Soort vlees
Soort vlees
Herkomst
Herkomst
Versheid
Versheid
Portie
Portie
Thema
Thema
  • Meer Minder
Prijs
tot
Merk
Merk
Filter en sorteer Filter

Filter en sorteer

Filter

1 product

Soort vlees
Herkomst
Versheid
Portie
Thema
Prijs

De hoogste prijs is €129,99

tot
Merk

1 product

Speenvarken kopen

Een speenvarken aan het spit is het ultieme gevoel van BBQ’en. De beste speenvarkens voor aan het spit haal je dan ook bij ons. Het speenvarken is met de juiste bereiding perfect van smaak & weet jou gasten omver te blazen!

Speenvarken bereiden

Het bereiden van een speenvarken is een stuk ingewikkelder dan de bereiding van een speklap. Je hebt nu natuurlijk met een heel varken te maken in plaats van een klein deel. De truc zit 'm in het sappig houden en ervoor zorgen dat de smaak niets minder dan perfect is. Met enkele technieken kom jij een heel eind en zorg je ervoor dat jouw speenvarken sappig, mals, maar bovenal enorm lekker is. Voor het perfect gegaarde speenvarken raden we je ook aan om een kerntemperatuur van ca. 70-75°C aan te houden. Dit zorgt ervoor dat alles goed gaar, mals en sappig blijft. Weet wel, het schouderdeel, waar men vaak pulled pork van maakt, kan er nog afgesneden worden en doorgegaard worden tot 85-90°C, zodat je ook echt de pulled pork-structuur krijgt. Ben jij groot fan van de knapperige en krokante huid? Dan raden we je aan om de laatste 30 minuten de temperatuur van je bereiding met ongeveer 40-50°C omhoog te doen. Dit garandeert niks, maar verhoogt je kans enorm!

Een speenvarken vullen

Het komt erg vaak voor dat je een speenvarken vult, zowel vóór als na de bereiding. Op deze manier kun je er namelijk voor zorgen dat het speenvarken nog meer smaak krijgt. We lakken ons vlees altijd netjes en marineren het ook, maar wat gebeurt er eigenlijk met de binnenkant? Bij het vullen van een speenvarken kun je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld aan groenten, ui, gember of knoflook. Ook is het een optie om gehakt toe te voegen of wat rijst. Zoals je ziet, kan het eigenlijk niet gek genoeg het draait uiteindelijk om de smaak die jij het varken wilt meegeven. Vul jij je varken vóór de bereiding? Let dan goed op dat je het niet te vol stopt. De vulling kan uitzetten tijdens het garen, waardoor het varken open kan klappen. Zorg er daarom voor dat je het goed dichtmaakt. Of je dit nu doet door het dicht te naaien of met keukentouw vast te knopen: zorg ervoor dat de vulling er niet uit kan. Ben je bang dat de vulling kapot kookt tijdens de lange bereiding? Dan kun je het speenvarken ook achteraf vullen, terwijl het is afgekoeld. Houd er dan wel rekening mee dat de smaak minder diep in het vlees zal trekken. Durf dus volop te experimenteren met het speenvarken het kan eigenlijk niet gek genoeg. Hoe meer smaak jij toevoegt, hoe beter het eindresultaat meestal wordt!

Speenvarken bereiden op de BBQ

Als jij thuis of bij iemand anders nou een grote BBQ hebt, dan is er geen reden waarom jij een speenvarken niet op de BBQ zou kunnen bereiden. Het is snel, makkelijk, maar bovenal onwijs lekker. Je hoeft niet de hele dag het spit rond te draaien en alleen je tuin ruikt naar gebakken varkensvlees in plaats van je keuken. Eigenlijk geldt precies dezelfde bereidingswijze als voor aan het spit, we gaan hem echter voor de zekerheid in zijn volledigheid voor je uitschrijven, dan kan het niet fout gaan. Om voor het beste eindresultaat te gaan, adviseren we je om het speenvarken minimaal 12 uur van tevoren te marineren. Je kan hiervoor een eigen marinade maken. Ook kunnen we je aanraden om hem te injecteren met een kruidenmix op basis van water of olie. Dit kan je het beste spuiten in de schouders en de dijen; zo wordt dit vlees extra sappig en mals. Stel je BBQ vervolgens in op indirecte hitte met een temperatuur van 150 tot 160°C. Haal het speenvarken ca. een uur van tevoren uit de koelkast om hem iets op kamertemperatuur te laten komen. Plaats het speenvarken vervolgens met de buik naar beneden op de grill. Als jij een lekbak hebt, leg die er dan zeker onder om al het vet op te vangen. Sluit de deksel en bewaak de temperatuur voor de komende 4 tot 6 uur. Lak het speenvarken ook iedere 30 minuten af tussendoor om ervoor te zorgen dat deze niet uitdroogt en verbrandt. Wanneer je een kerntemperatuur van ca. 75°C bereikt hebt, dan is het speenvarkentje klaar en mag hij van de BBQ af. Wikkel hem iets in aluminiumfolie en laat ca. 30 minuten rusten.

