1. Home
  2. /
  3. Marcel Inspiratie
  4. /
  5. Short ribs (Low & Slow)

Short ribs (Low & Slow)

Ingrediënten

  • 1 st Short ribs
  • 1 st Rub naar keuze
  • 1 st Binder (mosterd, mayonaise, etc.)
  • 2 st Rookhout
  • 1 st Laksaus

Bereidingstijd: 480 minuten

Aantal pers. : 2 personen

Moeilijkheid :

Bereidingswijze

Speciaal recept van vuurkoning Marcel Maassen

Maak de BBQ gereed voor indirect garen op een temperatuur van rond de 120 graden. In een kamado gebruik je daarvoor de hitteverdeler. In een kogel-BBQ schuif je alle kooltjes naar één kant van de BBQ en leg je het vlees zover mogelijk bij de kooltjes vandaan op het rooster. Regel de temperatuur met de schuiven boven en onder.

Haal het vlees uit de koelkast en verwijder alle vliezen en het overtollige vet waarop de rub niet goed hecht.
Aan de vleeskant: verwijder alle vet en de vliezen op het vlees. Aan de botkant: verwijder het vlies. Steek een mes voorzichtig onder het vlies en wrik het los. Gebruik een stukje keukenpapier om het vlies stevig beet te pakken en los te trekken. Het vlies op de botten kun je laten zitten.

Wrijf het vlees rondom in met jouw binder en daarna met jouw rub.

Leg 2 blokjes rookhout op de kolen.

Steek een kernthermometer in het vlees en let erop dat deze geen bot raakt (dan klopt de temperatuurweergave niet omdat bot beter hitte geleidt dan vlees).

Leg de short ribs met de botten op het rooster. Sluit de kap en laat het vlees garen tot een kerntemperatuur van 65 graden.

Haal de short ribs van de BBQ en wikkel ze stevig in slagerspapier of bakpapier. In aluminiumfolie kan ook, maar dat heeft niet de voorkeur. Leg de short ribs terug op de BBQ en steek een kernthermometer door het papier of de folie weer in het vlees.

Wees geduldig. Nu breekt de zogenaamde stall-fase aan waarin de kerntemperatuur van het vlees lange tijd niet of nauwelijks zal stijgen. Het komt goed, maar het duurt even.

Bij 88 graden kerntemperatuur: haal het vlees uit het papier of de folie en leg het terug op het rooster. Gebruik een kwastje om het in te smeren met een laksaus (kant-en-klaar of zelfgemaakt). De laksaus zal in elk geval veel suiker moeten bevatten die voor karamellisatie zorgt. Honing is altijd goed, maar je kunt ook voor ketjap kiezen, chilisaus, appelstroop, alles wat maar zoet genoeg is.

Bij 95 graden kerntemperatuur: klaar! Wikkel de short ribs in folie en daarna in doeken en leg deze het liefst nog een uurtje in een koelbox. Het vlees zal nog malser en sappiger worden.

Omdat je dit product ook zo lekker vindt

Gerelateerde recepten

Menu