Wat is Côte de boeuf
De côte de boeuf is een kleine variant van de Standing Rib Roast, wat een Ribeye is met het bot er nog aan. Dit bekende stuk wordt uit de voorkant van de rug van het rund gesneden. Het vlees is vergelijkbaar met een ribeye, maar de côte de boeuf wordt met het bot eraan geserveerd. Dit zorgt ervoor dat het vlees nog rijker is van smaak, en het zorgt voor een nog uniekere presentatie. Het vlees is rijk qua marmering, ontzettend mals, en het heeft een heerlijk intense smaak. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat de côte de boeuf een van de favorieten is onder de echte fijnproevers.
Côte de boeuf recept
Wij hebben een speciaal recept gemaakt om een overheerlijke côte de boeuf te bereiden. Je kunt de onderstaande stappen volgen zodat jij een overheerlijke maaltijd kan bereiden:
- Verwarm de oven op 130°.
- Kruid het vlees met zout en gerookte zwarte peper. Verhit een koekenpan met de boter en laat uitbruisen. Voeg het vlees toe en bak goudbruin aan alle zijden. Houd de temperatuur hoog maar laat de boter niet verbranden. Haal het vlees uit de pan en leg in een ovenschaal. Het liefst op een rekje. Plaats het vlees 25 minuten in de oven, maak intussen de saus.
- Giet het braadvet uit de pan en plaats terug op het vuur. Blus af met cognac en laat inkoken. Flambeer de cognac tot de alcohol verdampt is en voeg de runderfond toe. Kook tot de helft in en voeg de room toe. Breng eventueel op smaak met zout en zeef de saus in een sauspan. Voeg de peperbolletjes toe en verwarm. Laat de saus rustig inkoken tot de gewenste dikte.
- Na 25 minuten is het vlees nog niet helemaal gaar, pak het rondom losjes in met aluminiumfolie en laat minimaal 10 minuten rusten. De warmte trekt nu in het vlees en zorgt voor de laatste garing.
- Trancheer het vlees en serveer met de pepersaus.
* Tip: Pas op de afzuigkap! Het vuur kan de afzuigkap ingezogen worden. Als er vet in zit kan het gaan branden.
Côte de boeuf bereiden
Naast het bovenstaande recept zijn er natuurlijk meerdere bereidingsmethoden mogelijk om thuis een côte de boeuf te bereiden. Je kunt het vlees op zowel een BBQ, in de oven of in de pan bereiden. Welke methode je ook kiest, het is belangrijk om een aantal stappen altijd te volgen: gebruik een kernthermometer, zodat je altijd de juiste garing krijgt en laat het vlees altijd rusten zodat de sappen weer goed in het vlees kunnen trekken waardoor je een extra mals eindresultaat krijgt.
Côte de boeuf op de BBQ
We gaan de côte de boeuf met de reverse sear methode bereiden. Dit houdt in dat we het vlees eerst op indirect vuur gaan grillen en daarna op direct vuur gaan afgrillen. Dit zorgt ervoor dat je meer smaak in het vlees zelf houdt, waardoor het vlees echt sappig is! Je kunt de onderstaande stappen volgen, zodat je thuis het perfecte resultaat op de BBQ behaalt.
- Haal het vlees minimaal een uur van te voren uit de koelkast en dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi het vlees rijkelijk met zout zodat het zout de kans krijgt om in het vlees te trekken.
- We gaan beginnen op indirecte hitte, stel de BBQ in op 150 graden.
- Plaats het vlees nu rustig op het BBQ rooster. Gebruik een kernthermometer om de kerntemperatuur in de gaten te blijven houden. Voor een rare garing willen we ervoor zorgen dat de kerntemperatuur 42 graden wordt. Het is wel heel belangrijk om ervoor te zorgen dat de kernthermometer het bot niet raakt! Bot geleidt warmte beter dan vlees waardoor je het vlees anders te vroeg van de grill af zou halen.
