1. Home
 2. /
 3. Rund
 4. /
 5. Reverse seared Tomahawk met Bagna Cauda

Reverse seared Tomahawk met Bagna Cauda

Ingrediënten

 • 1 Tomahawk
 • 5 tenen knoflook
 • 10 ansjovisfilets
 • 1 bosje peterselie
 • Extra vergine olijfolie
 • Voor de Bagna Cauda
 • 6 tenen knoflook
 • 25 gr roomboter
 • 1 blikje ansjovis
 • 1 bosje peterselie
 • 1 scheutje melk

Bereidingstijd:

Aantal pers. : 2 personen

Moeilijkheid :

Bereidingswijze

Verwijder het gaasje dat mogelijk nog om het been van de Tomahawk zit.
Gebruik een vijzel om 5 tenen knoflook, 10 ansjovisfilets en een bosje bladpeterselie fijn te stampen voor de marinade. Voeg hier ruim voldoende extra vergine olijfolie aan toe om er een saus van te maken.

Pers een citroen uit boven het vlees en wrijf het sap goed in. Smeer het vlees daarna rondom in met de marinade. Verpak de Tomahawk in plastic en laat de marinade minimaal twee uur goed intrekken in de koelkast. Een hele nacht is beter.
Wrijf de tomahawk met keukenpapier weer helemaal schoon voordat je deze gaat grillen, je wilt niet dat de knoflook in de marinade verbrandt op het vlees.
Maak de BBQ gereed voor indirect garen op een temperatuur van ongeveer 120 graden. In een kamado gebruik je hiervoor het hitteschild. In een kogel-BBQ schuif je alle kooltjes naar de ene kant van de BBQ en leg je het vlees zover mogelijk bij de kooltjes vandaan op het rooster. Met de schuiven boven en onder regel je de temperatuur.

Leg één of twee blokjes hout op het vuur (in de video gebruik ik beuk en eik).
Leg het vlees koud uit de koelkast op het rooster en steek een kernthermometer in het dikste deel. Let op dat je niet tegen het bot aan prikt.
Haal de Tomahawk van het rooster bij een kerntemperatuur van 43 graden. Maak daarna de BBQ gereed voor direct grillen op ongeveer 270 graden. Echt heet dus, voor een geweldige krokante korst. Gebruik bij voorkeur een gietijzeren rooster, dat geleidt de hitte beter.
Gril het vlees terwijl je het voortdurend draait en haal het van het rooster bij een kerntemperatuur van maximaal 50 graden. Je hoeft het vlees niet te laten rusten. Doordat je het reverse sear hebt bereid, doordat je het langzaam hebt laten garen, zullen de sappen er niet uitspuiten.

Recept voor de bagna cauda (4 personen)

Stamp 6 flinke tenen knoflook, een blikje ansjovisfilets en een bos peterselie fijn in de vijzel en doe dit daarna in een steelpannetje. Voeg er ruim extra vergine olijfolie aan toe zodat het een saus wordt. Laat dit op laag vuur pruttelen maar pas op dat de knoflook niet bruin wordt. Voeg een scheutje melk en 25 gram roomboter toe. Klaar. Een heerlijke dipsaus voor rauwe of geblancheerde groenten en brood maar ook heel lekker als saus over de tomahawk.

Omdat je dit product ook zo lekker vindt

Gerelateerde recepten

Menu