen en mengen we het nog even goed door.
Een handige tip is om de tijm bij de steel vast te pakken en dan vervolgens met je vingers de blaadjes er af te ritsen.

Het kruidenmengsel brengen we royaal aan over de gehele picanha en dit laten we vervolgens 2 uur lang intrekken. Op deze manier hebben de kruiden ruim de tijd om goed in te trekken en zal je het bij iedere hap terug proeven. We snappen je enthousiasme maar geloof ons, het is het waard.
Terwijl het kruidenmengsel in het vlees trekt beginnen we aan onze garnituur die we erbij serveren.
Hiervoor snijden we de broccoli, courget en Hari co ver in blokjes, dit mag redelijk grof maar probeer het “bite size” te houden.
Dit blancheren we vervolgens kort. We blancheren het omdat hiermee de groente zijn mooie en verse kleur behoudt en we de vitamines niet verliezen.

Voor de dressing die we over overheen doen gebruiken we citroensap, knoflook en fijn gesneden peterselie. Meng alles goed door elkaar en voeg daar waar nodig eventueel wat versgemalen peper en zout toe. Bij het proeven zal je merken hoe de citroensap een mooie frisheid leent bij een mooi en smaakvol stuk vlees als deze pastrami picanha.

Nu is het eindelijk tijd voor de ster van de show, de picanha!

We vegen licht wat losse kruiden van de picanha af, dit zodat het niet zal overheersen. Het kruidenmengsel heeft namelijk al in het vlees kunnen trekken. Maar laat zeker wat zitten, dit kan natuurlijk nooit kwaad.

Steek je BBQ aan op middelhoog vuur. Hier grillen we de picanha vervolgens 3 tot maximaal 4 minuten op. Vervolgens pakket we het vlees losjes in met slagerspapier of aluminiumfolie en leggen we het even aan de kant. We moeten namelijk even knutselen, we gaan verder op de BBQ met indirecte hitte. Plaats het vlees terug op de BBQ en gaar het door tot deze een interne temperatuur van 56 graden Celsius behaald heeft. Hierna mag het vlees van de BBQ en pakken we het nogmaals losjes in met slagerspapier of aluminium folie en laten we het 20 minuten rusten zodat we geen sappen verliezen tijdens het snijden van het vlees. Hier zit natuurlijk onwijs veel smaak aan en het voorkomt dat het vlees uitdroogt.

Na even wachten is het eindelijke zover! Het kost even wat tijd maar dan is het ook echt genieten. Paar dit gerecht met een mooie rode wijn uit de streek waar het vlees vandaan komt of met een knaller van een zomers biertje zoals de Spring in the hop en je hebt een combinatie die je nog lang na zal blijven.

Download hier het volledige recept in PDF vorm

Pastrami spice runder picanha

Omdat je dit product ook zo lekker vindt

Gerelateerde recepten

Menu