De Flat Iron Steak is feitelijk de sucade van het rund. Dit is een langwerpige spier die midden in de schouder zit, tegen het schouderblad. Het vlees heeft een zeen en vetlaag aan de onderkant en een dikke zeen midden in het vlees. Dit stuk vlees is bekend van de sukadelappen, ja dat zijn inderdaad stooflappen, de lekkerste stooflappen ook nog eens. Maar als je de dikke zeen eronder en ertussen uithaalt hou je heerlijk mals, sappig maar vooral smakelijk vlees over om als steak te bereiden.
De Flat Iron Steak is dus de sukade die gesplitst is in 2 grote malse vlees platen. Deze langwerpige magere platen vlees worden in mooie steaks gesneden die een wat vierkante vorm hebben van ongeveer 10 x 12 cm en ongeveer 2 cm dik zijn. Je ziet vaak wat fijne vet draadjes en wat dunne vliesjes tussen het vlees zitten.
De Flat Iron Steak is een van de nieuwste steaks, bekend geworden vanuit de Amerikaanse BBQ scene. In Nederland pas sinds kort bekend en erg populair aan het worden. Je ziet de Flat Iron steeds vaker op de menukaart van goede restaurants verschijnen. Omdat dit nog vrij onbekend is zijn de prijzen nog redelijk te noemen. Kenmerken: Marmering
○ Van de betere rassen zoals Aberdeen Angus is dit vlees mooi gemarmerd. Het zit vol met fijne vet draadjes die smelten tijdens de bereiding en je een boost aan sap en smaak geven als je een hap neemt. Smaak
○ De smaak van de Flat Iron Steak is krachtig en intens, zeker ook geholpen door de vetmarmering. De sucade in de schouder is een spier die werkt, en dat proef je. Deze spier is daarom veel sterker doorbloed in vergelijking tot de meeste biefstuk delen en heeft daarom veel meer smaak. Malsheid
○ Wanneer je een typische spier die langdurig gestoofd moet worden gaat uitsnijden om te kunnen bakken moet je wel weten dat je de juiste rassen, leeftijd en kwaliteit hebt anders kan het flink tegenvallen. Wij hebben de beste delen hiervoor geselecteerd, malsheid is dus gegarandeerd! Andere kenmerken
○ De dikte hangt af van de spierontwikkeling van het dier, daar is geen invloed op met uitsnijden, alleen de lengte en het gewicht kan worden bepaald. Dus de dikte is een gegeven en bepaald de bereidingstijd.
De Flat Iron Steak moet eenvoudig worden gebakken & op hoge hitte worden bereid, ofwel in de koekenpan of op de grill. De volgende bereidingsmethode is van toepassing op Flat Iron Steaks in de koekenpan:
Wat betreft zout en kruiden, ik bestrooi de steak voor het bakken royaal met zeezout uit de molen of Fleur de Sel, dit bakt dan lekker in de korst voor een optimale smaak. Peper maal ik bij voorkeur vers over het vlees wanneer dit uit de pan op het bord gaat. Dit is een van mijn favorieten, snel klaar, heerlijk mals maar vooral erg sappig en intens van smaak. Zeker als je deze steak bakt in wat uit gesmolten rundvet met een teentje knoflook in de pan. Echt een smaakbom!