Wat is procureur vlees
Procureur is een snit uit het varken, deze snit wordt gesneden uit de nek en staat het meest bekend om het feit dat hij gebruikt wordt voor pulled pork, 1 van de meest bekende BBQ-gerechten die er is. Wat veel mensen niet weten is dat je procureur ook perfect in zijn geheel kan klaarmaken, mits je de juiste kerntemperatuur hanteert. Ook dan heb je een prachtige “steak” bomvol smaak, malsheid & sappigheid.
Procureur recept
Met procureur kun je echt alle kanten opgaan, dit is helemaal afhankelijk van het recept dat je toepast. In de meeste gevallen wordt er als basis (bindmiddel) een mosterd of vorm van olie aangebracht, hierdoor hechten de kruiden beter aan het vlees en zal de smaak onvergetelijk zijn. Bij The Meatlovers hebben we al diverse rubs voor je klaarstaan die je zo kant en klaar kan gebruiken, echter is het supereenvoudig om je eigen rub te maken. Een snelle maar onwijs smaakvolle rub bestaat vaak uit: Bruine suiker, paprika poeder, knoflook, peper & zout. Om het meer Aziatische te maken zou je een Chinese 5 spice blend kunnen toevoegen, op zoek naar een pitje? Voeg dan wat Cayennepeper toe!
Pulled pork
Als je aan procureur denkt dan denk je aan pulled pork. Pulled pork is eigenlijk niets meer dan het procureur vlees low & slow garen totdat je dit uit elkaar kan trekken “pullen”. Dit proces zorgt ervoor dat het vlees uitzonderlijk mals en sappig is. Met de juiste smaakmakers zoals een goede BBQ rub & saus kan jij met veel tijd & weinig werk een enorm smaakvolle Pulled Pork van procureur. Met onze Iberico procureur heb je 1 groot voordeel, Iberico staat bekend om zijn hoge vetpercentage, wat weer gelijk staat aan extra smaak. Je kan de procureur waarmee je de pulled pork maakt dus wat minder bestrooien met je favoriete rub om zo ook de pure smaak van het Iberico vlees te complimenteren.
H3: Procureur rollade
Een procureur rollade is een andere hele bekende variant om een procureur te bereiden. Een rollade is eigenlijk niet meer of minder dan een stuk vlees met een touw eromheen. Welk stuk vlees je ook pakt, doe er een touw omheen en het is een “rollade”. De Procureur rollade is echter wat meer aan de bekende kant omdat deze vaak enorm sappig en mals worden. Ook leent varkensvlees zicht perfect om te mixen met meerdere kruiden en (lak)sauzen, ook is het perfect voor tijdens een BBQ in de mooie zon of voor tijdens de feestdagen. De truc bij een procureur rollade is door deze goed vast te binden, hierdoor gaart hij gelijkmatig en is hij nog smaakvoller, rub hem vervolgens in met jouw favoriete BBQ rub en knal hem op de grill voor een Low & Slow sessie met als resultaat een paar uur later onwijs te genieten van een heerlijke procureur Rollade. Wil jij nog net dat verschil maken bij jouw rollade? Lak hem dan af met een saus naar keuze en gril hem nog even 5 tot 10 minuten na zodat deze licht plakkerig wordt.
Procureur bereiden
Procureur bereiden is uitdagend maar als je de technieken eenmaal onder de knie hebt dan wordt het appeltje eitje. Het belangrijkst bij het bereiden van je procureur is dat je de tijd ervoor neemt. De procureur wanneer niet op de juiste manier klaargemaakt is enorm taai en droog, dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Het is dan ook van belang om ervoor te zorgen dat de temperatuur van je BBQ niet te veel schommelt en dat je de procureur op bijvoorbeeld de BBQ langzaam naar de gewenste kerntemperatuur krijgt. In de oven gaat dit al vele malen makkelijker aangezien je enkel de oven in hoeft te stellen, deze luxe heb je over het algemeen niet bij de BBQ, gelukkig gaan we je enkele tips en tricks meegeven zodat jij altijd een malse en sappig procureur weet klaar te maken.
