Saté babi van Iberico Procureur

220 minuten 6 personen Moeilijkheid:
Terug naar recepten

Ingrediënten

Marinade

  • 1 stengel citroengras
  • 1 tl trassi
  • Scheutje tamarinade pasta
  • 2 teentjes knoflook
  • Scheutje ketjap manis
  • Sambal badjak
  • 2 Lombok pepers
  • Sap van 2 limoenen
  • Saté saus

  • 50g ongezouten pinda's
  • 2 Limoenen
  • 2 Sjalotten
  • 1 Tomaat
  • 1 el ketjap manis
  • 2 Limoenblaadjes
  • 2 tot 4 lombok pepers (afhankelijk van smaak)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl petis udang
  • 3 el gesmolten gula jawa
  • Overige benodigdheden:

  • Vijzel
  • Braadpannetje
  • Sate stokjes
  • Bereidingswijze

      Saté saus

    1. 1

      Stamp de ongezouten pinda's fijn in een vijzel en doe hier de knoflook bij.

    2. 2

      Snijd ook de sjalotten, gula jawa, tomaat, limoenblaadjes en rode pepers in kleine stukjes. 

    3. 3

      Voeg bovenstaande ingrediënten samen in een kom en voeg hier ook de ketjap en petis udang aan toe. Even goed door elkaar roeren.

    4. 4

      Vervolgens doe je het geheel in een braadpannetje en laat je het inkoken op het vuur van de barbecue terwijl je de marinade bereidt.

    5. Marinade

    6. 1

      Snijd de knoflook, chilipepers, trassi en citroengras in kleine stukjes en maal het samen fijn in een vijzel. 

    7. 2

      Voeg de sap van 2 limoenen aan het fijngehakte geheel toe. Meng dit even door elkaar en verspreid het geheel over het vlees.

    8. 3

      Voeg ook de sambal roedjak, ketjap manis en tamarinde pasta toe.

    9. 4

      Giet een beetje van de saté saus bij het vlees.

    10. 5

      Meng dit goed door elkaar en laat het minimaal twee tot drie uur intrekken

    11. Vlees

    12. 1

      Rijg het vlees aan de stokjes. Tip: als je de stokjes even in water laat weken, raken ze minder verbrandt op de barbecue.

    13. 2

      Leg de saté stokjes op de barbecue en grill deze kort. Blijf goed draaien.

    14. 3

      Serveer vervolgens de saté stokjes op een bord, met een schep saus erover.

    15. 4

      Garneer met gefrituurde uitjes en een limoenschijfje.