1. Home
  2. /
  3. Varken
  4. /
  5. Saté van Iberico buikspek

Saté van Iberico buikspek

Ingrediënten

  • 1 kg iberico buikspek
  • 250 gr basmati rijst
  • 125 gr taugé
  • Marinade
  • 30 gr bruine basterdsuiker
  • 0.5 tl peper
  • 6 el ketjap manis
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el sambal
  • 1 ui
  • 1 tl 5 spices kruiden
  • Satésaus
  • 2.5 el sojasaus
  • 1 tl sambal
  • 250 ml kokosmelk
  • 1.5 el bruine basterd suiker
  • 5 el pindakaas
  • Extra benodigdheden
  • 1 gietijzeren pan
  • 1 gietijzeren sauspan
  • Satéstokjes
  • Aluminiumfolie

Bereidingstijd: 60 minuten

Aantal pers. : 4 personen

Moeilijkheid :

Bereidingswijze

Voorbereiding:

Bereid het vlees 24 uur van tevoren, zodat de kruiden goed in het vlees kunnen trekken.

Spoel het stuk vlees schoon onder het koude water en dep het droog met een stuk keukenpapier. Snij nu het overtollige vet weg en maak blokjes van ongeveer 2 tot 2,5 cm.

Snij vervolgens de knoflook en de ui zo fijn mogelijk en voeg de overige ingrediënten van de marinade bij elkaar. Meng nu de blokjes goed door de marinade en doe vervolgens de blokjes met de overgebleven marinade in een zip-zak. Mocht je een vacuümmachine hebben, verpak dan de blokjes in vacuüm. Leg de blokjes nu voor ongeveer 24 uur weg in de koeling.

Bereiden:

Stook je BBQ op tot 190c. Creëer twee zones een indirecte en een directe zone. Pak een gietijzer pannetje en zet deze boven de directe zone. Als het pannetje warm is kun je alvast de taugé opwarmen. Deze kun je later indirect weg zetten.

Haal het vlees uit de koeling en laat dit op kamertemperatuur komen. Je kunt het al aan een satéstok rijgen. Let er wel op dat je de stokjes even 20 min in het water legt, zo is verbranding van de stokjes een stuk minder. Ik heb ervoor gekozen om de uiteindes te voorzien van een stukje aluminiumfolie.

Leg je satéstokjes indirect weg op de BBQ, op deze manier kun je alvast beginnen met de satésaus. Pak een gietijzeren sauspan en doe alle ingrediënten van de satésaus in de pan. Roer dit nu voorzichtig door tot je een mooi sausje hebt.

Als je met dit proces bezig ben kun je ondertussen alvast beginnen met de rijst te koken (dit zou je binnen op het fornuis of op een tweede BBQ kunnen doen)

Zet vervolgens de satésaus indirect weg om ruimte te creëren voor je satéstokjes. Gril je satéstokjes af tot een kerntemperatuur van +/_ 65c.

Nu hoef je alleen nog maar je bordje/kommetjes op te maken en heerlijk genieten van een lekkere maaltijd met als bijgerecht: Taugé, gebakken uitjes, rode peper, Atjar Tjampoer en kroepoek! Je zou er nog voor kunnen kiezen om een lekker spiegeleitje erbij te maken!

Laat het smaken!

Omdat je dit product ook zo lekker vindt

Gerelateerde recepten

Menu