Diamanthaas marineren
Een diamanthaas is van zichzelf al een ontzettend mals en smaakvol stuk vlees, maar met een goede marinade kan je de diamanthaas nog malser en lekkerder maken. Het is echter niet noodzakelijk om dit mooie vlees te marineren. Als je de diamanthaas toch wilt marineren dan adviseren wij het om een redelijk eenvoudige marinade aan te houden die het vlees echt recht toe doet.
Voor de marinade zijn de volgende ingrediënten benodigd:
- Een halve kop rijstwijn azijn
- Een halve kop sojasaus
- 1 Eetlepel bruine suiker
- ½ Eetlepel zout
- 3 Fijngesneden teentjes knoflook
- ½ Theelepel rode pepervlokken
- 2 Eetlepels olijfolie
- 1 Eetlepel fijngehakte verse gember
De bereiding van de marinade:
- Meng alle ingrediënten samen in een kom en zorg ervoor dat deze goed door elkaar zijn gemengd.
- Giet de marinade vervolgens in een zak die afsluitbaar is. De diamanthaas kan vervolgens ook in de zak worden geplaatst.
- Zorg ervoor dat de marinade goed rondom het vlees komt zodat iedere kant van het vlees goed bedekt is.
- Plaats de zak nu voor minimaal 4 uur in de koelkast. Je kunt er ook voor kiezen om het vlees voor 24 uur in de marinade te laten liggen.
- Haal het vlees na 4 uur uit de marinade en dep het vlees droog met keukenpapier.
Diamanthaas bereiden
Een diamanthaas is een redelijk eenvoudig stuk vlees om te bereiden. Zorg er wel voor dat je het vlees goed bereidt want anders kan dit ten koste gaan van de malsheid van het vlees. De diamanthaas kan je op verschillende manieren bereiden, of je nu kiest voor een bereiding in de oven, op de BBQ of in de pan, met de diamanthaas kun je alle kanten op. Hieronder leggen wij je uit hoe je de diamanthaas kunt bereiden, zodat jij thuis ook altijd het beste resultaat behaalt, zoals in een restaurant. Welke bereidingsmethode je ook kiest, wij adviseren het om altijd gebruik te maken van een kernthermometer zodat je altijd de gewenste kerntemperatuur bereikt.
Diamanthaas op de BBQ
Voor de bereiding van de diamanthaas op de BBQ is het van belang dat je de dimanthaas een half uur voor bereiding uit de koelkast haalt zodat deze op kamertemperatuur komt. Als je de diamanthaas maakt met de hierboven beschreven marinade hoef je de diamanthaas niet met zout te bestrooien. Als je de diamanthaas zonder marinade bereidt dan moet je het vlees rijkelijk met zout aan alle kanten bestrooien. Dit doe je zodat het zout goed in het vlees kan trekken.
Voor de beste bereiding op de BBQ kun je de volgende stappen aanhouden:
- Stel de BBQ in op een indirecte hitte van 150 graden celcius.
- Plaats een kerntermomether in de diamanthaas en stel deze in op 42 graden.
- Als het vlees de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt, kun je de diamanthaas van de BBQ afhalen en kort laten rusten.
- Zorg ervoor dat de BBQ nu qua temperatuur wordt ingesteld op 220 graden.
- Als de BBQ de gewenste temperatuur heeft bereikt gaan we de diamanthaas afgrillen.
- Grill beide kanten van de dimanthaas voor ongeveer 2 minuten. Zo ontstaat er de Maillard reactie waardoor het vlees een mooie bruine buintenkant krijgt.
- Haal het vlees van de BBQ en laat het nog 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Zo zal de kerntemperatuur nog met enkele graden oplopen tot 52- 54 graden voor rare.
Dimanthaas bakken
Heb je geen tijd om een diamanthaas op de BBQ te bakken of als het weer te koud is, dan is de pan het perfecte alternatief om een diamanthaas te bereiden. Voor de bereiding van een diamanthaas is het van belang om het vlees minimaal 30 minuten van te voren uit de koelkast te halen, zodat het vlees op kamertemperatuur komt. Bestrooi het vlees met zout aan alle kanten zodat het zout goed in het vlees kan trekken. Mocht je het vlees hebben bereidt met de eerder beschreven marinade, dan kun kan je de stap met het zout overslaan.
Hou de volgende stappen aan om de diamanthaas te bakken in de pan:
- Verhit de pan op hoog vuur en voeg een klein scheutje olie toe. Als de olie goed verhit is, kun je boter in de pan toevoegen zodat de boter niet verband tijdens de bereiding.
- Plaats de diamanthaas in de pan en bak deze voor 2-3 minuten per kant zodat de Maillard reactie optreed en je een mooie bruine korst krijgt.
- Haal de diamanthaas nu uit de pan en laat deze voor ongeveer 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. De kerntemperatuur loopt nu nog met maximaal 5 graden op.
De kerntemperaturen voor diamanthazen
Je laat het vlees altijd nog 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie, zodat de sappen weer goed in het vlees trekken. Dit zorgt ervoor dat het vlees extra mals wordt en niet uitdroogt. Het is belangrijk om te onthouden dat de kerntemperatuur van het vlees tijdens het rusten nog ongeveer met 4-5 graden oploopt.
Voor de volgende gradaties hou je deze kerntemperaturen aan:
- Rare – 52 -54 graden
- Medium rare 56-58 graden
- Medium 58-60 graden
Diamanthaas kopen bij The Meatlovers
Ben je net als wij nu overtuigd van de diamanthaas? Wij hebben de lekkerste diamanthazen met zorg voor je uitgekozen. Mocht je nou meer willen weten over hoe je een diamanthaas kan bereiden of als je nog andere vragen hebt, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Als je een diamanthaas bij The Meatlovers koopt dan wordt het altijd vriesvers geleverd. Dit houdt in dat je het vlees zowel in de koelkast als in de vriezer kunt bewaren. Als je vandaag een diamanthaas bestelt, kan deze de volgende werkdag al geleverd worden.