Het lijkt erop dat je jouw favorieten stukken vlees nog niet gekozen hebt!
Je koopt een prachtig stuk kwaliteitsvlees, bereid het optimaal, kruid het perfect af. Precies zoals het hoort, maar dan gaat het toch mis. Wat veel mensen vergeten of gewoon overslaan is wellicht het belangrijkste onderdeel. Het vlees laten rusten na bereiding! In deze blog gaan we kijken naar de voordelen van het rusten van vlees en waarom dit eigenlijk zo belangrijk is. Wat doet het met de smaak en structuur? Wat gebeurt er precies tijdens het rusten? Hoelang moet je vlees laten rusten? Al deze vragen worden voor je beantwoord zodat je precies weet wat je moet doen!
Vlees laten rusten betekent dat je het na het bakken van het vlees het echt met rust laat. Het is echt zo simpel als dat het klinkt. Vaak laat je het vlees een aantal minuten onder aluminiumfolie rusten, afhankelijk van de grootte van het stuk uiteraard. Tijdens het bereiden van vlees trekken alle sappen naar het midden. Als je dit direct aansnijdt, lopen de sappen er meteen uit, dit is zeer zonde! Laat je het vlees rusten, dan krijgen de sappen de tijd om zich weer door het vlees te verspreiden. Wat krijg je dan als resultaat? Malser vlees, meer smaak en een sappige bite bij elke hap! Een paar minuten geduld levert dus al veel op.
Je kent het vast wel. Je hebt net een sappige steak uit de pan gehaald en de geur doet je al watertanden. Maar aansnijden, daar wachten we nog even mee! We laten eerst het vlees rusten en dat is zeker geen overbodige luxe.
Wikkel het vlees losjes in met aluminiumfolie en geef het de welverdiende rust. Zo zorg je dat je vlees optimaal is voor het serveren!
Vlees laten rusten klinkt heel simpel, maar veel mensen vergeten het. Toch kan wat rust na het grillen of bakken veel verschil maken. Haal het vlees van de grill voordat die de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, het vlees gaart namelijk nog door tijdens het rusten. Leg het vlees op een bord en wikkel dit losjes in met aluminiumfolie. Zorg dat het uit de tocht en koude wind ligt en laat het volgens de aangegeven tijd rusten. Zodra de tijd voorbij is kun je het vlees aansnijden en serveren. Je gaat het verschil direct merken!
Bakken en grillen is belangrijk, maar rusten is het puntje op de i! Of je nou een entrecote steak hebt of een flinke Cote de Boeuf. Geef je vlees de ruimte en tijd om te rusten onder een los velletje aluminiumfolie en geniet van een heerlijk stuk vlees!