Soort vlees
Soort vlees
Herkomst
Herkomst
Vleesras
Vleesras
Voeding
Voeding
Versheid
Versheid
Portie
Portie
Thema
Thema
  • Meer Minder
Prijs
tot
Merk
Merk
Filter en sorteer Filter

Filter en sorteer

Filter

1 product

Soort vlees
Herkomst
Vleesras
Voeding
Versheid
Portie
Thema
Prijs

De hoogste prijs is €169,99

tot
Merk

1 product

Boston Butt kopen

Boston butt is een groot stuk varkensvlees dat zich perfect leent voor het maken van gerechten zoals pulled pork. Deze snit wordt gesneden uit de bovenste helft van de schouder en kenmerkt zich (wanneer deze goed klaargemaakt is) door zijn sappigheid en smaak.

Wat is een boston butt?

Aan de naam te zien kunnen we allemaal wel invullen dat deze snit afkomstig is uit het grote en verre Amerika. We noemen het een Boston butt omdat deze destijds in houten vaten (butts) verscheept werd vanuit Boston (de stad), een bijzonder makkelijke naam met een bak aan geschiedenis. De Boston butt is een waanzinnig mals en sappig stukje vlees zodra jij deze heel langzaam gegaard hebt in de BBQ of de oven. Wil jij dit in steaks snijden, snel bakken en een happie prikken? Dan heb je helaas een taaie hap te pakken. Deze snit zit vol met pezen & vetlagen waardoor een Hot & Fast bereiding niet lekker is, maar ook enorm afgeraden wordt. Door de langzame garing van dit vlees komen de vetlagen los en trekken die in het vlees, waardoor het zo sappig en mals wordt. De smaak die vrijkomt van het vet, wat überhaupt al veel in varkensvlees zit, is van groot belang voor het eindresultaat. Probeer dan ook niet alles direct weg te trimmen. Doordat dit een groot deel is, is vaak ook de prijs wat gunstiger, en tevens een wat onbekendere snit. De Boston butt is goed te vergelijken met een procureur, echter is deze meer bekend en wordt hier dus meer voor gerekend.

Kenmerken van de Boston butt

Dat de Boston butt kenmerken heeft waar je u tegen zegt, dat is duidelijk. Maar hoe zit dit nou precies, en waarom zijn dit dan kenmerken specifiek van de boston butt? Reis met ons mee door het mooie verhaal en de prachtige kenmerken van deze nog steeds onbekende snit!

Marmering

De Boston butt kent een bijzondere marmering, dit maakt het dan ook zo’n geliefde snit. De intense marmering van de boston butt heeft als hoofdreden dat de snit afkomstig is uit het bovenste gedeelte van de schouder van het varken. Dit is een deel dat weinig beweging heeft en daarom veel vet & spierweefsel op kan slaan. Dit alles vertaalt zichzelf in het vlees naar intramusculair vet (vet dat je niet ziet zitten, maar zeker wel terug proeft). Dit vet smelt tijdens de bereiding weg en staat daarmee direct in verband met de smeuïge & volle smaak van dit stukje varkensvlees.

Malsheid

Bij langzaam gegaard vlees heb je al snel dat het mals is, helemaal als het veel vet heeft. Gelukkig komt een goede Boston butt geen vet te kort en weet dit zich prachtig door het vlees te verdelen, waardoor het vlees enorm sappig is. De Boston butt is een snit die men soms ook wel injecteert om extra sappig te krijgen. Echter gebeurt dit niet vaak, omdat hij van zichzelf al zo mals en smaakvol is. Op het moment dat jij een stukje vlees zoals de Boston butt langzaam gaart, smelten de intramusculaire vetten die zich door het hele vlees bevinden. Dit geeft niet alleen smaak af, maar ook enorm veel sap. Door dit sap droogt het vlees niet uit tijdens de bereiding en blijf jij achter met wellicht één van de meest malse stukjes varkensvlees die je ooit gegeten hebt.

Boston butt bereiden

Zoals je wellicht al doorhad, is de sleutel tot een goede Boston butt niets meer of minder dan de bereiding. Je kan deze snit zo veel kruiden & injecteren als je wilt, maar verpest de bereiding en alle uren aan werk zijn voor niets geweest. Wij adviseren dan ook altijd: houd het simpel & neem je tijd!

Boston butt bereiden op de BBQ

Het bereiden van een hele Boston butt op de BBQ is natuurlijk iets dat iedere vleesliefhebber geweldig vindt. Je bent de hele dag in de weer met je BBQ, je kan je vrienden uitnodigen in de vroege ochtend om samen aan de slag te gaan. Het is bijna een dagje uit zonder je huis te verlaten 😉.

