De ene steak is de andere niet
Het woord ‘steak’ is de afkorting van het Engelse ‘beef steak’, biefstuk zeggen we in het Nederlands. Lang niet ieder stuk van het rund is echter geschikt om een steak van te snijden. Steak is ook een kwaliteitsaanduiding: het vlees is zo mals, dat het maar korte hitte nodig heeft. Het bevat nauwelijks bindweefsel, je kunt het zelfs rauw eten zoals bijvoorbeeld in een steak tartaar.
De verschillende soorten steak
Alle kwaliteitssteaks zijn smaakvol, maar niet alle steaks zijn hetzelfde. We kennen allemaal de ribeye, maar ook de tomahawk steak of de malse entrecote steak zijn favoriet onder vleesliefhebbers. Allemaal zijn ze uit een ander deel van het rund gesneden, wat invloed heeft op de marmering, de textuur en de smaak. Maar wist je dat ook het soort rund van invloed is op de smaak van de steak? Wellicht heb je wel eens van Black Angus of Wagyu gehoord. Allebei van topkwaliteit voor de ideale smaakbeleving.
Naast het feit dat er verschillende type steaks zijn met een eigen smaak, kan ieder type steak vaak ook op meerdere manieren worden bereidt. Hoe je een steak bereidt, heeft een grote invloed op de smaak van een steak. Wil je zelf ook de perfecte steak bakken? Lees dan gerust verder.
Gemarmerd vlees
Sterk gemarmerd vlees verdraagt meer hitte en wordt niet snel droog. Het toppunt van marmering is het vlees van een Wagyu-rund. Een Wagyu ribeye precies medium rare grillen, dat is een lastige klus, maar totaal mislukken kan dit vlees bijna niet. Het deel van de koe waaruit de steak wordt gesneden, het ras, het voer en de leefwijze, dat alles maakt verschil bij het bereiden. Maar véél bepalender dan dat alles is iets heel simpels: de dikte van het vlees. Een dunne steak gril je totaal anders dan een dikke.
Dunne steak: snel en heet
Een dunne steak bereid je snel en op hoog vuur. Doordat je het vlees op hoog vuur bereidt krijgt de steak een mooie bruine korst. Als je de steak in een pan gaat bakken, adviseren we je altijd om een gietijzeren pan te gebruiken voor het lekkerste eindresultaat. Voordat je de steak gaat bakken haal je de steak minimaal 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Dep het vlees droog met een stuk keukenpapier en bestrooi de steak rijkelijk met zout aan alle kanten. Doordat je het zout ruim van tevoren bestrooit, zorg je ervoor dat het zout goed in de steak is ingetrokken. Na 30 minuten kun je de pan op hoog vuur verhitten. Giet een klein beetje olie in de pan en voeg daarna boter toe zodat de boter niet verbrandt. Leg vervolgens de steak in de pan en bak deze voor 1.5-2 minuten tot er een bruine korst is ontstaan. Draai de steak om en bak de andere kant ook voor 1.5 – 2 minuten. Verlaag nu het vuur en voeg nog extra boter toe in de pan toe die je regelmatig over de steak heen giet. Haal de steak nu uit de pan en laat het vlees nog even rusten onder aluminiumfolie voor minimaal 5 minuten voordat je het aansnijdt.
Dikke steaks, traditionele methode: eerst grillen dan doorgaren
Een flinke steak kun je bij directe hitte op hoge temperatuur (250 °C of meer) eerst rondom mooi bruin grillen en daarna op indirecte hitte (110 °C) laten doorgaren. Laat het vlees vooraf op kamertemperatuur komen, dep het droog en wrijf het in met grof zeezout. Steek een kernthermometer in het dikste deel van de steak bij het doorgaren en haal hem van de barbecue als de aangegeven kerntemperatuur voor medium rare is bereikt. Aan deze methode kleven twee nadelen. het vlees onder de korst is al snel eigenlijk te lang doorgegaard. Omdat de hitte van buiten naar binnen in het vlees wordt doorgegeven, zal de kern wel mooi medium rare zijn maar de randen zijn toch te gaar. Het tweede nadeel van deze methode: een krokante korst kun je vergeten. Dat krokante ontstaat bij het grillen op hoge temperatuur, maar tijdens het doorgaren verlies je dat.
De beste bereiding in de pan
De steak komt in eenvoud het beste tot zijn recht. Hoewel er subtiele verschillen zijn tussen de verschillende steaks, is de bereidingswijze nagenoeg hetzelfde.
Zo krijgt je steak de volle smaak die hij verdient:
- Laat de steak altijd minimaal 30 minuten op kamertemperatuur komen voordat je gaat bakken. Dep het vlees ook droog en bestrooi het met zout, zodat het zout goed in het vlees intrekt.
- Laat de pan goed heet worden en voeg wat olie toe en smelt daarna de boter.
- Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur voordat je ‘m omdraait: dit doe je om een mooie bruine korst te krijgen.
- Bak hem vervolgens op lager vuur nog 1 tot 3 minuten extra, afhankelijk van hoe doorbakken je de steak wilt hebben.
- Je kunt de kerntemperatuur meten met een kernthermometer. Houd de volgende kerntemperaturen aan: rare 48 graden, medium-rare 52 graden, medium 54-55 graden.
- Laat de steak een paar minuten rusten op een bord met een stukje aluminiumfolie. De kerntemperatuur zal tijdens het rusten ook een aantal graden oplopen.
Steak op de BBQ bereiden
Afhankelijk van het soort steak kunnen de temperaturen verschillen. Hieronder geven we de temperaturen weer van onze Black Angus chuck eye steak.
- Laat jouw overheerlijke steak eerst zeker 30 minuten op kamertemperatuur komen. Dit om het vlees geleidelijk te laten garen.
- Breng het vlees een klein beetje op smaak met wat zout.
- Zorg dat de BBQ een dome temperatuur heeft van 120℃. Grill hierbij het vlees tot een kerntemperatuur van 45℃ en doe dit bij indirecte hitte. Verhoog de dome temperatuur tot 250℃. Grill de steak nu kort tot de gewenste kerntemperatuur is bereikt.
- Laat het vlees heel even rusten. Bij voorkeur onder aluminiumfolie om de sappen goed te verdelen. Tijdens het rusten loopt de kerntemperatuur met ongeveer 5 graden op.
De ideale kerntemperatuur van een steak
De ideale kerntemperatuur wordt bepaald aan hoe jij je steak het liefst eet. Ben je een liefhebber van rare, medium rare of heb je jouw vlees het liefst medium gebakken. Hou de volgende kerntemperaturen aan zodat jij je vlees altijd precies hebt zoals je het lekker vind:
- Rare: 52-54 graden
- Medium-rare: 56-58 graden
- Medium 58-60 graden.