Gevulde grote kalkoen met gerookte paprika en salie en ui vulling

180 minuten 8 personen Moeilijkheid:
Terug naar recepten

Hele kalkoen

Ingrediënten

Voor de rub:

  • Peper en zout
  • 50 gram Boter 
  • 1 eetlepel Paprikapoeder
  • Vulling:

  • 6 blaadjes Salie
  • 4 Braadworsten, open geknipt
  • 2 Uien, gesnipperd
  • Voor op de bakplaat:

  • 500 gram kruimige Aardappels, geschild en in stukken
  • 150 gram Spekjes
  • 6 blaadjes Salie
  • Voor de Jus:

  • 1 eetlepel Bloem
  • 150 milliliter Gevogelte bouillon
  • Overige benodigdheden:

  • Keukentouw
  • Aluminiumfolie
  • Bereidingswijze

    1. 1

      Verwarm de oven voor op 180°C en dep de kalkoen goed droog. Bestrooi met peper en zout en wrijf in met de boter en paprikapoeder. Wrijf ook zoveel mogelijk onder de huid in met wat boter en paprikapoeder.

    2. 2

      Hak de helft van de salie fijn. Knip de worsten open en meng het vlees met de ui. Vul de buikholte met het gehaktmengsel en bind de poten van de kalkoen vast zodat de vulling stevig in de buikholte blijft.

    3. 3

      Omring de kalkoen met de aardappels, spekjes en de rest van de salie. Dek dit af met aluminiumfolie en braad dit 18 minuten per 450 gram of totdat de sappen helder zijn als je in een dij prikt. Verwijder de folie de laatste 45 minuten om de kalkoen te laten bruinen. Haal de kalkoen uit de oven en laat hem 20 minuten rusten op een plank.

    4. 4

      Leg de geroosterde aardappels op een bord, schraap het vet van de bodem van de braadslede los,voeg een beetje bloem en bouillon toe en breng alles op hoog vuur aan de kook. Giet de jus als hij dikker wordt in een pan.

    5. 5

      Serveer de kalkoen met de aardappels en de jus.