Het lijkt erop dat je jouw favorieten stukken vlees nog niet gekozen hebt!
Als vleesliefhebber zul jij ongetwijfeld wel weten wat graan- en grasgevoerd vlees is, maar wat is nou precies het verschil? Is de een beter dan de ander, of maakt dit eigenlijk vrij weinig uit? Wij bij The Meatlovers als echte kenners en liefhebbers delen deze verschillen graag met jou!
De term 'graangevoerd vlees' komt steeds vaker voorbij, maar wat houdt dit nuo eigenlijk in? Simpel gezegd is graangevoerd vlees afkomstig van runderen die, na een periode van grasvoedering, richting het einde gevoerd zijn met een melange voornamelijk bestaand uit graan. Deze graanvoedering zorgt ervoor dat de dieren sneller op gewicht komen en dat ze een hoger vetgehalte ontwikkelen. Dit laatste punt zorgt weer voor meer marmering en smaak (vet = smaak). Het hogere vetgehalte in vlees kun je vaak goed herkennen door de rijke vetdooradering (marmering) die je in het vlees ziet. Hoe meer vetmarmering, hoe malser en sappiger het vlees vaak is. Het vet smelt namelijk tijdens de bereiding van het vlees en geeft dan ontzettend veel smaak.
De graanvoedering van de dieren kost voor de boer meer aandacht, tijd en geld. De dieren hebben namelijk niet genoeg aan enkel het graan uit de velden. Dit dieet moet aangevuld worden door een speciale graanmelange die de boeren via de voederbakken geven aan de dieren. Graangevoerd vlees komt dan ook hoofdzakelijk uit niet-Europese landen zoals Uruguay, Australië of Zuid-Amerika. In deze landen wordt veel graan verbouwd, dit zorgt ervoor dat de prijzen van graangevoerd vlees aantrekkelijk blijven. Omdat het vlees een stuk exclusiever is, kun je het vooral bij speciaalzaken, zoals The Meatlovers.
Grasgevoerd vlees is afkomstig van dieren die enkel een dieet hebben gehad dat bestaat uit gras en andere natuurlijke vegetatie. Dit betekent dat ze vooral grazen in de wei en daarnaast hooi, kruiden en struiken eten. De levensduur van de dieren is bij grasvoedering langer dan bij graanvoedering. Het dieet van deze dieren maakt een groot verschil in smaak, structuur en uiterlijk van het vlees. Grasgevoerd vlees is vaak minder vet (dus minder gemarmerd) dan graangevoerd vlees. Doordat het vlees minder vet is, koppelen mensen grasgevoerd vlees vaak aan gezondheidsvoordelen. Het vlees bevat doorgaans meer omega 3-vetzuren en minder verzadigd vet. Het idee dat de dieren langer leven, brengt ethische voordelen met zich mee.
Grasgevoerd vlees komt meer voor in Europa dan buiten Europa. Dit heeft alles te maken met dat wij minder graan, maar meer gras, beschikbaar hebben. Met onze grasvelden die we al jarenlang hebben, zijn Europese landen ideaal voor de grasvoedering van de dieren. Om graangevoerd vlees te produceren zouden wij dus onze graanproductie omhoog moeten gooien, iets dat al gauw in de papieren loopt. Dit zal de prijs zo drastisch verhogen dat het niet lonend is voor de boer om dit te doen.
Kortom, het grootste verschil met grasgevoerd vlees is het hogere vetgehalte dat graangevoerd vlees heeft. Dit hogere vetgehalte zorgt ervoor dat het vlees bekendstaat dat het malser, smaakvoller en sappiger is dan grasgevoerd vlees. Dit zijn precies de redenen waarom graangevoerd vlees steeds populairder wordt. De boeren in landen zoals Uruguay en Australië houden zich door deze populariteit steeds meer bezig met graangevoerd vlees.
Je weet nu van zowel graan- als grasgevoerd vlees een stuk meer dan 5 minuten geleden, maar wat is nou echt het verschil tussen de twee? Wij hebben het opgesplitst in meerdere punten en voor je opgemaakt. Onthoud wel: het is altijd een persoonlijke voorkeur dus een goed of fout antwoord op de vraag 'wat is er beter', bestaat eigenlijk niet.
Het grootste verschil dat je gaat merken tussen het verschil van graan- en grasgevoerd vlees is toch wel echt de smaak. Graangevoerd vlees is vetter en vet betekent natuurlijk smaak. Doordat de graangevoerde snit meer vet heeft zal deze meer smaak hebben en wanneer goed gebakken, een smaak die je niet snel zal vergeten. Grasgevoerd vlees is absoluut niet smakeloos, maar leent zich wel meer voor wat extra kruiden of zout. De wat zoetere smaak van graangevoerd vlees, ontbreekt bij het grasgevoerde vlees. Grasgevoerd vlees heeft wel een hele pure vleessmaak. Dit kan een smaak zijn waar veel mensen juist naar op zoek zijn en weten te waarderen, maar dit zou je zelf moeten ervaren. Onze tip? Bak een grasgevoerde en graangevoerde steak en proef deze naast elkaar. Zo kun je zelf het verschil ervaren.
