Vlees laten rusten? Om deze redenen maakt dit het verschil!

4 minuten leestijd 01 07 2025
Tommy Bos Met jarenlange ervaring en een scherp oog voor kwaliteit is hij dé specialist als het gaat om rund, varken, kip en alles daartussen. Of het nu gaat om het kiezen van het juiste stuk vlees of het perfect bereiden ervan, Tommy weet precies wat hij doet. Zijn kennis en passie maken hem een onmisbare schakel in elke barbecue.

Je koopt een prachtig stuk kwaliteitsvlees, bereid het optimaal, kruid het perfect af. Precies zoals het hoort, maar dan gaat het toch mis. Wat veel mensen vergeten of gewoon overslaan is wellicht het belangrijkste onderdeel. Het vlees laten rusten na bereiding! In deze blog gaan we kijken naar de voordelen van het rusten van vlees en waarom dit eigenlijk zo belangrijk is. Wat doet het met de smaak en structuur? Wat gebeurt er precies tijdens het rusten? Hoelang moet je vlees laten rusten? Al deze vragen worden voor je beantwoord zodat je precies weet wat je moet doen!

Vlees laten rusten, wat betekent dit nou eigenlijk?

Vlees laten rusten betekent dat je het na het bakken van het vlees het echt met rust laat. Het is echt zo simpel als dat het klinkt. Vaak laat je het vlees een aantal minuten onder aluminiumfolie rusten, afhankelijk van de grootte van het stuk uiteraard. Tijdens het bereiden van vlees trekken alle sappen naar het midden. Als je dit direct aansnijdt, lopen de sappen er meteen uit, dit is zeer zonde! Laat je het vlees rusten, dan krijgen de sappen de tijd om zich weer door het vlees te verspreiden. Wat krijg je dan als resultaat? Malser vlees, meer smaak en een sappige bite bij elke hap! Een paar minuten geduld levert dus al veel op.

Onze richtlijnen voor hoe lang je vlees moet laten rusten

Je kent het vast wel. Je hebt net een sappige steak uit de pan gehaald en de geur doet je al watertanden. Maar aansnijden, daar wachten we nog even mee! We laten eerst het vlees rusten en dat is zeker geen overbodige luxe.

  •           Steaks laten we 5 tot 10 minuten rusten.
  •           Hele delen zoals een Ribeye laten we 10 tot 15 minuten rusten
  •           Beef Hammer of Pork Hammer laten we 20 tot 30 minuten rusten.
  •           Hamburgers laten we 3 tot 5 minuten rusten

Wikkel het vlees losjes in met aluminiumfolie en geef het de welverdiende rust. Zo zorg je dat je vlees optimaal is voor het serveren!

De juiste manier om vlees te laten rusten

Vlees laten rusten klinkt heel simpel, maar veel mensen vergeten het. Toch kan wat rust na het grillen of bakken veel verschil maken. Haal het vlees van de grill voordat die de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, het vlees gaart namelijk nog door tijdens het rusten. Leg het vlees op een bord en wikkel dit losjes in met aluminiumfolie. Zorg dat het uit de tocht en koude wind ligt en laat het volgens de aangegeven tijd rusten. Zodra de tijd voorbij is kun je het vlees aansnijden en serveren. Je gaat het verschil direct merken!

Rusten bepaalt mede de kwaliteit van het vlees

Bakken en grillen is belangrijk, maar rusten is het puntje op de i! Of je nou een entrecote steak hebt of een flinke Cote de Boeuf. Geef je vlees de ruimte en tijd om te rusten onder een los velletje aluminiumfolie en geniet van een heerlijk stuk vlees!