Steaks

De steak. Een traktatie voor iedere vleesliefhebber en een absolute favoriet onder zowel restaurantliefhebbers als de chef-kok thuis. Iedere steak van The Meatlovers staat bekend als kwaliteitsvlees. Waar je ook naar op zoek bent, The Meatlovers heeft jouw favoriete steak in huis. Lees hier alles over de verschillende soorten steak, de beste bereidingstips en de kwaliteitskenmerken.

Entrecote steak in de pan

De verschillende soorten steak

Alle kwaliteitssteaks zijn smaakvol, maar niet alle steaks zijn hetzelfde. We kennen allemaal de ribeye, maar ook de stoere tomahawk steak of de malse entrecote steak zijn favoriet onder vleesliefhebbers. Allemaal zijn ze uit een ander deel van het rund gesneden, wat invloed heeft op de marmering, de textuur en de smaak. Maar wist je dat ook het soort rund van invloed is op de smaak van de steak? Wellicht heb je wel eens van Black Angus of Wagyu gehoord. Allebei van topkwaliteit voor de ideale smaakbeleving.

Naast het feit dat er verschillende type steaks zijn met een eigen smaak, kan ieder type steak vaak ook op meerdere manieren worden bereid. Hoe je een steak bereidt, heeft een grote invloed op de smaak van een steak. Wil je zelf ook de perfecte steak bakken? Lees dan ons artikel over hoe je de perfecte steak bakt. Bekijk ons assortiment steaks om te kijken welke steaks The Meatlovers allemaal aanbiedt.

Bekijk alle steaks
Wagyu steak

De beste bereiding in de pan

De steak komt in eenvoud het beste tot zijn recht. Hoewel er subtiele verschillen zijn tussen de verschillende steaks, is de bereidingswijze nagenoeg hetzelfde.

Zo krijgt je steak de volle smaak die hij verdient:

  1. Laat de steak altijd even op kamertemperatuur komen voordat je ‘m bakt.
  2. Laat de pan goed heet worden en smelt de boter.
  3. Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur voordat je ‘m omdraait: zo krijg je een mooi goudbruin korstje.
  4. Bak hem vervolgens op lager vuur nog 1 tot 3 minuten extra, afhankelijk van hoe doorbakken je de steak wilt hebben.
  5. Je kunt de kerntemperatuur meten met een kernthermometer. Houd de volgende kerntemperaturen aan: rare 48 graden, medium-rare 53 graden, medium 58 graden en medium-well 63 graden.
  6. Laat de steak een paar minuten rusten op een bord met een stukje aluminiumfolie.
Gesneden tomahawk steak

Steak op de BBQ bereiden

Afhankelijk van het soort steak kunnen de temperaturen verschillen. Hieronder geven we de temperaturen weer van onze Black Angus chuck eye steak.

  1. Laat jouw overheerlijke steak eerst op kamertemperatuur komen. Dit om het vlees geleidelijk te laten garen.
  2. Breng het vlees een klein beetje op smaak met wat zout en peper.
  3. Zorg dat de BBQ een dome temperatuur heeft van 120℃. Grill hierbij het vlees tot een kerntemperatuur van 45℃ en doe dit bij indirecte hitte. Verhoog de dome temperatuur tot 250℃. Grill de steak nu kort tot het een kerntemperatuur heeft van 52℃ voor een rare steak. Wil je liever medium-rare? Ga dan voor een kerntemperatuur van 56℃ en bij medium voor 60℃.
  4. Laat het vlees heel even rusten. Bij voorkeur in aluminiumfolie om de sappen goed te verdelen.

Bekijk het volgende artikel om meer te lezen over hoe je de perfecte Ribeye steak op de BBQ bereidt.

Bavette steak

Belangrijke informatie over steaks

Wat is de beste steak?

Smaken verschillen maar over het algemeen worden de steak van de rundsoorten Black Angus en Wagyu als het allerbeste ervaren. Dit komt door de rijke vet marmering, wat bijdraagt aan een overheerlijke smaak. Daarbij hebben deze runderen een zeer malse structuur.

Wat is de juiste kerntemperatuur voor een steak?

Voor een rare steak houdt 52 ℃ aan en voor medium-rare 56℃.

Hoelang moet je een steak bakken/grillen/braden?

Afhankelijk van de garing en de steak die je wilt, verschilt de bereidingstijd. Over het algemeen heeft een steak een bereidingstijd van 4 tot 10 minuten.

Neem contact op