Sparerib: Waar zit het, hoe ziet het eruit en hoe bereid je het?

Blog 7 minuten leestijd July 05, 2024
The Meatlovers

Waar komen Spareribs vandaan?

The Meatlovers - Iberico Spareribs LR (2)

Spareribs zijn een populair stuk varkensvlees en staan bekend om hun rijke smaak en malse textuur. Ze zijn afkomstig van het onderste deel van een varken, die lopen van de rug naar de buik, die de ribbenkast wordt genoemd vanwege de reeks kleine botjes die door kraakbeen met elkaar zijn verbonden. Bij het bereiden van spareribs worden de ribben uit dit gebied verwijderd met een slagers/hakmes of zaag. Spareribs worden al generaties lang door mensen over de hele wereld gegeten, dankzij hun stevige smaak en gemakkelijke bereiding. Ze worden vaak Low & Slow gegaard op de BBQ of in een oven met barbecuesaus om hun natuurlijke smaken naar boven te halen. In sommige culturen worden ze ook eerst gekookt voordat ze op andere manieren worden klaargemaakt. Bovendien kunnen spareribs warm of koud worden gegeten met verschillende bijgerechten zoals koolsla, aardappelpuree, maïsbrood en meer. 

De unieke combinatie van vet en mals vlees maakt spareribs tot een van de meest gewilde stukken varkensvlees. De vette bestanddelen helpen om ze sappig en smaakvol te houden, zelfs na een lange garing. Hierdoor blijven ze ook vochtig, om de droogte tegen te gaan van het lange garen adviseren we altijd een Low & Slow garing, je wilt dat ze van het bot vallen natuurlijk. Bovendien zorgt de balans tussen vet en eiwit voor een sappige hap die vaak wordt omschreven als "smelt in je mond" heerlijkheid!

Spareribs zijn niet alleen heerlijk, maar ook heel veelzijdig als het gaat om kruiden, omdat ze door hun poreuze structuur gemakkelijk veel smaken aannemen. Dit betekent dat je ze kunt kruiden hoe je maar wilt - of je nu de voorkeur geeft aan hartige kruiden zoals knoflook en uienpoeder of zoete zoals kaneel of bruine suiker - ze werken allemaal prima!

Om deze redenen (en nog veel meer!) is het geen wonder dat spareribs in de loop der jaren overal ter wereld zo populair zijn geworden - ze steken echt boven de rest uit en kunnen niet missen bij de perfecte barbecue!

Wat onderscheidt de Sparerib?

Coca Cola Spareribs

Spareribs zijn varkensribben die een populaire optie zijn geworden voor grillen en barbecueën. Hoewel alle varkensribben boven een open vuur kunnen worden bereid, zijn spareribs een bijzonder lekkere optie, die zich perfect lenen voor de BBQ door hun hogere vetgehalte dat tijdens het koken smelt en in het vlees trekt. Dit maakt deze strengen varkensribbetjes zeer smaakvol en geeft ze een kenmerkende smaak die met andere vleessoorten niet te bereiken is. Het woord "sparerib" is afgeleid van de Midden-Engelse uitdrukking "spare ribbe", die werd gebruikt om elk soort snede varkensribben aan te duiden die geen deel uitmaakten van de normale speklap. Men zegt dat spareribs al in de 16e eeuw populair waren in Engeland - maar pas rond de jaren 1950, toen ze overal in supermarkten in Amerika verkrijgbaar werden, begon dit specifieke stuk vlees echt ingang te vinden bij thuiskoks.

Degenen die regelmatig barbecueën of grillen weten hoe sappig spareribs kunnen zijn als ze goed worden bereid - maar niet alle thuiskoks weten dit voor elkaar te krijgen, wij helpen je daar graag bij! Om ribbetjes van restaurantkwaliteit te krijgen, moet je ze met extra zorg bereiden. Ten eerste is het belangrijk het binnenvlies en overtollig vet tussen de ribben weg te snijden voordat je begint met marineren of kruiden. Vervolgens moet je de door jou gekozen rub aanbrengen en deze tot 24 uur op de ribben laten zitten om al die heerlijke smaken door te laten komen. Tenslotte moet je de spareribs op lage temperatuur (ongeveer 100-120C) garen om ze niet te veel uit te drogen - dit kan 2-4 uur duren, afhankelijk van het soort rookoven of BBQ dat je gebruikt. 

