Iberico Burgers Roken op de BBQ met zelf gemaakte saus

20 minuten 2 personen Moeilijkheid:
Terug naar recepten

Iberico Burger

Ingrediënten

Zelfgemaakte saus:

  • 2 Eierdooiers
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • Verse Peper
  • 0,5 eetlepel Bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel Kruidnagelpoeder
  • 4 Ansjovisfilets
  • 1 teen Knoflook 
  • 2 theelepels Kruidnagelpoeder
  • 5 fijngehakte Cornichons
  • Kruiden: salie, bladpeterselie, bieslook)
  • Zonnebloemolie
  • Garnering

  • 1 tomaat
  • 100 gram sla
  • 1 komkommer
  • 1 portie gefrituurde uien
  • 2 plakken cheddarkaas
  • peper en zout 
  • Bereidingswijze

    1. 1

      Speciaal recept van vuurkoning Marcel Maassen

    2. 2

      Maak de BBQ gereed voor indirect grillen op circa 110 graden. In een kamado gebruik je daarvoor de hitteverdeler. In een kogel-BBQ schuif je alle kooltjes naar één kant van de BBQ en leg je het vlees zover mogelijk bij de kooltjes vandaan op het rooster. Regel de temperatuur met de schuiven boven en onder.

    3. 3

      Leg een blokje rookhout op de kooltjes. Bij dit vlees is het milde, wat zoete aroma van appelhout erg lekker.

    4. 4

      Gaar de hamburgers tot een kerntemperatuur van vijftig graden. Haal daarna het hitteschild uit de kamado. Gebruik je een kogel-bbq, verdeel dan de kooltjes over het hele oppervlak van de BBQ zodat de hamburgers direct boven de hittebron kunnen grillen. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 220 graden en gril de hamburgers af terwijl je ze steeds blijft draaien. Bouw daarna je favoriete hamburger of volg de bereidingswijze in de video.

    5. 5

      Optioneel: zelfgemaakte saus

    6. 6

      In het videorecept gebruikte ik zelf gerookte olijfolie voor de saus. Omdat je de hamburgers al hebt gerookt, kun je tijd besparen door de saus gewoon met zonnebloemolie te maken die je niet eerst hebt gerookt. Zonnebloemolie is ook neutraler van smaak en proef je minder in de saus dan olijfolie.

    7. 7

      Doe 2 eidooiers in een kom en voeg er een eetlepel Dijon-mosterd aan toe. Maal er wat verse peper bij en voeg een halve eetlepel bruine basterdsuiker toe en een theelepeltje kruidnagelpoeder.

    8. 8

      Plet in een vijzel vier ansjovis files en een teentje knoflook. Voeg dit toe aan de saus. Hak 5 cornichons en verse kruiden (salie, bladpeterselie, bieslook) fijn en voeg ook dit toe aan de saus.

    9. 9

      Giet druppelsgewijs zonnebloemolie bij de saus en blijf voortdurend roeren met de garde. Als de saus schift, moet je even steviger doorroeren. Je kunt nu meer en meer olie toevoegen terwijl je blijft roeren. Met deze ingrediënten kun je een flinke kom saus maken.