Wat is Rumpsteak / Lendebiefstuk
De Lendebiefstuk is de Nederlandse benaming van de Rumpsteak. Ook wel ‘dikke lende’ genoemd. Het is afkomstig van de bil van het rund en doordat het gedeelte veel in beweging is, is het mooi mager met een unieke combinatie van een volle smaak, malsheid en sappigheid.
Om de zijlende en dikke lende te scheiden dien je de zeen nog wel even te verwijderen. Het resultaat is absoluut de moeite waard. De Rumpsteak van onze graangevoerde raszuivere Black Angus runderen uit Australië heeft een goede marmering wat zorgt voor een mals en smaakvol stuk vlees.
De Rumpsteak is vrij van hormonen en antibiotica en is halal gecertificeerd.
Kenmerken van de Rumpsteak
De Rumpsteak kenmerkt zich door zijn fijne vleesdraad, waardoor hij bijna zo mals is als de ossenhaas. Waarbij de Rumpsteak zich onderscheid door de vollere smaak. Het stuk vlees bestaat naast een vast deel van de dikke lende ook een zacht deel, de zijlende. Het is mooi mals en mager en het heeft een volle smaak.
Wat deze Rumpsteak extra bijzonder maakt, is de herkomst. Onze Rumpsteak komt van raszuivere Black Angus runderen, die minstens 26 maanden vrij hebben rondgelopen op de uitgestrekte groene vlaktes in New South Wales in Australië. Een verzorgd dieet van 120+ dagen met graan als hoofdbestanddeel zorgt voor een mooie vetmarmering en een rijke en volle smaak. Elk stuk vlees is zorgvuldig geselecteerd en met de hand verwerkt om de beste kwaliteit te garanderen.
Structuur
De Rumpsteak kenmerkt zich door zijn fijne vleesdraad, waardoor hij bijna zo mals is als de ossenhaas. Waarbij de Rumpsteak zich onderscheid door de vollere smaak.
Naast de bereiding in de pan, oven of op de barbecue is er nog een niet onbelangrijk detail om optimaal te genieten van de malsheid van je Rumpsteak en dat is de snijrichting van het vlees. Gebruik een goed scherp mes zonder kartels om het vlees te snijden. Snijd het vlees tegen de vezelrichting in. Dat zijn de fijne draadjes (de lijntjes) die door het vlees lopen. Snijd loodrecht op die lijntjes. Zo snijd je de lange vezels door en zo proef je de malsheid veel meer en kan je het vlees beter kauwen.
Smaak
De Rumpsteak kenmerkt zich door zijn fijne vleesdraad, waardoor hij bijna zo mals is als de ossenhaas. Waarbij de Rumpsteak zich onderscheid door de vollere smaak. De Rumpsteak past goed bij knoflookboter of kruidige chimi churri saus, omdat de frisheid van deze saus de volle vlezige smaak van de biefstuk perfect in evenwicht brengt. Geroosterde groenten passen ook goed bij het robuuste smaakprofiel van de steak.
Het combineren van de juiste drank kan de smaakbeleving naar een hoger niveau tillen.
- Een rode wijn past prima vanwege de rijke smaak en het tanninegehalte. Denk aan een Cabernet Sauvignon, Malbec of Syrah.
- Bier kan ook, vooral bier met een moutige en bittere smaak past perfect bij een Steak.
- Wat sterkers als een whisky combineert ook uitstekend bij de rijke smaak van een Rumpsteak. Whisky met een rijke en rokerige smaak past goed bij de smaak van gegrild vlees. Een Amerikaanse Bourbon, Schotse of Ierse whisky, ze hebben een breed scala aan smaken.
- Witte wijn is ook een optie, vanwege de vaak hogere zuurtegraad en lichtere tannines dan rode wijn. Een Chardonnay, Sauvignon Blanc of Pinot Noir Blanc lenen zich hier goed voor.
- Een lekkere passende cocktail? Ga voor een Mojito.
- Liever een non-alcoholische drank? Denk dan aan Ice Tea of een wat pittigere Ginger Ale.
Malsheid
Rumpsteak is over het algemeen een wat dikker stuk vlees, maar heeft een fijne vleesdraad, waardoor hij bijna net zo mals is als een Ossenhaas. Wel heeft de Rumpsteak een vollere smaak.
