Wat is kalfsvlees?
Kalfsvlees is afkomstig van jonge dieren, van meestal rond de 6 tot 7 maanden oud. Omdat kalveren nog niet heel veel beweging hebben gehad, bevat kalfsvlees minder bindweefsel, waardoor het doorgaans magerder en nog malser en zachter is dan rundvlees. Het vlees is dan vaak blank van kleur en iets milder van smaak. Als het kalf 8 tot 12 maanden oud is, is het vlees rosé van kleur en iets voller van smaak.
Kalfsvlees is zeer populair in de Italiaanse, Franse en Duitse keuken. Meer dan driekwart van het Nederlandse kalfsvlees wordt hier naartoe geëxporteerd. De Italiaanse keuken heeft een prachtige traditie in het bereiden van kalfsvlees: Vitello Tonnato, Ossobuco en Saltimbocca.
De Kalfsschenkel, Kalfs Entrecote en T-bone zijn populaire stukken kalfsvlees. Maar, onze Kalfs Chipolata is ook lekker! De Kalfsoester is ook gewild, omdat die snel te bereiden is.
Kalfsvlees soorten
Kalfsvlees is er in twee soorten: blank kalfsvlees en rosé kalfsvlees. Het blanke kalfsvlees komt van kalveren die tot 8 maanden oud zijn. Rosé kalfsvlees komt van kalveren die tussen de 8 en 12 maanden oud zijn. Na 12 maanden is een kalf een rund en wordt de term rundvlees gebruikt.
Blank Kalfsvlees
Kalfsvlees dat afkomstig is van runderen jonger dan acht maanden wordt verkocht als kalfsvlees in Nederland. Omdat deze kalveren nog niet heel veel beweging hebben gehad, bevat het weinig bindweefsel, waardoor het doorgaans magerder en nog malser en zachter is dan rundvlees. Het vlees is blank van kleur en iets milder van smaak.
Rosé Kalfsvlees
Kalfsvlees dat afkomstig is van runderen tussen de acht en twaalf maanden wordt verkocht als rosé kalfsvlees in Nederland. Omdat deze kalveren nog niet heel veel beweging hebben gehad, bevat het weinig bindweefsel, waardoor het doorgaans nog malser en zachter is dan rundvlees. Het vlees heeft een lichtrode kleur, dat we rosé noemen en is iets voller van smaak.
Kalfsvlees recepten
Kalfsvlees is prachtig smaakvol vlees dat vele toepassingen en heerlijke recepten kent. Naast het uit voorraad leveren van ons topkwaliteit kalfsvlees, geven we je ook graag mooie inspiratie om er mee aan de slag te gaan. Want er schuilt een chef-kok in ieder van ons!
Een heerlijk en authentiek recept geïnspireerd op de rijke culinaire tradities uit Italië is het Kalfsossobuco recept. Met onze Kalfsschenkel als hoofdingrediënt maak je een heerlijke Italiaanse stoofpot. De kalfsschenkel moet zo’n 1,5-2 uur sudderen op laag vuur. Dat duurt misschien even, maar dat is het echt meer dan waard.
Voor onze Kalfs Ribeye hebben we enkele recepten, waaronder het Kalfsribeye recept met een Thaise twist. Dit is een makkelijk recept, dat met een heerlijke Thaise salade snel te bereiden is, we rekenen hier zo’n 20 minuten voor.
Kalfsvlees bereiden
Kalfsvlees bestaat in veel verschillende varianten. Ieder stuk vlees heeft een eigen bereidingswijze. Zo kan je de Kalfs T-bone, Kalfsribeye, Kalfs Entrecote, Kalfsoester en Kalfs Chipolata het beste grillen op de BBQ of anders bakken in een pan. Dat laatste geldt zeker ook voor de Gekonfijte Kalfsschenkel. Stoven is perfect als je gaat voor de Kalfsschenkel in ons Ossobuco recept.
Enkele nuttige tips, die we graag met je delen:
- Ontdooi je vlees ruim van te voren, bij voorkeur in de koelkast op een bord. Als het is ontdooid, laat het dan op kamertemperatuur komen in 30-45 minuten. Dep vervolgens je vlees droog voordat je het gaat bereiden.
