Ossenhaas met Champignonsaus

45 minuten 2 personen Moeilijkheid:
Terug naar recepten

Ossenhaas met Champignongsaus (1)

Ingrediënten

Ingrediënten voor de champignonsaus:

  • 250 gram champignons
  • 1 hele ui
  • 200ml groentenbouillon
  • bosje peterselie
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 30 gram roomboter
  • 2 eetlepels bloem
  • snufje peper
  • snufje zout
  • Overige benodigdheden:

  • Aluminiumfolie
  • Kernthermometer
  • Bereidingswijze

      Champignonsaus bereiden:

    1. 1

      Snij de ui in fijne stukjes en fruit deze aan op middelhoog vuur.

    2. 2

      Snij de champignons en voeg deze bij de uien.

    3. 3

      Bak de uien en champignons mooi goudbruin.

    4. 4

      Haal de uitjes en champignons uit de pan en voeg een klontje roomboter toe.

    5. 5

      Laat de boter op laag vuur smelten zonder dat deze verkleurt.

    6. 6

      Breng 200ml water aan de kook en voeg dit toe aan een maatbeker.

    7. 7

      Voeg het bouillonblokje toe aan het kokende water in de maatbeker tot deze is opgelost.

    8. 8

      Voeg 1 theelepel bloem toe aan de boter en roer dit tot een gladde massa.

    9. 9

      Voeg vervolgens een scheutje groentebouillon toe en roer het wederom tot een gladde massa.

    10. 10

      Herhaal stap 9. tot er een mooie roux onstaat.

    11. 11

      Voeg vervolgens de aangebakken uitjes en champignons toe.

    12. 12

      Meng de crème fraîche erdoorheen.

    13. 13

      Breng op smaak met wat peper en zout.

    14. 14

      Snij als laatste de peterselie fijn en voeg deze toe als garnering.

    15. Ossenhaas bereiden:

    16. 1

      We gaan voor dit recept aan de slag met een hele ossenhaas. Begin met het portioneren van de ossenhaas in steaks, afhankelijk van de gewenste dikte. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de ossenhaas als steaks te bestellen.

    17. 2

      Smeer de steaks in met een klein laagje grof zeezout. (grof zeezout onttrekt geen vocht aan het vlees).

    18. 3

      Bak de ossenhaas steaks 1 minuut per kant op hoog vuur met een flinke klont roomboter.

    19. 4

      Bak de steaks vervolgens op middelhoog vuur, draai de steaks regelmatig om en giet vervolgens de roomboter over de steaks.

    20. 5

      Haal de steaks uit de pan wanneer deze een kerntemperatuur van 46°C hebben bereikt. 

    21. 6

      Wikkel de steaks in de aluminiumfolie en laat deze 5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen zich mooi door het vlees verspreiden wat resulteert in een malser stukje vlees op je bord!

    22. 7

      Voeg tot slot wat peper toe aan de steaks en serveer deze.

    23. 8

      Eetsmakelijk!

    24. 9

      Wil jij zelf aan de slag met dit overheerlijke recept? Bestel nu onze prachtige Ossenhaas Australië Black Angus  en geniet binnen no-time van dit heerlijke recept!

    In deze tutorial legt onze topslager Jos Havekotte uit hoe je een hele Ossen haas schoonmaakt en snijdt. Weer een leerzame tutorial voor de thuis chef.