De eendenborstfilets hebben een mooie vetkant, deze wil je lekker knapperig hebben. Hiervoor snijd je het vet in een ruitjespatroon in, snij alleen het vet in, het vlees moet dus heel blijven. Eventuele overgebleven vliesjes aan de vleeskant en stukjes overtollig vet langs de rand verwijder je voorzichtig met een scherp mes. Dan beide kanten met versgemalen zwarte peper en zout bestrooien.
De bbq voorbereiden voor een directe bereiding en een temperatuur van 200 á 250 ̊C, verwarm ook meteen een gietijzeren skillet of plancha mee. De sperziebonen en de krieltjes allebei ongeveer 3 á 4 minuten voorkoken.
Eendenborstfilet:Zorg ervoor dat het vlees minimaal 30 minuten vantevoren uit de koelkast is zodat het op kamertemperatuur kan komen. Als de bbq en de gietijzeren skillet of plancha goed heet zijn kunnen de eendenborstfilets met de vetkant naar beneden gebakken worden, sluit de deksel. Na 4 á 5 minuten is het vet geslonken en knapperig geworden en kunnen de filets omgedraaid worden. Nog ongeveer 3 minuten kan de vleeskant in het eigen vet gebakken worden tot de gewenste kerntemperatuur. De filets zijn het lekkerst medium rare bij een kerntemperatuur van 55 – 60 ̊C. Haal de filets van de barbecue en laat 5 minuten rusten.
Bessen-rum saus:Houd ongeveer 10 blauwe bessen apart om later toe te voegen aan de saus.Verwarm in een steelpan 100 ml appelsap met 100 gram blauwe bessen en 75 gram frambozen tot alles zacht is, voeg een eetlepel suiker toe en 50 ml van je favoriete Rum. Laat 5 minuten zachtjes sudderen en maal dan met een staafmixer tot een glad geheel. Als laatste voeg je een scheut ketjap toe en de 10 achtergehouden hele blauwe bessen. Als de saus nog niet de gewenste dikte heeft kun je 2 tl maizena met 60 ml water mengen en dit (deels) toevoegen aan de saus totdat de gewenste dikte is bereikt.
Krieltjes:De voorgekookte krieltjes in een kom met een eetlepel olijfolie overgieten, daarbij 2 teentjes fijngehakte knoflook, een takje fijngehakte rozemarijn, wat versgemalen zwarte peper en een snufje zout. De krieltjes kunnen op de bbq in een grill mandje geroosterd worden of anders in de oven of koekenpan. Houd hierbij een middelhoge temperatuur aan en schep de krieltjes regelmatig om. 10 tot 15 minuten totdat ze een mooie goudbruine kleur hebben.
Sperziebonen:De voorgekookte sperziebonen in een kom met een eetlepel olijfolie overgieten, daarbij 1 teentje fijngehakte knoflook, de zest van 1 citroen, wat versgemalen zwarte peper en een snufje zout. De boontjes in een gietijzeren pan op de bbq of een wokpan op het fornuis in ca. 10 minuten lekker knapperig bakken waarbij je ze regelmatig omschept.
Pro tip:Voor een extra mooi en lekker resultaat van de eendenborstfilets kun je na het uitbakken van de vetkant een takje rozemarijn, 2 teentjes knoflook en een klontje boter tussen het vlees leggen. Vervolgens bedruip je met een lepel een aantal keer de filets met het vet mengsel. Hierdoor krijgt het vlees een gelijkmatigere garing en voeg je extra smaak toe.
Tot slot:Trancheer de eendenborstfilets in mooie plakjes en giet de warme bessen-rum saus erover heen. De geroosterde rozemarijn-knoflook krieltjes en de knapperige boontjes erbij serveren en voilà, je hebt een heerlijk diner op tafel! Eet smakelijk!
Exclusief recept van NielsBBQ . Zelf aan de slag met de eendenborstfilet ? Bestel nu en kies zelf jouw leverdag!