• V.a. € 75,00 gratis verzending

 • Sinds 1955 dé specialist in kwaliteitsvlees

 • V.a. € 75,00 gratis verzending

 • Ingrediënten

  Overige ingrediënten:

  • Grof zeezout
  • Vers gemalen peper
  • 1 el Olijfolie
  • 1 el Rucola fijngehakt
  • 100 ml Balsamicoazijn

  Meer

  Bereidingswijze

  Speciaal recept van vuurkoning Marcel Maassen

  Haal de flat iron steak minimaal een uur voor de bereiding uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen. Dit is erg belangrijk om te doen, hiermee gaart het vlees gelijk en is iedere hap even lekker!
  Bereid ondertussen de BBQ voor om direct te grillen op 220 graden Celsius. Gebruik dus geen hitteverdeler, je plaatst het grilrooster direct boven de kolen. We willen namelijk dat er een mooie korst op de flat iron steak komt.

  Maak in een pannetje boven een pit de balsamicostroop. Voeg de balsamicoazijn en de suiker samen en verhit het op matig vuur. Het water uit de azijn zal verdampen en het mengsel wordt dikker. Zet het vuur uit zodra het mooi traag beweegt als je erin roert. Het zal nog indikken tijdens het afkoelen. Pas op: de stroop wordt enorm heet omdat het water eruit verdampt. Steek nooit de lepel waarmee je roert in je mond om even te proeven, je verbrandt meteen je tong en lippen.

  Dep het vlees vlak voor de bereiding droog met keukenpapier, wrijf het in met olie en masseer grof zeezout in het vlees. Leg het op het grilrooster en sluit de kap van de BBQ. Draai het vlees een kwartslag na twee minuten, keer het om na nog eens twee minuten en draai het twee minuten later nog een kwartslag. Controleer nu de kerntemperatuur van het vlees. Haal het daarvoor van de BBQ en steek de thermometer vanaf de zijkant tot op het dikste punt in het vlees.

  Bij een kerntemperatuur van circa 50 graden Celsius haal je de flat iron steak van de BBQ. Is die kerntemperatuur nog niet bereikt, leg het vlees dan nog even terug op het rooster. Laat het na bereiding een paar minuten rusten. Doe dit met een losse laag aluminiumfolie of slagerspapier. Let wel op, het vlees kan nu nog door garen dus als de kerntemperatuur te hoog is kan hij te gaar worden.

  Ben je nou niet in het bezit van een BBQ (wij kunnen het ons haast niet voorstellen) pak dan een goede grillpan.
  Ook hier voor halen we het vlees ruim van te voren uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen. Ook deppen we het vlees aan beide kanten goed droog. Vervolgens strooien we er wat grofzeezout overheen.

  Zorg er voor dat de pan waar je de flat iron steak in bakt goed heet is. Dit zorgt ook weer voor die mooie korts waar we het net al over gehad hebben. Het vlees mag in de pan! Grill de flat iron 2 minuten per kant op het hoge vuur of tot dat deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 52 graden Celsius. Laat het vlees vervolgens nog even 3 tot 5 minuten rusten met een losse laag aluminiumfolie of slagers papier erover heen. Bij voorkeur kan je na het bakken van het vlees en voor het opmaken van het gerecht er altijd nog wat versgemalen peper en zout overheen strooien.

  Snijd het vlees in dunne plakjes, haaks op de vleesdraad. Je ziet het eigenlijk meteen al, prachtig medium rare! Maal er zwarte peper overheen. Besprenkel het met de beste extra vergine olijfolie die je in huis hebt. Giet er dan de balsamicostroop overheen, strooi de gehakte rucola erover en tot slot de grof geraspte Parmigiano Reggiano.