• V.a. € 75,00 gratis verzending

  • Sinds 1955 dé specialist in kwaliteitsvlees

  • V.a. € 75,00 gratis verzending

  • Mijn liefde voor specerijen is ontstaan toen ik in de buurt van de Kanaalstraat in het Utrechtse Lombok woonde. Het lijkt er wel een Marokkaanse souq, met op iedere hoek van de straat een slagerij of groenteboer. Overal zijn specerijen te koop. Die heb ik echt allemaal uitgeprobeerd in mijn zoektocht naar nieuwe smaken. Later ben ik vooral klassiek Frans gaan koken en verdwenen de specerijen een beetje uit mijn keuken. Ik dacht dat die te spannend zouden zijn voor een groot publiek.

    Inhoudsopgave

      Een melting pot van smaken

      Tegenwoordig weet ik dat ik door middel van specerijen mits in de juiste balans mijn gerechten naar een hoger plan kan tillen. Dat ze een extra dimensie toevoegen. Naast alle prachtige producten van eigen bodem, hebben wij in Nederland de rijkdom van een multiculturele samenleving.  Al die verschillende culturen brengen culinaire tradities met zich mee die zich vertalen in nieuwe, exotische smaken op ons bord. Het is best grappig om je te bedenken dat het vanzelfsprekend is om als Nederlander Italiaans, Chinees, Grieks of Surinaams te eten. Het zijn toch allemaal verschillende keukens met uitgesproken smaken. Door ons adaptieve karakter zijn deze smaken opgenomen in ons dagelijks dieet en worden ze als vanzelfsprekend ervaren.

      De exotische Nederlandse cultuur

      Als we vandaag de dag spreken over de smaak van de Nederlandse keuken, dan horen daar ook invloeden van buitenlandse culinaire tradities bij. Ik ben een grote fan geworden van Oosterse smaken, de gefermenteerde producten zoals sojasaus, kimchi, miso, diverse azijnen, vissaus en noem maar op hebben zoveel kracht. Het is waanzinnig om met deze smaken te werken. En ze brengen zoveel interessants in jou gerecht. Door Youtube maar vooral door mijn leveranciers ben ik in contact geraakt met nieuwe smaken. Dat doen wij allemaal door naar de Chinees, Italiaan en dergelijke te gaan. Maar ik wil je uitdagen om eens naar een toko te gaan op onderzoek. Naar nieuwe smaken. Je weet niet wat je meemaakt. Of naar de markt naar het specerijen mannetje om prachtige specerijen mee naar huis te nemen.

      Zelf experimenteren met wereldingrediënten

      Ik ben de afgelopen jaren aan de slag gegaan met het zelf maken van de specerijenmelanges die ik voorheen altijd inkocht. Na een tijdje mengen en doseren, klikt er op een gegeven moment iets. Dan is de balans gevonden en ontstaat er een harmonie in de geuren van je mengsel. Het is bijna een magisch moment. Specerijen bevatten etherische oliën, en die komen vrij bij verhitting. Het is dus altijd belangrijk om je specerijen te verhitten. Dit kun je doen door ze te roosteren in een pan of in de oven. Je merkt vanzelf wanneer de oliën zijn vrijgekomen; dan vult je hele huis zich met de geur van je specerijen. Laat ze vervolgens even afkoelen voordat je ze vermaalt. Dit kan in een vijzel of keukenmachine. Ik vind het malen in een vijzel altijd wel mooi, dat heeft iets traditioneels. Koop je specerijenpoeder, dan is het meestal al geroosterd. Het klinkt misschien als veel werk, het maken van je eigen specerijenmelanges. Toch kan ik je verzekeren dat het de moeite waard is. Je maakt bovendien vaak in een keer een grote hoeveelheid waar je meerdere keren mee kunt koken.