Kalkoen: onmisbaar tijdens de feestdagen

Onmisbaar tijdens kerst: Kalkoen. Ook bij The Meatlovers heb je keuze uit geweldig gevogelte. Met ons vlees zet je met de feestdagen een geweldig gerecht op tafel.

Hoe vul je een kalkoen?

Om een Kalkoen te vullen, moet deze eerst leeg zijn. Wanneer je een Kalkoen besteld bij The Meatlovers, krijg je deze ‘leeg’ thuisbezorgd. Alle ingewanden krijg je los meegeleverd. Zo hoef jij minder werk te doen! Om jouw Kalkoen te vullen, maak overal kleine inkepingen in het vel. Daarna maak je het vel los - wees voorzichtig, het scheurt makkelijk. Stop nu jouw vulling in de Kalkoen, maar zoals je eerder hebt kunnen lezen, zorg dat je hem niet te vol stopt. Houd een deel ‘vulling’ over en stop deze tussen het vel en het vlees. Waarom? Omdat je zo niet alleen nog meer smaak toevoegt, maar vooral een juicy Kalkoen krijgt!  

Waar vul je een kalkoen mee?

Je kunt jouw Kalkoen vullen met wat je maar wilt. Hou je van iets pittigs? Gooi lekkere pepers in de vulling. Of hou je meer van noten, veel knoflook, groente of ander vlees (zoals gehakt of spek)? Alles kan en niks is te gek wanneer het gaat om het vullen van een Kalkoen. Op themeatlovers.nl kun je meerdere geweldige recepten vinden met Kalkoen in de hoofdrol. Zo deelden wij eerder een recept met gerookte paprika, salie en ui, of wat dacht je van een vulling van cider, boter en gemengde groenten? Neem hier maar een kijkje.

Marineren van een kalkoen

Net zoals bij het vullen van een Kalkoen, kun je ook bij het marineren alle kanten op. Doe dit naar eigen smaak. Ga jij voor Oosters, Indisch, of Europees? Pittig of sweet & sour? Aan jou de keuze. Zorg wel dat je jouw Kalkoen marineert nadat je hem hebt gevuld en dat hij drooggedept is voordat je begint met het insmeren van de marinade. En laat de marinade minstens een uur intrekken voordat je jouw vogel in de oven stopt.

Kruiden van een kalkoen

Kruiden van de Kalkoen behoort ook tot de mogelijkheden. En net zoals het vullen en marineren, je raadt het al: doe wat je wilt! Het is jouw keuze. Ga je voor traditioneel met tijm en rozemarijn of experimenteer je met nieuwe smaakcombinaties? Hulp nodig bij het kiezen van een kruidenmix? Bij The Meatlovers kun je terecht voor verschillende rubs en kruidenmixen. Neem hier maar een kijkje.

Waar je aan moet denken bij het kruiden van een Kalkoen is dat je per kilo ongeveer 20 tot 30 gram kruiden(mix) nodig hebt. En net zoals bij het marineren van de Kalkoen, laat de kruiden even hun werk doen (minstens een half uur) voordat je jouw vogel in de oven stopt.  

Perfect garen van de kalkoen

Een Kalkoen is natuurlijk niet over zijn hele lijf hetzelfde. En met uren braden in de oven, wordt het gelijkmatig garen van deze vogel een uitdaging. Zo hebben de billen meer tijd nodig dan de borst. Je kunt dit oplossen door ook wat vulling te stoppen tussen het vlees van de borst en de vel van de Kalkoen. De gemiddelde Kalkoen moet minimaal zo’n twee uur in de oven. Bedek hem daarom met aluminiumfolie, zodat hij niet verbrandt. Wil je toch een fijn korstje? Haal de folie er dan tijdens de laatste 30 minuten in de oven van de vogel af. En de grootste tip: laat de Kalkoen minimaal 20 minuten rusten voordat je hem als klapstuk op tafel plaatst en aansnijdt

Kalkoen bereiden in de oven

Nadat je jouw Kalkoen hebt gevuld en op een of andere manier hebt gekruid of ingesmeerd, mag het beestje de oven in. Let op: zorg dat de vogel op kamertemperatuur is voordat hij de oven ingaat. Afhankelijk van de grootte, heeft hij hiervoor minimaal een uur nodig. Dit doe je om te voorkomen dat de Kalkoen taai wordt en tegelijkertijd een krokant velletje krijgt in de oven.  

Zorg dat de oven is voorverwarmd op minstens 200 graden celcius. Hier gaar je hem op voor het eerste uur, daarna mag de temperatuur terug naar ongeveer 180 graden celsius. Hoe lang jouw vogel de oven in moet, is afhankelijk van zijn gewicht en vulling. Is jouw Kalkoen gevuld? Dan moet hij een uur per kilo de oven in (niet gevuld 40 minuten per kilo).  

Kalkoen als gezonde eiwitbron

Kalkoen is niet alleen een smakelijk gevogelte, maar het biedt ook tal van voordelen als gezonde eiwitbron. Het malse vlees van kalkoen is rijk aan hoogwaardige eiwitten, wat essentieel is voor de opbouw en het behoud van spieren, het herstel van weefsels en het goed functioneren van het lichaam.

Naast eiwitten levert kalkoen ook belangrijke voedingsstoffen. Het is een goede bron van verschillende vitaminen en mineralen, waaronder B-vitaminen zoals vitamine B6 en B12, die een rol spelen bij de stofwisseling en de gezondheid van het zenuwstelsel. Kalkoen bevat ook mineralen zoals selenium, zink en fosfor, die belangrijk zijn voor het behoud van een gezond immuunsysteem, de groei en het herstel van weefsels en een goede botgezondheid.

Kortom, kalkoen biedt een smakelijke en voedzame bron van hoogwaardige eiwitten. Het magere vlees, de rijke voedingswaarde en de veelzijdigheid maken kalkoen een uitstekende keuze voor mensen die streven naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

Gerelateerde recepten