Picanha

Populair in Zuid-Amerika vanwege de rijke smaak en zachte structuur. Dit bijzondere stuk vlees is afkomstig uit het bovenste stuk van de staart van het rund. Hierdoor ook wel het staartstuk genoemd. De picanha kenmerkt zich door een mooie grote vetkap en rijke marmering, waar het vlees zijn overheerlijke en rijke smaak aan te danken heeft. Bereid je smaakpapillen dus goed voor op een smaaksensatie. Ook is het opvallend dat het stuk vlees vaak een driehoekige vorm heeft. Kortom, een stuk vlees dat je zeker een keer geproefd moet hebben en dat keer op keer voor een onvergetelijke ervaring zorgt.

BBQ-bereidingstips

Om de karakteristieke smaak van de Picanha het beste tot zijn recht te laten komen moet je op de juiste manier te werk gaan. De perfecte picanha van de BBQ? Het is zo gedaan met de volgende stappen:

 1. Zorg ervoor dat het vlees eerst op kamertemperatuur is. Hierdoor gaart het vlees gelijkmatiger.
 2. Snijd de vetkap kruislings in. Hierdoor zal de vetkap krokanter worden en zal het vlees zijn vorm goed behouden tijdens de bereiding.
 3. Breng het vlees op smaak met wat peper en zout.
 4. We gaan het vlees via een reverse sear bereiden. Dit betekent dat we eerst op indirecte hitte gaan grillen tot een kerntemperatuur van 45 graden. Hiervoor kun je het beste een dome-temperatuur van 120 graden aanhouden.
 5. Verhoog de dome-temperatuur vervolgens tot 250 graden. Plaats het vlees op het gedeelte met directe hitte tot deze een kerntemperatuur heeft van 54 graden. Voor rare houden we 49 tot 54 graden aan en medium rare 55 tot 57 graden als kerntemperatuur.
 6. Laat de picanha nog even rusten zodat het heerlijk op smaak komt! Bij de reverse sear bereiding is het geen probleem om de picanha slechts heel even kort te laten rusten.

Wat is een Picanha?

De picanha is een nog onbekend stuk vlees, wat wij heel apart vinden. Dit smaakvolle stuk vlees met zijn wereldberoemde vetkap is een ware smaaksensatie die iedereen die een liefhebber van vlees is geprobeerd moet hebben. Dit stuk vlees wordt uit de bil van het rund gesneden dan dankt hier dan ook zijn naam aan: staartstuk. Met zijn driehoekige vorm, vetkap en dubbele benaming is dit een stuk vlees dat niet te missen is. Als jij een picanha bereidt, dan weet je dat je een uitdaging tegemoet gaat. Maak je echter geen zorgen, wij hebben voor jou de tips en tricks om dit zonder problemen te doen.

Wat is de beste kerntemperatuur?

Dit verschilt per soort, bereidingswijze en wat voor een soort garing jij wilt. Daarbij kun je vlees veel beter bakken op basis van de juiste kerntempratuur. Dit laat het stuk vlees meer tot zijn recht komen en creeert een betere smaakervaring. Het is natuurlijk erg belangrijk dat het vlees lekker mals blijft.

Het klaarmaken en eten van de picanha is uiteraard geheel aan jou, wij  helpen je alleen een klein beetje.

 • Voor een rare hanteren wij een kerntempratuur van 50-54 graden Celsius.
 • Voor een medium rare hanteren wij een kerntempratuur van 55-57 graden Celsius.

Ons assortiment

Picanha Argentinië Brangus

Onze Argentijnse picanha van het Brangus ras is een heerlijk mals stuk vlees dat perfect is voor iedere gelegenheid. De picanha is afkomstig van de bil en wordt gekenmerkt door zijn driehoekige vorm en smaakvolle vetkap, door dat de picanha uit de bil van het rund gesneden wordt staat het ook nog wel bekend als het staartstuk. De picanha is een nog relatief onbekend stuk vlees dat voornamelijk bekend is in Nederland onder de echte vleesliefhebbers. Dit is onwijs zonde, ben jij klaar om je horizon te verbreden op het gebiedt van vlees, dan is nu je kans!

