Wat is een runderrollade
Een runderrollade is een stuk vlees dat opgerold is. Vaak wordt dit gemaakt van een ribeye, entrecote of bavette, grote stukken vlees die zich goed laten rollen. Er wordt voor delen als deze gekozen zodat er ook ruimte blijft voor een vulling. Een runderrollade kun je natuurlijk met van alles vullen wat jij wilt. Denk hierbij aan kaas, chimichurri, maar ook een simpele kruidenmelange of rub kan al een groot verschil maken. Een runderrollade is echter niet altijd gevuld. Soms kan het ook een stuk vlees in een net zijn met een mooie marinade eroverheen of een rub die erop zit. Dit is afhankelijk van waar jij hem haalt en waar je voorkeur naar uitgaat. De runderrollade haal je voornamelijk als je met gezelschap eet. Denk hierbij aan feestdagen, bezoek of gewoon met een groep vrienden omdat je zin hebt om even goed te genieten. Het maken van je eigen runderrollade is ook heel goed te doen. Dit kun je doen door het vlees te rollen in kruiden en/of voorgemaakte rubs naar keuze en het vervolgens te voorzien van wat slagertouw totdat je hem geknoopt hebt als een rollade. Omdat een runderrollade van verschillende soorten rundvlees gemaakt kan worden, is het ook belangrijk om te onthouden dat er kans is op verschillende bereidingswijzen. Gebruik daarom altijd een kernthermometer; dit zorgt ervoor dat je vlees altijd de gewenste temperatuur heeft.
Onze ribeye runderrollade
Een ribeye runderrollade is natuurlijk al een bijzonder iets, maar stel je dit dan eens voor met vlees van het Australische Black Angus-rund?! De ribeye kenmerkt zich door een fijne en malse structuur die in verhouding staat met de hoeveelheid vet die deze snit heeft. Als je dit dan ook nog eens oprolt in een kruidenmelange die zo ontwikkeld is dat de pure smaak van het vlees op zijn best naar voren kan komen, dan heb je het over een gegarandeerde smaakexplosie, die wij gewoon voor jou op voorraad hebben. Heb jij dit mooie stuk vlees nou in huis? Denk dan geen twee keer na en vertrouw ons als we zeggen: bereid hem reverse sear. Dit kan A: niet fout gaan en B: dit is de beste manier om zoveel mogelijk smaak uit dit mooie stukje vlees te halen. Door de langzame garing in het begin breken er wat vetten af in het vlees die zichzelf veranderen in pure smaak. Dit betekent dat jij aan het einde van de bereiding een bijna gaar stukje vlees hebt, dat je perfect nog even goed kunt dichtschroeien in de pan om er vervolgens volop van te genieten.
Het bewaren van een runderrollade
Onze runderrollades worden vriesvers geleverd, wat betekent dat ze zowel in de koelkast als in de vriezer bewaard kunnen worden. Na levering blijft de runderrollade minimaal 5 dagen houdbaar bij een temperatuur van maximaal 7 graden. In de vriezer, ingesteld op -18 graden, blijft het vlees tot 1 jaar goed.
Zo bereid je altijd een malse runderrollade
Een runderrollade kan je op verschillende manier bereiden, denk hierbij aan een reverse sear op de BBQ of uit de oven. De bereiding is afhankelijk van voorkeur en wat je beschikbaar hebt natuurlijk. Heb jij een BBQ, een pan of een oven? Dan hebben wij hieronder voor jou uitgeschreven hoe je een runderrollade het beste kan klaarmaken!
De BBQ
Je kunt een runderrollade zowel in de oven als op de BBQ bereiden. Hieronder leggen we beide bereidingswijzen uit.
- Zorg ervoor dat de BBQ is voorverwarmd en ingesteld is op een indirecte hitte van 120 graden.
- Plaats de runderrollade op de BBQ en draai de rollade regelmatig tot er een kerntemperatuur is bereikt van 48-50 graden.
- Verplaats de runderrollade nu naar de directe hitte
- Braad de runderrollade rondom zodat overal een mooie, bruine korst heeft.
- Laat de rollade nog 10-15 minuten ingewikkeld in folie rusten voor het aansnijden om het beste resultaat te bereiken.
Runderrollade braden in de pan
Als jij een ovengeschikte pan hebt, zoals een “Dutch oven” of een gietijzeren pan, dan gaan wij jou de tips en tricks geven die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat jij een overheerlijke runderrollade kan bereiden in de pan. Haal, wat je ook doet of hoe je het vlees ook klaarmaakt, de runderrollade minimaal 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Dan kan deze al een beetje op kamertemperatuur komen en is de schok van koelkast naar pan niet te groot voor het vlees, waardoor deze sappiger en malser wordt. Zet je pan op middelhoog vuur en doe hier wat olie en een goede klont boter in. De boter voegen we toe voor extra smaak en de olie om de boter te beschermen. Boter kan nogal snel verbranden en dat willen we natuurlijk voorkomen. Zorg dat je een tang bij de hand hebt, want iedere 2 tot 3 minuten moet je de rollade even omdraaien om ervoor te zorgen dat deze egaal bruin bakt. Doe je dit met een vork, dan kan je sappen verliezen en dat wil je natuurlijk niet. Als het goed is, heb je nu een aardige mix van olie, bakvet en boter in je pan zitten. Voeg wat geplette knoflook en rozemarijn toe en baste dit vervolgens over de runderrollade. Dit zorgt ervoor dat er nog meer smaak aan het vlees komt en dat deze sappig blijft. Hij kan namelijk niet uitdrogen en dit doe je met de smaakmakers erbij. Je kan de rollade nu in de oven plaatsen met pan en al (voeg wel een deksel toe). Stel de oven in op 160°C en gaar de runderrollade nog door voor ongeveer 30 tot 45 minuten. Controleer tussendoor altijd even de kerntemperatuur met je kernthermometer. Is hij 5°C van de gewenste temperatuur af? Haal hem dan uit de oven en plaats hem met pan en al op het aanrecht. Hij kan nu nog even doorgaren en de sappen laten stollen, zodat je deze niet verliest bij het aansnijden. Wil jij toch wel die iets wat krokante korst hebben aan de buitenkant? Doe hem dan, in plaats van laten rusten, nog even op hoog vuur en bak alle kanten nog even aan. Als het goed is gegaan, heb jij nu een perfect gebraden runderrollade die niet alleen sappig en mals is, maar bovenal enorm smaakvol.
De pan en oven
Deze bereidingswijze begint met het aanbraden van de rollade in de pan, gevolgd door het garen in de oven, zodat het vlees van binnen perfect gaar wordt.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verhit een pan op middelhoog vuur. Voeg zodra de pan heet is 2 eetlepels olie toe.
- Plaats de rollade in de pan en braad deze rondom aan tot een bruine, krokante buitenkant ontstaat (dit duurt ongeveer 5-7 minuten).
- Voeg runderbouillon toe om uitdrogen te voorkomen.
- Zet de rollade vervolgens in de oven voor 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van de grootte en dikte van het vlees.
Haal de rollade uit de oven zodra de gewenste kerntemperatuur is bereikt. Houd de volgende temperaturen aan:
- Medium rare: 58-63°C
- Medium: 63-68°C
- Well done: vanaf 73°C
Een runderrollade kopen bij The Meatlovers
Naast het aanbieden van een runderrollade hebben wij nog vele andere snitten die perfect zijn om je eigen runderrollade te maken en volop van te genieten. Koop hem ready to prepare of ga zelf aan de slag! Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!