Procureur op de BBQ
Een procureur bereiden op de BBQ is de moeilijkste manier van bereiding, echter ver van onmogelijk. Als jij onthoudt dat je BBQ stabiel is qua temperatuur dan ben je er eigenlijk al. Zodra de procureur op langzame wijze naar de gewenste kerntemperatuur stijgt dan droogt het vlees niet uit en zal dit mals, sappig & met de juiste rub & (lak)saus bomvol met smaak zitten. Zorg ervoor dat je de BBQ instelt op indirecte hitte van minimaal 110 tot maximaal 120°C. Het vlees heeft dan ca. 5 tot 6 uur nodig om een kerntemperatuur van 75°C te behalen, geloof ons alsjeblieft als we zeggen dat dit het meer dan waard is. Wil jij het vlees net die extra Touch geven? Voeg dan voor het bereiden wat snippers of een blokje kersen of appelhout toe voor een wat zoetere smaak of eik/hickory voor een wat robuustere smaak. De beste tip die we je kunnen meegeven is BLIJF VAN DE DEKSEL AF, eenmaal dicht is niet meer open. Het beste kan je hiervoor een draadloze kernthermometer gebruiken, mocht je die niet hebben probeer er dan 1 die hittebestendig is, zo hoeft de deksel er zeer kort af en verlies je de minste hitte en blijft je BBQ op de nodige temperatuur.
Procureur in de oven
Heb jij geen BBQ of staat het weer er even niet naar, maak je dan geen zorgen de procureur kan je ook perfect klaarmaken in de oven, voeg dan alleen geen blokje rookhout toe 😉. Voor een procureur klaargemaakt in de oven mag je precies dezelfde bereiding aanhouden als die voor de BBQ, probeer ook hier weer niet de klep van je oven open te doen, dit speelt met de hitte en kan je bereidingstijd verlengen en je procureur uit doen drogen. Ook is het een heel stuk makkelijker om het in de oven klaar te maken. Je hoeft niet naar buiten, je hoeft geen temperatuur in de gaten te houden, het is letterlijk wachten totdat de timer gaat en even kijken wat je kerntemperatuur is; perfect voor de luie Bourgondiër.
Procureur in de slow cooker
Heb jij wel de behoefte om enorm lekker te eten maar absoluut geen zin om moeite te doen? Pak dan je slow cooker erbij en maak je procureur daarin klaar. Ja, het duurt alsnog vrij lang maar je hoeft niet na te denken en bent ongeveer 5 minuten bezig, dat is nog eens genieten. Ook leent de slow cooker zicht perfect om eens gek te doen. Je hebt 200 tot 300 ml vocht nodig, probeer er dan ook eens cola of appelsap bij te doen voor extra smaak. Een rub kan je zeker toevoegen maar ook kan je er aromaten bij doen zoals laurierblaadjes, tijm, knoflook en/of ui! Wil jij nog meer smaak? Bak hem dan eerst even rondom aan in de pan, dit helpt enorm bij het bereiden in de slow cooker. We weten dat een slow cooker om gemak gaat en het leven makkelijk maakt, echter adviseren we hier toch ook echt een bereidingstijd van ca. 10 uur op een lage stand. Dit zorgt ervoor dat de procureur niet droog trekt en alle tijd heeft om de aromaten in zich op te nemen. Probeer ook de deksel zo minmogelijk op te tillen, hiermee ontsnapt de hitte en duurt het allemaal nog langer. Houdt een maximale kerntemperatuur van 95°C voor de perfecte pulled pork uit de slow cooker.
De kerntemperaturen
Om vlees perfect te bereiden heb je natuurlijk de gewenste kerntemperatuur nodig, zo ook voor de procureur. De procureur is echter vrij simpel. Bereid jij hem in zijn geheel en wil je er mooie plakken van snijden? Ga dan niet hoger dan een kerntemperatuur van 75°C, wil jij echter Pulled pork maken? Ga dan niet lager dan 95°C. Gelukkig is de temperatuur in dit geval niet van mega belang, het is het belangrijkste om geduld te hebben en de procureur langzaam te laten garen tot de kerntemperatuur die je nodig hebt.
Procureur kopen bij The Meatlovers
Jij weet nu meer van procureur dan de gemiddelde Nederlander en dat heeft je natuurlijk helemaal enthousiast gekregen om aan de slag te gaan. Geen zorgen, je bent bij het juiste adres! Wij bij The Meatlovers weten niet alleen alles over procureur maar hebben ook nog eens de mooiste procureur liggen die jij je maar kan bedenken. Bestel nu snel jouw procureur bij The Meatlovers!