De Iberico rack komt van het welbekende Spaanse Iberico varken. Ze stammen af van de wilde zwijnen die daar veel geleefd hebben. Iberico racks worden ook wel de Rolls Royce van het varkensvlees genoemd.
De Iberico varkens zijn te vinden op het Iberisch schiereiland van Spanje. Onder toezicht van de overheid worden ze hier onder natuurlijke omstandigheden gehouden. Ze eten plantaardig voedsel wat terug te merken is in de smaak van de Iberico rack. Het varkensras kenmerkt zich namelijk door zijn unieke smaak, de hoge mate van vetmarmering, malsheid en sappigheid.
Zoals gezegd kenmerkt de Iberico rack zich door zijn unieke smaak. Maar waar dankt de Iberico rack zijn unieke smaak aan? De Iberico rack krijgt zijn smaak namelijk door het voedingspatroon van de varkens.
De Iberico varkens eten alleen maar natuurlijk voedsel, denk aan nootjes, eikels, gras en wortels. Zodra het herfst wordt eten de varkens de gevallen eikels van de bomen op. Een Iberico varken kan zelfs meerdere kilo’s per dag aan eikels eten.
De hoeveelheid eikels die een varken eet, zorgt er dan ook voor dat het vlees zijn nootachtige smaak krijgt. Door dit te combineren met de malsheid en de vetmarmering van het vlees en je hebt een echte smaaksensatie.
Een Iberico rack kan op verschillende manieren bereid worden. Zo kan je een Iberico rack op de BBQ leggen, grillen of in de oven doen. Hieronder geven wij een korte uitleg per manier.
Wanneer je de Iberico rack op de BBQ wilt maken, dan raden wij aan om het vlees minimaal 4 uur van te voren te marineren door een mix van olie, azijn, knoflook, uien en verse tuinkruiden er op te smeren. In de tussentijd is het belangrijk dat de BBQ op de juiste temperatuur komt. Zorg er dus voor dat deze rond de 110 graden Celsius is.
Wanneer de BBQ de temperatuur heeft bereikt laat je het vlees 30 tot 40 minuten op de BBQ liggen en zorg je dat de kerntemperatuur rond de 60 graden Celsius is. Snij deze vervolgens in stukjes, grill ze voor een minuutje per kant tot een kerntemperatuur van 65 graden Celsius en je kan ze vervolgens gaan serveren.
Wanneer je de Iberico rack wilt grillen, dan moet je het vlees eerst dicht laten schroeien in de pan. Dit doe je door het vlees in een pan met een grote hoeveelheid boter te leggen voor ongeveer 6 minuten.
Vervolgens leg je het vlees en braadvet in een ovenschotel en zet je deze voor ongeveer 1,5 minuut in de oven op 130 graden. Wanneer het vlees een kerntemperatuur van 65 graden heeft bereikt is het klaar.
Als je de Iberico rack in de oven wilt bereiden dan zet je eerst het vlees aan in een koekenpan. Het vlees bak je rondom goudbruin. Voorverwarm de oven naar 80 graden en voeg zout en peper toe naar wens.
Wanneer de oven de temperatuur heeft bereikt, gaar je de Iberico rack voor 60 minuten op 80 graden in de oven. Haal de rack uit de oven en snij in koteletten om te serveren.
Iberico rack kan je combineren met verschillende sauzen om er een heerlijk gerecht van te maken. Om te beginnen kan je een klassieke rode wijnsaus proberen. Deze wordt meestal gemaakt door rode wijn, sjalotten en knoflook te laten inkoken en vervolgens demi-glace of runderbouillon toe te voegen. De resulterende saus is rijk en hartig, met de perfecte balans tussen de aardse smaak van het Iberico-vlees en de zoetheid van de rode wijn.
Een andere goede keuze is een pistachepesto. Pesto's zijn altijd een uitstekende manier om een gerecht op te fleuren, en deze in het bijzonder vult de Iberico ongelooflijk goed aan. Om deze saus te maken meng je verse basilicumblaadjes, knoflook, parmezaanse kaas, pijnboompitten of walnoten en geroosterde pistachenoten tot een romig geheel. Deze romige groene saus zal zeker een unieke draai geven aan je Iberico rack.
Als je op zoek bent naar pittigheid, kan je een eenvoudige chimichurri saus gebruiken. Alles wat nodig is om deze heerlijke saus te maken zijn verse peterselie- en korianderblaadjes, fijngehakte knoflookteentjes, extra vergine olijfolie, vers geperst citroensap en wat hete chilipepers voor extra pit. De gedurfde maar verfrissende smaak past perfect bij de vette rijkdom van het Iberico vlees.
En als je het echt een tandje hoger wilt, kun je een romige truffelhoningsaus maken. Je hoeft alleen maar wat sjalotten in olijfolie te smoren tot ze beginnen te karamelliseren (je kan ook champignons toevoegen), room en witte truffelhoning toe te voegen tot ze indikken - het resultaat zal een van de meest decadente sauzen zijn die je ooit hebt gegeten!
Zoals je kan lezen zijn er talloze sauzen zijn die je met de Iberico rack kan gebruiken. Van klassieke tot unieke en zelfs zoete sauzen, de mogelijkheden zijn onbeperkt. Bovendien brengt elke saus iets anders op het bord qua smaak en textuur. Of je nu houdt van een zoetige rode wijn saus of van een aardse pesto, er is vast wel iets dat past bij het delicate maar sappige Iberico-rack. Experimenteer en vind wat het beste bij je smaak past.
Profiteer van alle geweldige smaken die deze combinaties bieden, en kook een diner dat elke gastronomische maaltijd waardig is!