Voorbereiding: Laat de hertenbiefstukken op kamertemperatuur komen en zet een ovenplaat met rekje klaar.
Verwarm de oven op 170°.
Doe de cranberrys met 500 ml water in een pan en breng aan de kook, dek af en laat 30 minuten wellen. Mix de cranberrys vervolgens met een blender en houd apart.
Snijd de knolselderij in rechthoeken van 3x2x8 cm en leg ze in een passende ovenschaal. Kruid met zout en peper en verdeel 100 gr boter over de knolselderij. Dek af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven, haal het folie eraf en draai de knolselderij. Dek weer af en gaar nog 10 minuten.
Zet een bakpan op het vuur en voeg 50 gr boter en 10 ml olie toe en laat uitbruisen.
Kruid de hertenbiefstukken met zout en peper en leg ze in de bruisende boter. kleur aan alle zijde in 4 minuten en leg op een rooster.
Verwijder het vet en voeg weer 25gr boter en de fijngesneden sjalot toe. laat op zacht vuur 10 minuten smoren. Blus de pan af met de crème de cassis en de rode port, reduceer het vocht.
Voeg nu de wild glace, de rode peper, tijm, vanille en de cranberrys toe en kook het geheel in tot de juiste dikte.
Strijk de hertenfilets rondom in met de saus en laat 5 minuten indrogen. Hak de pistachenootjes fijn. Strijk de hertenfilets nogmaals in met saus en bestrooi met pistachenootjes 9en optioneel rozenblaadjes).
Zet de hertenfilets nog 5 minuten in de oven en haal er daarna uit. Dresseer de borden met een stuk knolselderij, snijd de hertenfilets in tweeën en plaats er naast en maak af met de saus.
Pro tip: Het garen van de hertenbiefstuk in twee stappen stelt je in staat om meerdere biefstukken tegelijk te garen. Dat is erg handig als je meerdere gasten hebt.