Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de helft van de zachte boter met de citroenrasp en -sap en de knoflook. Wrijf de parelhoen rondom in met de boter mengsel en leg op de borstdelen een stukje aluminiumfolie.
Leg de parelhoen in een braadslede en schenk de wijn erover en omheen. Schuif in de oven en laat 10 minuten roosteren. Verlaag de temperatuur naar 150°C en gaar de parelhoen nog ca. 45 minuten. Verwijder halverwege de oventijd het stukje aluminiumfolie.
Bak ondertussen de broodkruim, pistache noten en tijm in een koekenpan goudbruin in de rest van de boter. Breng op smaak met peper en zout en bewaar.
Haal de parelhoen uit de oven en laat hem 10 minuten rusten. Laat het bakvocht even inkoken tot een jus en strooi met peper en zout. Snijd de parelhoen in stukken en geef de jus erbij.
Lekker met pastinaakpuree en de pistachekruim.