Speenvarken bereiden aan het spit

Een speenvarken bereiden aan het spit is niet alleen de bekendste manier van bereiding, maar ook de tofste als je het ons vraagt. Stel je voor: je loopt op een zomerse avond bij je vrienden de tuin in en je ziet een heel varken aan het spit. Het water loopt je in de mond en je kunt niet wachten om het speenvarken te lijf te gaan. Nu maar hopen dat je maat zich heeft gehouden aan de juiste techniek, anders wordt het een droge en taaie avond. Voor de smaak is het belangrijk om het speenvarken minimaal 12 uur van tevoren in de marinade te leggen. Deze kun je zo gek maken als je zelf wilt, maar omdat het varkensvlees is, raden wij aan om voor frisse kruiden te gaan en het niet te heftig te maken. Een pitje kun je zeker verwerken als dat je voorkeur heeft, maar dit is niet per se nodig. Dit kun je ook achteraf toevoegen door een pittige saus te serveren. Zorg dat je van je marinade nog genoeg overhoudt. Het is namelijk voor de sappigheid enorm belangrijk dat je 'm tijdens de bereiding aan het spit aflakt. Doe je dit niet, dan is de kans op uitdroging en verbrande plekken enorm groot. Je verhoogt hiermee wel je kans op de bekende knapperige korst die een speenvarken met zich meebrengt: goudbruin, krokant en belangrijk voor de textuur. Rijg het speenvarken aan je spit en controleer of deze goed vastzit. Het is zonde om al je harde werk te zien verdwijnen omdat het van het spit afvalt. Stook je kolen naar een temperatuur van 150 – 180°C. Hoe lager, hoe beter — dan heeft het speenvarken rustig de tijd om op temperatuur te komen en kunnen de vetten van het varken smelten en zich omzetten naar pure smaak. Rooster het varken aan het spit voor ongeveer 3 tot 5 uur. Hoe hoger je temperatuur, hoe korter het duurt, en andersom ook zo. Streef dus voor 150°C en ca. 5 uur.

Speenvarken bereiden in de oven:

Het belangrijkste wat jij nodig hebt voor het bereiden van een speenvarken in de oven is natuurlijk een bijzonder grote oven — anders past het varken niet en heb je toch echt een probleem. Is je oven groot genoeg? Top! Dan hebben wij de bereidingswijze voor jou. Ook voor in de oven adviseren we je om het speenvarken minimaal 12 uur van tevoren in de marinade te zetten. Hierdoor trekt alles goed in het varken en zal de smaak je omver blazen. Voor de marinade zou je bijvoorbeeld wat honing, mosterd, sojasaus, appelazijn en uiteraard olijfolie kunnen gebruiken in combinatie met wat kruiden zoals komijn, paprika of knoflookpoeder. Dit is een mooie basis om mee te beginnen en verder je creatieve brein op los te laten gaan. Haal het speenvarken na het 12 uur lange marineren minimaal 30 minuten van tevoren uit de koelkast, zodat de schok naar de oven niet te groot is. Verwarm in deze tijd je oven voor op ca. 160°C. Voordat je het speenvarken in de oven plaatst, is het belangrijk dat je de oren en poten bedekt met aluminiumfolie, anders verbranden deze. Plaats het speenvarken vervolgens in de oven en gaar deze voor ongeveer 3 tot 4 uur. Net als geregen aan het spit moet je ook in de oven tussendoor lakken. Dit zorgt voor de krokante buitenlaag en voorkomt dat je speenvarken uitdroogt tijdens de bereiding. Om zo goed als zeker te zijn van die krokante laag, raden we aan om de laatste 30 minuten van de bereiding de aluminiumfolie te verwijderen en de temperatuur van de oven te verhogen naar 200°C. Zo is je kans op die knapperige en krokante huid nog hoger.

Speenvarken kopen bij The Meatlovers

Speenvarken koop je natuurlijk bij niemand anders dan bij ons van The Meatlovers. Dit speenvarken is door ons geselecteerd en getest, en het is bewezen geweldig te zijn. We kunnen deze dan ook iedereen aanraden. Vandaag besteld, is de eerstvolgende werkdag al in huis.

Meer Minder
Group 2 Copy

Over ons

Wij zijn The Meatlovers

Wij brengen je de restaurantervaring thuis. Lekker eten met vrienden of familie, gezellig in je eigen vertrouwde omgeving en met een vleesproduct en kwaliteit die je in een restaurant zou verwachten. Er schuilt een chef-kok in ieder van ons. Wij vinden dat koken pas echt compleet is met kwaliteitsvlees. Vlees uit de beste streken van de wereld geselecteerd door slagers met passie voor het vak.

Meer lezen