- Ga je het vlees bereiden op een hoog vuur, voeg dan de peper achteraf toe, anders verbrandt het en dat geeft je vlees geen goede smaak. We willen immers dat je maximaal geniet van je kwaliteitsvlees!
- Voor een optimale bereiding van je vlees en om de juiste kerntemperatuur ervan te meten, gebruik je bij voorkeur een kernthermometer.
Kalfsvlees kopen bij The Meatlovers
Wij brengen je de restaurantervaring thuis. Lekker eten met vrienden of familie, gezellig in je eigen vertrouwde omgeving en met vleesproducten van topkwaliteit die je in een restaurant zou verwachten. Er schuilt een chef-kok in ieder van ons. Wij vinden dat koken pas echt compleet is met kwaliteitsvlees. Vlees uit de beste streken van de wereld, geselecteerd door slagers met passie voor het vak. Dus als je kalfsvlees wilt bestellen, dan ben je bij The Meatlovers aan het juiste adres!
Waarom The Meatlovers?
- Gekoeld bezorgd
Ons vlees wordt zorgvuldig verpakt in een isolatiezak met koelelementen in een doos. - 100% vers
Het vlees wordt (vries)vers bij jou aan de deur geleverd. Wanneer je de producten ontvangt, kan je deze bewaren in de koelkast of extra lang in de vriezer. - Hoge kwaliteit
Wij staan garant voor de hoogste kwaliteit vlees uit alle windstreken van de wereld. Vleesrassen met een ongekende smaak en textuur. - Snelle levering
Besteld vóór 23:59 uur = de volgende dag in huis op geselecteerde bezorgdagen.
Veel gestelde vragen over kalfsvlees
Is kalfsvlees gezond
Kalfsvlees is inderdaad gezond, het bevat veel eiwitten, vitamine B en ijzer tevens is het laag in vet. Echter moet je, net zoals bij al het rood vlees, het eten met maten.
Welke wijn bij kalfsvlees
Bij kalfsvlees past vaak een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of Merlot. Ook een volle witte wijn zoals Chardonnay combineert goed.
Is kalfsvlees rood vlees
Kalfsvlees is zeker rood vlees, net zoals rundvlees. De lichte kleur komt doordat het een jong rund is. Voedingskundig wordt het alsnog gezien als rood vlees.
Welke groente bij kalfsvlees
Bij kalfsvlees passen lichte groenten zoals asperges, wortelen of sperziebonen. Ook paddenstoelen, courgette en spinazie combineren goed. Kies zachte smaken zodat het malse vlees centraal blijft staan.
Welke kruiden bij kalfsvlees
Bij het kruiden van kalfsvlees, houden we het simpel met zout. Dit is omdat kalfsvlees van zichzelf al een hele unieke smaak heeft. Door alleen zout toe te voegen, haal je de smaak van het kalfsvlees nog verder naar boven.
Welke rode wijn bij kalfsvlees
Bij kalfsvlees past een lichte, soepele rode wijn zoals Pinot Noir of Grenache. Wordt het gerecht romiger of met saus, dan is Merlot of een jonge Chianti een goede keuze. Zware, houtige rode wijnen kun je beter vermijden.
Welke saus bij kalfsvlees
Bij kalfsvlees kun je het best een lichte, romige saus kiezen zoals wittewijnsaus of roomsaus. Ook champignonsaus of mosterdsaus past goed. Voor een frisse twist kan je gaan voor een citroensausje.
Welke witte wijn bij kalfsvlees
Bij kalfsvlees passen volle witte wijnen zoals Chardonnay of Viognier. Bij een lichte bereidingen kun je ook kiezen voor Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. De saus en bereiding bepalen uiteindelijk de beste keuze.
Hoe oud is een kalf voor kalfsvlees
Een kalf voor kalfsvlees is meestal 6 tot 8 maanden oud. Soms wordt het jonger geslacht, rond 3 tot 5 maanden. Na ongeveer 8 maanden wordt het vlees namelijk als rundvlees verkocht.
Is kalfsvlees gezonder dan rundvlees
Kalfsvlees is vaak malser en minder vet dan rundvlees. Het bevat vergelijkbare hoeveelheden eiwitten, ijzer en vitamines. Het is dan ook iets gezonder dan rundvlees.