- Wanneer de côte de boeuf een kerntemperatuur van 42 graden heeft bereikt, haal je het vlees van de BBQ af. Laat het vlees even rustig rusten zodat je de BBQ kunt instellen op een directe hitte van 220 graden Celsius.
- Als het vlees aan het rusten is dan zal de kerntemperatuur nog iets oplopen, dit is geen enkel probleem voor de bereiding.
- Als de BBQ de gewenste temperatuur van 220 graden heeft bereikt dan wordt het tijd om het vlees af te gaan grillen.
- Plaats het vlees nu weer op de BBQ en grill beide kanten voor ongeveer 2 minuten. Dit zorgt ervoor dat de Maillard reactie optreedt en je de bekende mooie bruine korst krijgt.
- Haal het vlees nu van de BBQ en laat het nog 5-10 minuten rusten. Door het vlees te laten rusten zal de kerntemperatuur nog iets oplopen en de sappen krijgen de kans om zich te verspreiden door het vlees heen.
- Snij het vlees nu aan en geniet van een overheerlijke côte de boeuf.
Côte de boeuf in de oven
Als je een côte de boeuf in de oven wilt gaan bereiden dan heb je zowel bij voorkeur een gietijzeren pan nodig als een oven. Je begint met de bereiding in de oven en vervolgens gaan we het vlees afbakken in een pan. Volg de onderstaande stappen om ervoor te zorgen dat de bereiding van de côte de boeuf perfect is:
- Haal het vlees een uur van te voren uit de koelkast. Zo kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen. Dep het vlees nu droog met een stuk keukenpapier en strooi zout op alle kanten van het vlees. Door het zout ruim van te voren toe te voegen zorg je ervoor dat het zout goed in het vlees trekt wat de smaak ten goede komt!
- Verwarm de oven nu voor op 150 graden.
- Gebruik een kernthermometer Leg het vlees op een braadslede en plaats het in de oven voor ongeveer 15 minuten. Meet de kerntemperatuur met een kernthermometer zodat je zeker weet dat deze een kerntemperatuur van 42 graden heeft bereikt voor een rare garing.
- Laat het vlees nu kort rusten terwijl je de pan op hoog vuur verhit.
- Als de pan goed verhit is kan je eerst een scheutje olie toevoegen en vervolgens een klont boter. Je voegt eerst de olie toe om ervoor te zorgen dat de boter niet verbrandt in de pan.
- We gaan de côte de boeuf nu in de pan leggen en rondom bruin bakken. Bak iedere kant voor een paar minuten zodat de Maillard reactie optreed.
- Haal het vlees nu uit de pan en laat het nog voor 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de kerntemperatuur met nog 4-5 graden zal oplopen.
- Kruid het vlees eventueel nog wat bij met peper en vervolgens kan het vlees aangesneden worden, Bon appétit!
De kerntemperaturen
Als je een overheerlijk stuk vlees als de côte de boeuf wilt gaan bereiden dan wil je ervoor zorgen dat deze altijd de perfecte garing heeft zoals jij die lekker vindt. Om deze reden is het van belang dat je tijdens de bereiding gebruik maakt van een kernthermometer zodat je altijd het perfecte resultaat kan behalen! Hieronder leggen wij uit welke kerntemperatuur bij iedere garing hoort:
- Rare: 52-54 graden
- Medium rare: 56-58 graden
- Medium: 58-60 graden
Côte de boeuf bestellen bij The Meatlovers
Als je wilt genieten van een overheerlijke premium côte de Boeuf dan ben je bij The Meatlovers aan het juiste adres! Onze chefs staan klaar om je advies te geven over deze heerlijke stukken vlees zodat je altijd de beste côte de boeuf kunt bereiden. Als je vandaag bestelt, dan wordt het vlees de volgende werkdag al geleverd. Wil je wat verder vooruit bestellen dan is dat ook geen enkel probleem! Je kiest eenvoudig zelf de datum uit, en wij bezorgen op het moment dat het jou uitkomt. Het vlees wordt vriesvers geleverd, dit betekent dat je het vlees zowel in de koelkast als in de vriezer kunt bewaren.