Plaats een braadpan op het vuur en laat deze vervolgens goed heet worden.
Voeg een flinke scheut milde olijfolie toe en de gesneden uien.
Bak de uien licht bruin en voeg de gesneden peen, knolselderij en knoflook toe. bak alles goed aan zodat de groenten echt karamelliseren.
Kruid met versgemalen peper en zout, blus de pan af met de Oloroso sherry en de rode wijn. Kook de alcohol er uit en voeg de kalfsfond, tijm en laurier toe.
Het is erg belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Het karamelliseren van de groenten voegt een enorme smaak toe aan het gerecht. Dat wil je gewoon niet missen!
Plaats een bakpan op het vuur en laat heet worden.
Snijd vervolgens de sukade ongeveer 2 tot 3 cm dik. Leg de sukadelappen lappen op de snijplank en kruid aan beide zijde met zout en peper. Smeer vervolgens met een kwastje de mosterd er op en poeder de bloem lichtjes met een zeefje op het vlees. Aan twee kanten.
Voeg 2 eetlepel olijfolie en de boter in de pan en laat uit bruisen, draai het vuur iets lager en Bak de sukadelappen goudbruin aan beide kanten en leg ze in de braadpan bij de jus. Het aanbakken van de sukadelappen duurt ongeveer 2 tot 3 minuten per zijde.
Plaats de braadpan 2,5 uur in de voor verwarmde oven op 125 graden Celsius en kijk nog een keer tussendoor of het vlees nog onder staat met jus, druk het zo nodig wat naar onder.
Haal de pan uit de oven en zeef voorzichtig de jus in een tweede pan. Kook deze jus helemaal in tot het bijna stroperig word en voeg 30 gram boter toe. wals de boter door de jus en je krijgt een prachtige glans. Leg hier voorzichtig de sukadelappen in en bak nog 4 minuten. Draai de sukadelappen halverwege om en lepel de jus er lekker overheen.
Serveer de sukadelappen met een lekkere garnituur naar keuze. Ik houd van lekkere zachte aardappel puree bijvoorbeeld. Je kan de groenten ook nog even glaceren in de jus en serveren.
Pro tip: Je kan de sukadelappen eventueel vervangen met kalfs of varkens wangen voor een nog zachtere vlees structuur.
Slot: Van een goed stoofgerecht kan ik echt enorm genieten. De smaken en structuren krijg je enkel bij dit soort langere bereidingen. Je wordt rijkelijk beloond voor de tijd en liefde die je in het gerecht hebt gestopt.
Varieer ook eens met biersoorten in plaatst van Sherry en wijn, vooral stout bier, daar staan ze in Ierland bekend om. proost