Hoe ziet de Flat Iron Steak eruit?
De Flat Iron Steak is dus de sukade die gesplitst is in 2 grote malse vlees platen. Deze langwerpige platen vlees worden in mooie steaks gesneden die een wat vierkante vorm hebben van ongeveer 10 x 12 cm en ongeveer 2 cm dik zijn. Je ziet vaak wat fijne vet draadjes en wat dunne vliesjes tussen het vlees zitten.
De populariteit van de Flat Iron Steak
De Flat Iron Steak is een van de nieuwste steaks, bekend geworden vanuit de Amerikaanse BBQ scene. In Nederland is de Flat Iron Steak pas sinds kort bekend en erg populair aan het worden. Je ziet de Flat Iron steeds vaker op de menukaart van goede restaurants verschijnen. Omdat deze steak nog vrij onbekend is zijn de prijzen nog redelijk te noemen.
De kenmerken van de Flat Iron
Marmering
De marmering van een van de betere rassen zoals de Black Angus is zeer mooi gemarmerd. Het zit vol met fijne vet draadjes die smelten tijdens de bereiding en een boost aan sap en smaak geven als je een hap neemt.
Smaak
De smaak van de Flat Iron Steak is krachtig en intens, zeker ook geholpen door de vetmarmering. De sukade in de schouder is een spier die werkt, en dat proef je. Deze spier is daarom veel sterker doorbloed in vergelijking tot de meeste biefstuk delen en heeft daarom veel meer smaak.
Malsheid
Wanneer je een typische spier die langdurig gestoofd moet worden gaat uitsnijden om te kunnen bakken moet je wel weten dat je de juiste rassen, leeftijd en kwaliteit hebt anders kan het flink tegenvallen. Wij hebben de beste delen hiervoor geselecteerd, malsheid is dus gegarandeerd!
Andere kenmerken
De dikte hangt af van de spierontwikkeling van het dier, daar is geen invloed op met uitsnijden, alleen de lengte en het gewicht kan worden bepaald. Dus de dikte is een gegeven en dit bepaald ook de bereidingstijd.
Hoe wordt de Flat Iron Steak bereid?
De Flat Iron Steak moet eenvoudig worden gebakken & op hoge hitte worden bereid, in de koekenpan of op de grill. De volgende bereidingsmethode is van toepassing op Flat Iron Steaks in de koekenpan:
- Haal de Flat Iron Steak minimaal 30 minuten van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Bestrooi de Flat Iron Steak rijkelijk met zout aan alle kanten zodat het goed in het vlees trekt.
- Zet de pan op hoog vuur en voeg een scheutje olie in de pan toe voordat je de boter in de pan toevoegt.
- Blijf het vlees iedere 20 seconden omdraaien zodat er rondom een mooie Maillard reactie ontstaat. Dat is de intense bruinig die zoveel geur en smaak geeft.
- Bak de steak tot een kerntemperatuur van 48-50 graden en laat dan uit de pan nog enkele minuten rusten om de sappen in het vlees te behouden wanneer dit aangesneden wordt. Tijdens het rusten loopt de kerntemperatuur van de Flat Iron Steak nog 4-5 graden op.
- Na het rusten kan je de Flat Iron Steak naar eigen smaak bestrooien met peper. Snijd het vlees tegen de draad in voor het lekkerste resultaat.
Flat Iron Steak bestellen bij The Meatlovers
Als je opzoek bent naar een heerlijke Flat Iron Steak om online te kopen dan ben je bij The Meatlovers aan het juiste adres. Onze Flat Iron Steaks worden vriesvers geleverd, dit betekent dat je de steaks zowel in de koelkast als in de vriezer kunt bewaren. Mocht je nog vragen hebben over het bestellen van een Flat Iron Steak? Onze toppers van de klantenservice staan voor je klaar om je advies te geven over het vlees en hoe je de Flat Iron Steaks het beste kunt bereiden.