Het grasgevoerde vlees is stugger en ruwer van textuur en heeft iets meer bite dan een graangevoerde snit. Dit heeft allemaal te maken met het intramusculaire vet dat meer overheerst in een graangevoerd stuk vlees dan in een grasgevoerd stuk vlees. Het is soms heel lastig om de stukken vlees op basis van uiterlijk uit elkaar te houden, echter als je ze gebakken hebt dan is dit absoluut mogelijk door het proeven van het verschil. Het intramusculaire vet van graangevoerd vlees breekt tijdens de bereiding af en trekt door het vlees heen waardoor het malser, zachter en smaakvoller wordt. Bij grasgevoerd vlees heb je nog echt een bite, die mensen ook zeker weten te waarderen.
We hebben het hogere vetgehalte van graangevoerd vlees al vaker genoemd. Door dit hogere vetgehalte zit er een groot verschil in de voedingswaarden. Echter is dit niet vaak direct zichtbaar. Grasgevoerd vlees bevat bijvoorbeeld meer omega-3 vetzuren dan graangevoerd vlees. Graangevoerd vlees bevat meer vet en dus over het algemeen meer calorieën. Aan het einde van het verhaal is een grasgevoerde steak iets gezonder voor je, maar de graangevoerde staat bekend als de meer smaakvollere steak van de 2. Dus ons advies zou ook zijn om ze dan ook beide te eten. Gezond zijn en genieten moet in verhouding staan en daar helpen we je graag bij 😉.
Naast smaak, textuur en het verschil in gezondheid blijft altijd de vraag over; is grasgevoerd vlees nou beter voor het milieu dan graangevoerd vlees en is het duurzaam? Om hier een antwoord op te geven moeten we het toch echt gaan uitsplitsen.
Graangevoerd vlees produceert over het algemeen meer CO2 uitstoot dan grasgevoerd vlees omdat we de productie van het graan ook moeten meenemen. Worden de dieren gehouden in een land waar sowieso al veel meer graan beschikbaar is? Dan wordt de uitstoot al meer gelijkgetrokken.
Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde als voor de productie. Op het moment dat er uitsluitend graan geproduceerd wordt voor de dieren dan weegt dit zwaar mee op de uitstoot. Op het moment dat het graan verloren gaat als het niet wordt gebruikt als voeding voor de dieren dan is het juist een milieuvriendelijke oplossing om op deze manier verspilling tegen te gaan.
Vaak wordt het kopje transport in beeld gebracht. Vlees dat graangevoerd is zal ongetwijfeld van verder weg komen omdat het niet typisch Europees is, echter komt ook veel grasgevoerd vlees uit het buitenland, denk hierbij aan Italië, Canada, Brazilië of Uruguay. In dit geval maakt het dan dus niet uit of het om graan- of grasgevoerd vlees gaat. Transport heeft weldegelijk invloed voor de impact op het milieu, echter is dit niet gekoppeld aan het feit of het graan- of grasgevoerd vlees is.
Of het dier nou enkel gras of ook graan eet, het moet hoe dan ook goed gevoed worden. In sommige situaties volstaat grazen op open weilanden prima vooral bij grasgevoerde dieren. Maar bij grotere aantallen of in koudere maanden is er voor grasvoedering ook vaak extra voer nodig, zoals hooi of gras. Dat voer wordt dan met machines naar de dieren gebracht. Het gebruik van machines is dus niet per se afhankelijk van het soort voeding, maar eerder aan de hoeveelheid dieren, het seizoen en hoe de boer zijn boerderij organiseert.
Grasgevoerd vlees is in de basis beter voor het milieu dan graangevoerd vlees. Maar het verschil is kleiner dan dat we denken. Er zijn veel factoren die de uiteindelijke impact bepalen. Denk aan herkomst, productie, transport en voer. Wil je echt bewust kiezen? Kijk dan niet alleen naar gras of graan, maar vooral naar waar de herkomst van je vlees en hoe het geproduceerd is. Dat maakt het échte verschil.
Bij deze conclusie draait het totaal om voorkeur, en dit maakt het dan ook erg lastig. Vraag je het aan mij, dan zal ik altijd kiezen voor graangevoerd, puur omdat dit mijn voorkeur heeft qua smaak & textuur. Echter zijn er veel mensen waarbij de voorkeur duidelijk ligt bij grasgevoerd vlees. Wil je zelf nou het verschil ervaren? Neem dan eens een kijkje bij onze graan- en grasgevoerde snitten en probeer ze eens, dan weet jij direct wat meer in jouw straatje past!