Wat is rundvlees?
Rundvlees is het vlees dat afkomstig is van melk- en vleeskoeien, stieren en ossen. Het ras, de leeftijd en voeding zijn heel bepalend voor de smaak en textuur van het vlees. Over het algemeen kenmerkt rundvlees zich als sappig rood vlees met een verfijnde marmering. Dit geeft een goed stuk rundvlees een fijne bite en zorgt zo voor een geweldige smaakbeleving. Rundvlees zit boordevol gezonde voedingsstoffen en bevat van nature eiwitten, vitamines en mineralen en geen koolhydraten.
Rundvlees is dé populairste vleessoort en kent veel voedzame vleesdelen met talloze culinaire mogelijkheden. Zo kan rundvlees onder andere gesneden of geproduceerd worden tot een biefstuk, ossenhaas, entrecote of sappige hamburgers. Zo heb je altijd een ruime keuze. Daarnaast kan je diverse mooie vleespakketten bestellen met botermals rundvlees.
De Entrecote is gesneden van de lende van het rund. De entrecote heeft een vetrand die je beter kunt laten zitten bij de bereiding. De vetrand zal dan grotendeels smelten en zo zijn heerlijke smaak afgeven. De entrecote bevat dus zeer veel smaak en heeft een lichte marmering. Dit geeft de kenmerkende malsheid en textuur.
De Kogelbiefstuk is gesneden van een stuk vlees (de kogel), gelegen in de bovenbil van het rund. Het is een lekkere, malse biefstuk variant die net onderdoet voor de fijne tournedos, maar duidelijk een streepje voor heeft op een gewone biefstuk. De naam kogelbiefstuk refereert naar de kogel, het deel van het vlees dat dicht bij het kogelgewricht van de heup zit.
De Bavette is een overheerlijke en malse delicatesse. Dit magere rundvlees uit de flank van de koe is een van de meest gewilde keuzes onder de vleesliefhebbers. Dit komt door de geweldige eigenschappen. Het vlees is namelijk super mals en vol van smaak. De Bavette, ook wel Flap Meat genoemd, is te herkennen aan een grove structuur en een goede vet dooradering. Dit geeft de kenmerkende malsheid en textuur.
De Ossenhaas is het malste deel van een rund. Dit is hét stuk waar ook de tournedos ofwel biefstuk van de haas uit gesneden wordt. De ossenhaas komt uit de lende op de rug van het rund en is het meest malse en magere deel doordat er geen vet en marmering in zit. Het heeft een delicate en boterachtige smaak. Omdat het rosé vlees is, hoeft het echt maar een paar minuten in de pan.
De herkomst van rundvlees en de verschillende rassen
Wagyu
Wagyu is een van oorsprong Japans runderras. Wagyu vlees is een bijzondere, culinaire ervaring en wordt geroemd vanwege zijn ongeëvenaarde malsheid en rijke, boterachtige smaak. Het Wagyu rund heeft van nature aanleg voor het ontwikkelen van vet, de graanvoedering stimuleert dit nog meer. De kwaliteit van het vlees wordt beoordeeld op criteria zoals marmering, kleur en textuur. Wagyu rundvlees staat bekend als ’s werelds smakelijkste en meest malse rundvlees dat doorgaans exclusief verkrijgbaar is in toprestaurants.
Black Angus
Het Black Angus ras is van origine afkomstig uit Schotland en staat bekend om zijn exceptionele kwaliteit rundvlees. Angus runderen leveren premium vlees in een goede hoeveelheid dat van nature mals en bijzonder smaakvol is. Angus vlees is wereldwijd populair door de verfijnde smaak en structuur. Door de bewegingsvrijheid en het gras dat de runderen eten, krijgt het vlees een mooie dieprode kleur. De graanvoering maakt het vlees extra mals. Ze hebben het vermogen om ook op schrale gronden goed te gedijen.
Brangus
Brangus is een oorspronkelijk Amerikaans runderras, dat een kruising is tussen een Zeboekoe en de Europese koe van het oorspronkelijke Engelse ras Aberdeen Angus. Deze runderen leveren een hoge kwaliteit rundvlees en hebben het vermogen om ook op schrale gronden goed te gedijen. Ze worden vooral gehouden in gebieden met periodieke voedselschaarste. Het ras was oorspronkelijk zwart, de Black Brangus, maar er is ook een rode variant, de Red Brangus.
Blonde d'Aquitaine & Limousin
Blonde d'Aquitaine, ‘blond rund uit Aquitanië’, is een relatief jong Frans runderras met klassieke charmes en een lichtblonde vacht. Deze dieren zijn groot, zwaar en hebben zeer smaakvol vlees. Ze vervetten minder snel, waardoor het vlees mals en fijndradig is. Limousin is een soortgelijk ras uit Frankrijk: dit grote rund is eenkleurig rood en geeft ook mals rundvlees van hoge kwaliteit.
Rundvlees bestellen bij The Meatlovers
Wij brengen je de restaurantervaring thuis. Lekker eten met vrienden of familie, gezellig in je eigen vertrouwde omgeving en met een vleesproduct en kwaliteit die je in een restaurant zou verwachten. Er schuilt een chef-kok in ieder van ons. Wij vinden dat koken pas echt compleet is met kwaliteitsvlees. Vlees uit de beste streken van de wereld dat is geselecteerd door slagers met passie voor het vak. Dus als je rundvlees wilt bestellen, dan ben je bij The Meatlovers aan het juiste adres!