Picanha Australië Black Angus

Dit prachtige stuk vlees komt van ver: New South Wales, gelegen aan de oostkust van Australië. Hier grazen en razen de black angus runderen hele dagen rond! Jouw Picanha, staartstuk of bilstuk wordt hier dan ook uit gesneden. Met een minimale graanvoering van minimaal 100+ dagen en vlees dat 38 dagen wet-aged is weet jij je zelf goed te verwennen. Dit stuk vlees heeft dan ook een marmering score van MB2+. Ons advies: snij de vetlaag kruislings in, eerst indirect garen en daarna direct afgrillen!

Picanha Uruguay Angus

Voor de Bourgondiër onder ons is de picanha uit Uruguay het perfecte stuk vlees. Waan je dan ook tijdens het eten van dit vlees op de uitgestrekte vlaktes van Uruguay.
Nog niet bekend met dit overheerlijk vlees? De picanha is een snit die bekend staat om zijn driehoekige vorm en zijn royale vetkap. Trim de vetkap er nooit af, hierdoor verlies jij waardevolle smaak die je graag behoudt!

Picanha Uruguay Wagyu

Een Picanha afkomst uit Uruguay van hoogste kwaliteit is natuurlijk de Wagyu variant. Prachtig gemarmerd en uitzonderlijk mals, dit stuk vlees overtuigt jou om nooit meer anders te willen! De vetlaag waar de Picanha zo bekend om staat zorgt voor een extra volle smaak, waardoor het perfect is voor elke gelegenheid. Graangevoed voor minimaal 300 dagen+, onze runderen zijn volledig GMO vrij, dit houdt in dat jouw picanha dan ook van uitzonderlijke kwaliteit is.

Picanha Spanje Angus

De rijke, smaakvolle en exorbitante picanha afkomstig uit de gebergtes van León en de weilanden van Salamanca. De runderen zijn door de jaren heen helemaal gewend geraakt aan het klimaat. Dat is natuurlijk alleen maar ten goede voor de smaak. De marmering in deze picanha is dan ook van een ongekend niveau, dit geldt ook voor de vetkap. Met 21+ dagen wet-aged en een graanvoering komt dit stuk vlees perfect tot zijn recht! Ga jij genieten van deze prachtige Spaanse picanha?

Hoe bereid je een Picanha - tips!

 1. Je bestelt je vlees natuurlijk bij The Meatlovers.
 2. Laat het vlees voor het bereiden op kamertemperatuur komen, met een groter deel als dit mag je hier minimaal 30 minuten voor rekenen, heb je een steak houdt dan rekening met 15 tot 20 minuten. Als jij het vlees op kamertemperatuur laat komen, verhoog jij de kans op een gelijke garing!
 3. Dep het vlees nadat het op kamertemperatuur is gekomen goed droog! Op deze manier voorkom je uitdroging en krijg jij een prachtige maiilard reactie, een mooie korst op het vlees.
 4. 4. Laat het vlees rusten. We snappen dat het lastig is om niet meteen aan te vallen zodra het klaar is. Wel is het van belang het even 3 tot 5 minuten te laten rusten onder wat aluminiumfolie of slagerspapier. Pak het niet helemaal in, dan gaart het namelijk nog door en kan je vlees doorbakken.

Heerlijke combinaties die goed samengaan met Picanha

1. Chimichurri-saus: Serveer picanha met een klassieke Argentijnse chimichurri-saus. Deze pittige kruidensaus op basis van peterselie, knoflook, azijn en olijfolie voegt een frisse en smaakvolle dimensie toe aan de rijke smaak van picanha.

2. Aardappelbereidingen: Serveer picanha met aardappelbereidingen zoals knapperige aardappelwedges, romige aardappelpuree of gegrilde aardappelsalade. Deze bijgerechten bieden een heerlijk contrast in textuur en voegen een vullend element toe aan de maaltijd.

3. Rijst en bonen: Als een knipoog naar de Braziliaanse keuken, serveer picanha met witte rijst en zwarte bonen. Deze klassieke combinatie biedt een voedzame en smaakvolle aanvulling op het malse vlees.

4. Malbec-wijn: Combineer picanha met een goed glas Malbec-wijn. De volle smaken van deze Argentijnse rode wijn passen perfect bij de rijke en sappige picanha. Het biedt een mooie balans tussen het vlees en de drank.