🔄

product image

select caret down

Om deze redenen is de vleesthermometer onmisbaar bij iedere BBQ

5 minuten leestijd 11 07 2025
Tommy Bos Met jarenlange ervaring en een scherp oog voor kwaliteit is hij dé specialist als het gaat om rund, varken, kip en alles daartussen. Of het nu gaat om het kiezen van het juiste stuk vlees of het perfect bereiden ervan, Tommy weet precies wat hij doet. Zijn kennis en passie maken hem een onmisbare schakel in elke barbecue.

Iedereen die achter de BBQ staat kent het wel, je hebt je best gedaan voor de perfecte bavette of picanha en dan is die te ver doorgebakken of zo rauw dat die bijna terug loopt. Dit alles is makkelijk te voorkomen door middel van een vleesthermometer. Dit ideale apparaatje steek je gemakkelijk in je vlees, waardoor je in een hand omdraai weet wat de temperatuur is van je vlees. Dit is het ultieme geheime wapen tijdens het BBQ’en. Geen gokwerk meer of het vlees wel ‘goed aan voelt’, maar gewoon zeker weten dat het goed zit!

Wat is een vleesthermometer 

Wat is een vleesthermometer nou eigenlijk? Het is jouw geheime wapen tijdens de BBQ! Geen nattevingerwerk of doorsnijden meer om te controleren of je vlees de gewenste gaarheid heeft. Met dit handige apparaatje weet je exact wat de kerntempratuur is. Als je dan bijvoorbeeld een entrecote maakt dan kan je met een vleesthermometer ervoor zorgen dat je altijd de juiste gardering hebt. De Vleesthermometer Pro+ van The Meatlovers is daar een geweldig voorbeeld van. Deze mooi afgewerkte vleesthermometer heeft een digitaal LCD scherm en een directe lezing van de kerntemperatuur. Met een roestvrijstalen meter, waterdichte housing en met zijn magnetische achterkant is dit exemplaar perfect voor elke BBQ. Het fijnste aan deze vleesthermometer is het automatisch roterend scherm, zo werk je nooit meer op z’n kop! Door de verschillende functies kun je kiezen tussen Celsius en Fahrenheit, je kunt zelfs de temperatuur vast zetten met een klik op de knop!

Welke type vleesthermometers zijn er

Zodra je op zoek gaat naar een vleesthermometer kom je al gauw op 2 hoofd keuzes. Ga je voor analoog of digitaal? Beide hebben hetzelfde doel en resultaat, het meten van je kerntemperatuur, maar ze doen het beide op hun eigen manier. De analoge thermometer is de klassieker onder de thermometers, simpel en makkelijk te gebruiken zonder batterijen. De digitale variant is wat moderner, vaak zijn deze ook sneller en voorzien van extra functies zoals een verlicht scherm of een instelbaar alarm. In de volgende headers gaan we dieper in op de kenmerken van elk soort vleesthermometer. We kijken naar de voor en nadelen zodat jij dit niet meer hoeft te doen!

Analoog vs digitaal

Nu dat we weten dat de analoge en de digitale vleesthermometer beide de kerntemperatuur van je vlees meten, willen we weten wat precies de verschillen zijn.

Een analoge vleesthermometer werkt met een wijzerplaat en is ideaal voor wie van simpel houdt. Je steekt hem midden in je vlees en je kunt de exacte kerntemperatuur meten. Dit lees je af op een schaal of klokje. Hier zijn geen baterijen of andere elektronica voor nodig, hierdoor zijn ze voordeliger en gaan ze vaak langer mee. Wel duurt het wat langer voordat je de exacte kerntemperatuur hebt en moet je de wijzer goed aflezen.

De digitale vleesthermometer is snel, nauwkeurig en gebruiksvriendelijk. Binnen enkele seconden zie je direct je kerntemperatuur op een digitaal scherm. Sommige modellen hebben zelfs extra functies zoals een verlicht display, Celsius /Fahrenheit, automatische aan/uit functie, temperatuurgeheugen of zelfs een alarm. Veel meer functies dan je standaard klokje dus.

Ga jij voor digitaal of analoog? Wij vinden dat dit puur gaat om gewenning en BBQ-stijl!

Bluetooth vs wifi 

Nu dat we toch echt met de tijd mee gaan heb je tegenwoordig ook wifi of bluetooth temperatuurmeters. Ja dit hoor je goed! Deze thermometers kun je verbinden met je telefoon of iPad waardoor je binnen een straal van 10 tot 30 meter je kerntemperatuur in de gaten kunt houden. Deze werken vaak met een klein metalen pinnetje die je in het vlees steekt. Deze pin meet constant de temperatuur van jouw vlees en geeft dit door aan het gekoppelde apparaat. Wat is nou het verschil tussen een bluetooth of wifi meter?