  1. Je voorbereiding is van groot belang, hier begint eigenlijk alles al en dit is natuurlijk van groot belang voor het eindresultaat. Begin dan ook de dag van tevoren al, zodat de kruiden goed in het vlees kunnen trekken. Smeer de Boston butt in met mosterd of een andere binder naar keuze en gebruik de Perfect Pork Low & Slow melange voor een waanzinnig eindresultaat. Laat deze vervolgens de hele nacht in de koelkast staan, zodat de kruiden lekker in kunnen trekken en je in iedere hap evenveel smaak hebt zitten.
  2. Nu de Boston butt al een hele nacht in de koelkast heeft kunnen staan om de kruiden goed in het vlees te laten trekken, gaan we hem er nu uithalen en iets op kamertemperatuur laten komen terwijl we de BBQ aansteken. We steken de BBQ aan op indirecte hitte en willen in een range van ongeveer 110°C tot 120°C zitten. Mocht je wat rookhout hebben zoals hickory of kers? Voeg dit dan zeker toe. Kleine snippers links en rechts geven genoeg ruimte om de rook goed in het vlees te laten trekken. Op deze manier voeg jij met niet al te veel moeite een extra smaak toe. Plaats vervolgens de Boston butt op het rooster en laat het vlees ongeveer 8 tot 12 uur garen.
  3. De 8 tot 12 uur is natuurlijk een bijzonder lange tijd met een verschil van 3 uur. We streven er daarom ook naar om een kerntemperatuur van 93°C te behalen. Deze kerntemperatuur zorgt ervoor dat we een mals maar sappig stuk vlees overhouden.
  4. Als jij dacht dat het nu tijd was om na ongeveer 12 uur eindelijk lekker te eten, dan moeten we je echt nog even teleurstellen. Nadat we de juiste kerntemperatuur hebben behaald, is het tijd om het vlees losjes in te pakken in aluminiumfolie en het minimaal 30 tot 45 minuten te laten rusten. Zo trekken alle sappen door het vlees heen en stolt het iets, hierdoor verlies je niet alles bij het pullen.
  5. Zit de tijd erop? Dan is het eindelijk zover om een dag werk te gaan eten! We pakken de Boston butt uit en pullen deze helemaal uit elkaar met meatclaws of gewoon zwarte handschoenen over je eigen meatclaws 😉. Als je het goed gedaan hebt, valt het vlees compleet uit elkaar en is het enorm sappig & bovenal bijzonder rijk aan smaak.

Boston butt bereiden in de oven

Het bereiden van een hele Boston butt in de oven is misschien nét even wat minder stoer dan buiten bij de BBQ staan, maar onderschat het niet ook in je oven kun je dit stuk vlees omtoveren tot perfect gegaarde pulled pork. En het mooie is: je hoeft er geen speciaal weer voor te hebben. Gewoon thuis, het hele huis heerlijk geurend naar langzaam gegaard vlees. Wat wil je nog meer?

  1. Zoals altijd begint alles bij de voorbereiding, en dat geldt zeker bij een stuk vlees als dit. Neem dus de dag van tevoren al de tijd om je Boston butt klaar te maken. Smeer hem in met wat mosterd of een andere binder naar keuze en breng hem op smaak met de Perfect Pork Low & Slow rub. Wikkel hem eventueel losjes in bakpapier of leg hem open in een schaal, en laat het vlees de hele nacht rusten in de koelkast. Zo kunnen de kruiden hun werk doen en krijg je straks een smaakvol resultaat dat tot diep in het vlees zit.
  2. Haal de Boston butt een uur voordat je begint uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen je oven voor op 115°C. Leg het vlees op een rooster boven een diepe ovenschaal of braadslede, zodat het vocht en vet netjes opgevangen wordt. Voeg eventueel een klein laagje water of appelcider toe aan de schaal voor extra stoom en sappigheid tijdens het garen. Heb je een rookaroma of rookzout in huis? Dan kun je dit gebruiken om tóch een subtiel rooksmaakje mee te geven. Zo heb je toch de BBQ-smaak zonder BBQ.
  3. Schuif de schaal met het vlees in het midden van de oven en laat de tijd z’n werk doen – zo’n 8 tot 12 uur lang. Ja, je leest het goed. Het draait allemaal om geduld. Gebruik een kernthermometer en ga voor een kerntemperatuur van 93°C. Dat is hét moment waarop het bindweefsel verandert in gelatine en je een stuk vlees overhoudt dat letterlijk uit elkaar valt van malsheid. Laat de ovendeur zoveel mogelijk dicht om de temperatuur constant te houden en die mooie langzame garing niet te verstoren.
  4. Zodra we een kerntemperatuur van 93°C hebben gehaald, is het eindelijk zover… om het vlees nog even 45 minuten te laten rusten. Dit doen we zodat de sappen zich goed kunnen verdelen door het vlees en al iets stollen. Zo behoudt het vlees zijn malsheid & sappigheid.
  5. Als de 45 minuten voorbij zijn, dan is het eindelijk tijd om de Boston butt uit elkaar te pullen. Dit kan met meatclaws, maar je kunt natuurlijk ook zelf even handschoenen aantrekken. Veel kracht zal er – als je alles goed gedaan hebt – niet nodig zijn. Nu is het dan eindelijk tijd om te genieten van hard werken en lang wachten. Eet smakelijk!

Boston butt bestellen bij The Meatlovers

Als we je nu niet warm hebben gekregen voor een broodje pulled pork gemaakt van boston butt, dan weten wij het ook niet meer. Wat we wél weten, is dat we bij The Meatlovers de beste Boston butt hebben die jij je maar kunt bedenken. Ga dan ook aan de slag met deze prachtige snit en laat ons vooral weten wat je ervan denkt! Was er nog iets onduidelijk of heb je nog vragen? Neem dan zeker even contact met ons op – we helpen je graag!

Meer Minder
Group 2 Copy

Over ons

Wij zijn The Meatlovers

Wij brengen je de restaurantervaring thuis. Lekker eten met vrienden of familie, gezellig in je eigen vertrouwde omgeving en met een vleesproduct en kwaliteit die je in een restaurant zou verwachten. Er schuilt een chef-kok in ieder van ons. Wij vinden dat koken pas echt compleet is met kwaliteitsvlees. Vlees uit de beste streken van de wereld geselecteerd door slagers met passie voor het vak.

Meer lezen