Wat is een Ribeye?
De ribeye is een populair stuk vlees dat afkomstig is van de ribben van een rund. Dit vlees heeft een rijke marmering, waardoor het mals is met een volle en rijke smaak. De ribeye is onderdeel van de lange rugspieren die aan weerszijden van de ruggengraat lopen, van de bil tot de schouder. De ribeye bevindt zich tussen de entrecote en de hals/onderrib.
De kenmerken van een Ribeye
De ribeye is een grote, langwerpige spier met een mooie kern, omgeven door vet en andere vleesdelen. De bovenzijde is bedekt met een dunne laag vet en vliezen. De ribeye heeft verschillende kenmerken:
De smaak:
De ribeye is een van de meest smaakvolle steaks. Omdat deze zich aan de voorkant van het dier bevindt, is dit stuk vlees meer 'werkvlees' dan bijvoorbeeld de entrecote. Dit geeft een sterkere doorbloeding en dus smaakvoller vlees.
De malsheid:
Afhankelijk van het ras, de leeftijd en de rijping is de ribeye een heerlijk mals stuk vlees, vooral de meer gemarmerde stukken, zoals die van de Angus-runderen van The Meatlovers, die een optimale rijping hebben ondergaan.
De perfecte ribeye bereiden
Ribeye bereiden in de pan:
- Haal de ribeye uit de koelkast (of vriezer) en laat deze op kamertemperatuur komen.
- Snijd de ribeye in mooie, dikkere steaks en dep deze droog met keukenpapier.
- Smeer de ribeye in met wat olie en bestrooi de steaks royaal met zeezout, dit zorgt voor een heerlijke korst en optimale smaak. Je kunt er ook voor kiezen om de ribeye te kruiden met een rub.
- Verhit de koekenpan of grillpan op hoog vuur.
- Leg de ribeye in de pan en bak 2 tot 4 minuten per kant tot ze mooi bruin zijn. De bereidingstijd is afhankelijk van de dikte van de steak. Houd een kerntemper thermometer bij de hand voor het gewenste resultaat; wij raden medium-rare aan, wat je bereikt bij een kerntemperatuur van 54-57℃.
- Laat de ribeye nog 5-10 minuten rusten in aluminiumfolie voordat je deze aansnijdt.
- Bestrooi de ribeye met wat peper voordat je deze serveert. Geniet ervan!
Ribeye bereiden op de BBQ:
- Haal de ribeye uit de koelkast (of vriezer) en laat deze op kamertemperatuur komen.
- Smeer de ribeye in met wat olie en bestrooi de steaks royaal met zeezout voor een heerlijke korst. Je kunt ook kiezen voor een rub.
- Zorg ervoor dat het rooster van de BBQ goed schoon is; bij dit stuk vlees willen we overheerlijke, bruine grillmarks.
- Als de BBQ goed heet is (230℃), leg dan de ribeye erop (heel of in steaks). Houd de kerntemperatuur goed in de gaten; de bereidingstijd is afhankelijk van het gewicht van de ribeye. Wij raden aan om de ribeye medium-rare te garen, wat je bereikt bij een kerntemperatuur van 54-57℃.
- Pak het vlees losjes in met aluminiumfolie en laat het ongeveer 5 tot 10 minuten rusten. Bestrooi met nog wat peper en zout, en dan is het tijd om te genieten!
De juiste kerntemperatuur
- Rare: 51-53℃
- Medium-rare: 54-57℃
- Medium: 58-60℃
Een hele ribeye of ribeye steaks
De ribeye is een grote rugspier en leent zich uitstekend voor het snijden van mooie, gelijkmatige (dikke) steaks, of voor bereiding als een groot stuk. De meest populaire bereidingswijze is in steaks. Wij raden aan om de steaks wat dikker af te snijden, eventueel als één dikke steak voor twee personen. Dit kan op hoog vuur rondom dichtgeschroeid worden en daarna op laag vuur zachtjes worden doorgegaard. Als geheel stuk, bereid op de BBQ, is het een echt showstuk voor als je meer gasten hebt. Door de marmering en de laagjes vet blijft het stuk heerlijk sappig op de BBQ.
Ribeye bestellen bij The Meatlovers
Je kunt eenvoudig de lekkerste ribeyes bestellen bij The Meatlovers. Wij bezorgen de producten gekoeld of vriesvers bij je thuis. Mocht je vragen hebben over een ribeye, neem dan gerust contact met ons op.