Marinades en rubs kunnen een heerlijke aanvulling zijn op je Rumpsteak, omdat ze extra smaak geven aan je vlees. Een marinade is een mengsel van olie, zuur, kruiden en specerijen en wordt gebruikt om vlees te verzachten en op smaak te brengen. De zuren in de marinade helpen bij het afbreken van de bindweefsels in het vlees, waardoor het nog malser wordt. Daarnaast geven de kruiden en specerijen extra smaak aan je vlees. Deze zitten ook in een rub om je Rumpsteak meer smaak te geven, denk aan zout, zwarte peper, knoflook, rozemarijn en tijm. Houd het subtiel, de smaak van je Rumpsteak is van nature al heerlijk.
Naast de bereiding in de pan, oven of op de barbecue is er nog een belangrijk detail om optimaal te genieten van de malsheid van je Rumpsteak en dat is de snijrichting van het vlees. Gebruik een goed scherp mes zonder kartels om het vlees te snijden. Snijd het vlees tegen de vezelrichting in. Dat zijn de fijne draadjes (de lijntjes) die door het vlees lopen. Snijd loodrecht op die lijntjes. Zo snijd je de lange vezels door en zo proef je de malsheid veel meer en kan je het vlees beter kauwen.
H2 Rumpsteak bereiden
De Rumpsteak is een veelzijdig stuk vlees, dat zowel geschikt is voor snelle bereidingen in de pan als langzame garing op de BBQ of in de oven. Vanwege zijn grootte, 2.600 gram, is het bij uitstek geschikt voor meerdere vleesliefhebbers tot ca. 10 personen.
Op de BBQ
Voor de BBQ bereiding is een reverse sear aanbevolen. Ga voor een kerntemperatuur van 40 °C met een dome hitte van 100 graden indirecte hitte. Daarna door op directe hitte tot een kerntemperatuur van 52 °C met een dome hitte van 250 °C. Wil je de biefstuk rare eten, houdt dan 49 tot 54 °C aan als kerntemperatuur. Of ga voor medium-rare met een temperatuur van 55 tot 57 °C in de kern.
- Ontdooi de Rumpsteak op een bord in de koelkast in ca. 24 uur.
- Laat het op kamertemperatuur komen in ca. 30-45 minuten.
- Dep het vlees droog met keukenpapier.
- Voor de BBQ bereiding is een reverse sear aanbevolen. Ga voor een kerntemperatuur van 40 °C met een dome hitte van 100 °C indirecte hitte.
- Grill daarna door op directe hitte tot een kerntemperatuur van 52 °C met een dome hitte van 250 °C.
- Laat hierna de entrecote nog 4-5 minuten indirect garen voor een mooie gelijke garing. Hanteer een kerntemperatuur van 49-54 °C voor een rare, 56 °C voor een medium rare en 60 °C voor een medium gegrilde Rumpsteak.
- Laat het vlees ca. 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. De sappen kunnen zich hierdoor beter door het vlees verspreiden, dit zorgt voor een malsere smaak.
- Bestrooi het vlees na de bereiding in met peper en zout. TIP: Als je peper vooraf erover strooit, kan dat op hoog vuur verbranden en dat komt de volle smaak niet ten goede.
Bakken in de pan
- Ontdooi de Rumpsteak op een bord in de koelkast in ca. 24 uur.
- Laat het op kamertemperatuur komen in ca. 30-45 minuten.
- Dep het vlees droog met keukenpapier.
- Bak de Rumpsteak op een hoog vuur voor 1 minuut rondom.
- Zet daarna het vuur lager en gaar het vlees nog 4-5 minuten rondom.
- Laat het vlees ca. 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. De sappen kunnen zich hierdoor beter door het vlees verspreiden, dit zorgt voor een malsere smaak.
- Bestrooi het vlees na de bereiding in met peper en zout. TIP: Als je peper vooraf erover strooit, kan dat op hoog vuur verbranden en dat komt de volle smaak niet ten goede.
Rumpsteak kopen bij The Meatlovers
Wij brengen je de restaurantervaring thuis. Lekker eten met vrienden of familie, gezellig in je eigen vertrouwde omgeving en met vleesproducten van topkwaliteit die je in een restaurant zou verwachten. Er schuilt een chef-kok in ieder van ons. Wij vinden dat koken pas echt compleet is met kwaliteitsvlees. Vlees uit de beste streken van de wereld dat is geselecteerd door slagers met passie voor het vak. Dus als je lamsvlees wilt bestellen, dan ben je bij The Meatlovers aan het juiste adres!