De geschiedenis weet je nu, jouw favoriete Ossenhaas van The Meatlovers is in huis: laten we deze winter iets prachtigs op tafel zetten! Met ons recept in samenwerking met Meester Chef Jonathan Zandbergen kun je niet fout gaan. De perfecte Beef Wellington, die maak jij deze feestdagen zelf!
Helemaal zeker weten we het niet, maar er gaat een gerucht dat de Beef Wellington is bedacht door een van de koks van de Britse veldheer, staatsman en premier Arthur Wellesley. Hij was hertog van Wellington en had de bijnaam ‘De Ijzeren Hertog’. Hij is vooral bekend doordat hij Napoleon versloeg tijdens de slag om Waterloo in 1815. Tijdens een diner om dit heugelijke feit te eren, werd de Beef Wellington bedacht.
De bereiding van de ossenhaas is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de Beef Wellington. De eerste stap tijdens de voorbereiding bij het maken van een Beef Wellington, is het voorverwarmen van de oven. Doe dit op 220°. Verhit daarna een bakpan met een laagje olie. We beginnen bij de basis en het hart van de Beef Wellington, de Ossenhaas. Bak de Ossenhaas op laag/gemiddeld vuur rondom, tot hij goudbruin is. Haal hem daarna uit de pan, laat even afkoelen en leg de Ossenhaas vervolgens in de koeling om te rusten.
Na het maken van de Duxelles is het tijd om de Beef Wellington samen te stellen. Leg eerst drie lagen vershoudfolie neer, hierop gaan we de Beef Wellington prepareren. We beginnen met de Serranoham. Leg de ham dakpansgewijs in een rechthoek. Voor de juiste afmeting (om de Ossenhaas volledig in te kunnen wikkelen met ham), zorg je ervoor dat de rechthoek 3 keer de breedte en 3 keer de dikte van het vlees heeft.
Verdeel de Duxelles over de ham. Leg de Ossenhaas in het midden en rol deze in de ham en Duxelles. Trek de rol strak aan met de tweede laag folie. Leg hierna de rol, jouw ‘kale’ Beef Wellington, terug in de koeling.
We gaan nu de buitenste laag van de Beef Wellington maken. Hiervoor bestrooien we de werkbank (of je aanrecht) eerst met een beetje bloem. Leg een plak bladerdeeg in de lengte neer. Haal de Ossenhaas uit de folie en plaats deze in het midden van het bladerdeeg. Rol het vlees strak in met een overlap van 1 centimeter. Leg de rol met de overlap naar beneden en snij het overtollige bladerdeeg weg. Plaats jouw Wellington daarna weer in de koeling. Leg de tweede plak bladerdeeg neer en maak een patroon, bijvoorbeeld met de hulp van een rasterroller. Uiteraard kun je ook kiezen voor een ander patroon.
Klop een eierdooier los. Haal de opgerolde Ossenhaas uit de koeling en bestrijk deze met het ei. Leg het bladerdeeg met patroon op de rol en werk dit netjes bij. Bestrijk deze ook met eidooier
Bak de Beef Wellington eerst voor 15 min op 220°. Draai daarna de temperatuur terug naar 180° en bak nog 20 minuten. Gebruik een kernthermometer en zorg dat je de Beef Wellington bakt tot een kerntemperatuur van ongeveer 45°. Heeft jouw Wellington de juiste kerntemperatuur bereikt? En heeft hij een mooie gouden korst? Dan mag hij uit de oven. Laat de Wellington ten minste 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. De warmte trekt het vlees namelijk nog ongeveer 10 graden door en gaart de Ossenhaas tot een mooie media-rare. De exacte baktijd van jouw Wellington is afhankelijk van het gewicht van de gebruikte Ossenhaas. Hoe dikker het vlees, hoe langer deze nodig heeft om gaar te worden. Check jouw Beef Wellington daarom regelmatig en let goed op de kerntemperatuur. Na het rusten mag je jouw Beef Wellington naar hartenlust opensnijden, genieten van de mooie rode kleur van jouw perfect gebakken Ossenhaas en smullen! Eet smakelijk!
Bijgerechten en sauzen spelen een belangrijke rol bij het serveren van Beef Wellington. Deze heerlijke en feestelijke hoofdmaaltijd verdient bijpassende smaken en texturen om het gerecht compleet te maken. Hier zijn enkele suggesties voor bijgerechten en sauzen die perfect samengaan met Beef Wellington:
1. Aardappelpuree: Romige aardappelpuree is een klassieke begeleider van Beef Wellington. Het biedt een zachte en smeuïge textuur die goed past bij de sappige biefstuk en het krokante bladerdeeg. Voeg boter, room en knoflook toe voor extra smaak.
2. Champignonsaus: Champignons passen perfect bij de vulling van duxelles in Beef Wellington. Maak een smaakvolle champignonsaus door champignons te sauteren met sjalotten, knoflook en tijm. Voeg vervolgens wat bouillon, room en een scheutje rode wijn toe. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
3. Rode wijnsaus: Een rijke en hartige rode wijnsaus is een uitstekende keuze bij Beef Wellington. Reduceer rode wijn met sjalotten, knoflook, tijm en een scheutje runderbouillon tot een smaakvolle saus. Zeef de saus en voeg indien gewenst een klontje boter toe voor extra glans en smaak.