Bluetooth vleesthermometers maken direct verbinding met je gekozen apparaat, zolang je in de buurt bent. Handig voor in de tuin of op het balkon. Je krijgt realtime updates en kunt eenvoudig alarmen instellen via de app.

Een Wifi vleesthermometer gaat nog een stap verder! Deze verbindt met je thuis netwerk, waardoor je zelfs onderweg naar de supermarkt, of bij de buren thuis je vlees in de gaten kunt houden. Dit is dus ideaal voor de low & slow sessies of grotere stukken vlees dat net wat langer op de BBQ moeten liggen.

Wil je rond de BBQ blijven hangen dan zal een bluetooth meter geschikt voor je zijn, maar ben je een low & slow fanaat en ben je net wat vaker weg dan thuis. Dan is een Wifi meter toch meer jouw stijl!

Veel gemaakte fouten bij het gebruik van een kernthermometer 

Nu dat je een goede vleesthermometer in huis hebt kan er niets meer fout gaan! Dat dachten veel mensen, helaas merken we dat er toch veel voorkomende fouten zijn tijdens het gebruik van de vleesthermometer. We gaan in de volgende headers kijken naar de meest voorkomende fouten zoals, niet diep genoeg meten, te vroeg of te laat meten en nog veel meer! Maak jij wel eens een van deze fouten? We gaan uiteraard ook de oplossing geven zodat dit niet meer gebeurt! 

De kernthermometer raakt het bot

Vaak zit het meet gedeelte van een vleesthermometer in het puntje van de ijzeren staaf. Als dit gedeelte tegen een stuk bot aan zit kan het zijn dat die de verkeerde temperatuur leest waardoor je of te gaar of te rauw vlees gaat krijgen. Om dit te verhelpen is het handig om voor de bereiding al te kijken waar het bot exact zit. We willen zo netjes mogelijk in het midden van het vlees meten en dit kan variëren per product. Hierdoor is het nog belangrijker om te weten waar het bot in jouw vlees zit! Bovendien kan het bot ook je vleesthermometer beschadigen en dat willen we natuurlijk niet.

De vleesthermometer zit niet diep genoeg

Deze fout wordt vaak gemaakt met ongelijke delen zoals bavette of picanha. Beide delen zijn flink van formaat, waardoor het kan zijn dat je de vleesthermometer niet diep genoeg steekt. Vaak is een vleesthermometer wel in staat om het midden van elk vleesdeel te bereiken, maar moet je maar net diep genoeg meten. Als je dit niet doet kan het voorkomen dat je aan een buitenkant meet en een verkeerde kerntemperatuur krijgt. Er is een hele makkelijke oplossing hiervoor. Voor de bereiding je vleesthermometer op het vlees leggen en onthouden hoe diep hij moet of kan gaan. Dit gaat je veel geprik besparen!

Te vroeg of te laat meten

Je kent het wel, je gaat je kerntemperatuur meten en je steekt de vleesthermometer in je vlees en het is nog compleet rauw of juist al te gaar. Dit kan komen door het te vroeg of te laat meten van je temperatuur. Zorg er dan ook voor dat je bij het gekozen stuk vlees, weet hoelang het ongeveer op de grill moet. Zodra je dit weet kan je afstemmen wanneer het vlees gemeten moet worden. Dit zal vaak kort op de eind tijd zitten, maar we raden aan om het halverwege ook te doen zodat je weet waar je aan toe bent.

Niet schoonmaken na gebruik

Vergeten de vleesthermometer na gebruik schoon te maken is een kwalijke zaak. Het klinkt heel logisch, maar toch wordt het vergeten. Er zitten veel sappen en vetten aan de vleesthermometer waardoor dit na langere tijd kan gaan schimmelen. Ook is kruisbesmetting een dingetje. Stel je meet de 1e dag kip en de volgende dag meet je je picanha, niet een hele frisse gedachten. Zorg dan ook altijd dat je na elke keer meten even met een keukenpapiertje de vleesthermometer schoonmaakt en na elk gebruik even goed schoonmaakt voordat hij terug de kast in gaat!

De rust tijd vergeten 

Je vlees is op de gewenste kerntemperatuur en je haalt hem van de BBQ af. Even laten rusten en ineens is de temperatuur een aantal graden gestegen. Tijdens het rusten loopt de kerntemperatuur nog iets op, hierdoor wil je hem eigenlijk net iets eerder van de BBQ afhalen. Zo rond de 2 a 3 graden voordat de gewenste kerntemperatuur is bereikt is ideaal. Je kunt altijd na of tijdens het rusten nog even de kerntemperatuur meten voor meer zekerheid!