Dankzij hun unieke combinatie van hartige smaak en malse textuur zijn spareribs een favoriet geworden bij barbecuers in de achtertuin die iets speciaals zoeken naast hamburgers of hotdogs. De sleutel is om die hoge vetgehaltes precies goed te krijgen en de tijd te nemen voor de bereiding - als je het goed doet, heb je serieus smakelijke en gedenkwaardige spareribs!

De ultieme bereiding

Er zijn vele meningen en bereidingen voor het fenomeen: De Sparerib. Of je ze nou kookt, Low & Slow gaart met of zonder lak en rub. De keuze ligt uiteindelijk bij jou. Wij helpen je graag naar ons idee de juiste richting in. Naast dat we je een kleine en bondige uitleg over de verschillende soorten ribs geven, sturen we je ook door naar wat geweldige recepten.

Iberico Spareribs

The Meatlovers - Iberico Spareribs St.Louis LR (1)

Uit het mooie en warme Spanje komen deze prachtig gemarmerde Iberico Spareribs. Het Iberico ras staat bekend om zijn nootachtige smaak en hoge vetgehalte, ben jij opzoek naar magere Spareribs, dan ben je hier aan het verkeerde adres. Ben jij opzoek naar de meest smaakvolle Spareribs die jij je maar kan bedenken, probeer ze dan vooral! We hebben ze al voorgesneden of als hele strengen, zo bieden wij voor iedere BBQ het juiste formaat aan! 

Spareribs Nederland Biologisch

The Meatlovers - Spareribs BIO LR (5)

Deze biologische Spareribs zijn een genot en dat uit ons eigen kleine kikkerlandje. Met het vlies dat nog verwijderd moet worden (wat te vinden is in onderstaande recept) heb jij een Sparerib waar je volop van kan genieten met al je vrienden & familie leden. Gaar ze Low & Slow voor het perfecte resultaat. Naast Nederlands zijn ze ook Biologisch, een (h)eerlijk product als je het ons vraagt.

St. Louis Style Ribs Nederland Biologisch

Productfoto's formaat website TML

De Spareribs waar de Low & Slow garing het minst gebruikt wordt, heb jij dan ook geen zin om te wachten ga dan voor St Louis Style Ribs. Deze ribs zijn extra dik bevleesd en kennen dan ook wat minder vet dan andere Spareribs. Ga dan ook vooral los met een goede BBQ Rub en een sterke lak saus. In het recept van Marcel Maassen heeft hij een lak waar je goed mee uit de voeten kan.

Iberico spareribs van de BBQ

Spare ribs

Deze overheerlijke spareribs zijn door Marcel Maassen bereid volgens de Easterwood-methode: Snel! In het boek van spareribs. Binnen 2 en half uur heb jij deze spareribs ontdaan van vlies, afgelakt met een lak waar je U tegen zegt en bereidt op de BBQ, makkelijker kunnen we het niet maken, wel lekkerder!

Coca-Cola Spareribs

Coca Cola Spareribs

Ook hier komen we weer op een bereiding van de BBQ, dan iets meer traditioneel, of toch niet? Deze Spareribs die gemaakt worden met Coca-Cola is al een langere tijd een hype in de BBQ-scene.Door een dag van tevoren te beginnen breng jij de Spareribs als op smaak met een goede rub naar keuze. Dit zorgt ervoor dat jij de volgende dag direct kan beginnen met de bereiding. Zorg ervoor dat je een vrije dag hebt, je bent namelijk wel even bezig, het resultaat is er dan ook absoluut naar!

Conclusie

Met de vele verschillende soorten spareribs, en manieren van bereiding kunnen we natuurlijk niet alles doornemen, wellicht dat we er ooit een boek overschrijven? Wij bij The Meatlovers zijn van mening dat je geen haast moet hebben voor het perfecte resultaat. Geduld is een schone zaak, dat is een MUST bij Spareribs. Neem je tijd, vindt de streng en het ras dat bij jou past en BBQ erop los!