Wat is Bavette?

Blog 3 minuten leestijd July 05, 2024
The Meatlovers

Oorsprong van de Bavette

Bavette is een deelstuk dat afkomstig is van het lendenstuk van het rund. Het is één van de populairste stukken vlees in Europa, vooral in Frankrijk. Het snijvlak is lang en dun, met een uitgesproken nerf en een intense rundsmaak. Het wordt het meest gebruikt in Frankrijk voor steak frites, maar de laatste jaren wint het aan populariteit in de Verenigde Staten en in Europa. De bavette is de dikke rand vlees op de buikflank van een rund, vandaar dat een bavette ook wel eens flank steak wordt genoemd.

Kenmerken van Bavette steak

De bavette staat bekend om zijn grove textuur en rijke smaak. Het deelstuk heeft lange spiervezels, waardoor het een duidelijke nerf heeft die in de lengte loopt. Deze textuur maakt het perfect om te marineren, omdat het gemakkelijk smaken kan absorberen. Omdat bavette relatief mager is, is het belangrijk om het niet te gaar te bakken, omdat het snel kan uitdrogen. Als de bavette goed gaar is, is hij mals en sappig, met een robuuste, vlezige smaak die ongeëvenaard is.

Hoe bavette bereiden?

Er zijn veel verschillende manieren om een bavette te bereiden. Sommige koks grillen of schroeien het stuk vlees liever dicht, terwijl anderen het graag een nacht marineren of een paar uur roken om de smaak te ontwikkelen. Een populaire manier om bavette te bereiden is door het te schroeien in een gietijzeren koekenpan of grillpan met wat boter, knoflook en verse kruiden. Op deze manier krijgt de steak een knapperig korstje aan de buitenkant terwijl hij van binnen sappig en mals blijft.

Bavette steak met wijn combineren

Als je een wijnliefhebber bent, vraag je je misschien af welk type wijn goed samengaat met bavette steak. Omdat het een smaakvolle en ietwat gedurfde biefstuk is, past een volle rode wijn zoals cabernet sauvignon of malbec goed bij deze steak. Als je de voorkeur geeft aan witte wijn, past een rijke en boterachtige Chardonnay ook goed bij de intense smaak van de biefstuk. 

Bavette steak is een uniek en smaakvol stuk rundvlees dat perfect is voor vleesliefhebbers die eens iets anders willen. Met zijn grove textuur en intense rundvleessmaak zal het zeker een favoriet worden onder de liefhebbers van een goede steak. Dus de volgende keer dat je in de stemming bent voor iets nieuws ga dan eens voor een bavette en ervaar de heerlijke smaak die dit stuk vlees te bieden heeft. Of je hem nu grilt, dichtschroeit of rookt, je zult zeker genieten van dit heerlijke stuk rundvlees.

Bekijk ook eens de verschillende soorten hoogwaardige kwaliteit bavette in het assortiment van The Meatlovers! Zo zijn wij specialist in bavettes uit alle wereldstreken waaronder Wagyu of Angus bavette uit Uruguay, bavette uit Argentinië, Spanje of Australië.