Sous vide kogelbiefstuk

150 minuten 2 personen Moeilijkheid:
Terug naar recepten

De kogelbiefstuk of wat voor een biefstuk dan ook sous-vide garen is een geweldige manier van bereiding. Door het sous-vide garen laat jij de biefstuk heel rustig en geleidelijk op temperatuur komen, als de biefstuk hierna afgegrild wordt op de BBQ of in de pan voor de maillard reactie dan ga je een smaakvolle avond tegemoet.

Ingrediënten

Overige ingrediënten:

  • Zout en peper
  • Tijm
  • Rozemarijn
  • Boter
  • Knoflook
  • Benodigdheden:

  • Sous vide bak
  • Vacuümzak
  • Vacuumeerapparaat
  • Sous-vide stang
  • Bereidingswijze

      Biefstuk sous-vide bereiden

    1. 1

      Haal de kogelbiefstuk minimaal 30 minuten van te voren uit de koelkast, zo kan deze op kamertemperatuur komen en zal de schok naar het warme water niet te groot zijn. Hierdoor verhoog je de kans op mals & sappigheid, ook zal de biefstuk makkelijk & gelijk garen.

    2. 2

      Kruid de biefstuk met wat peper & zout, let op dat je niet te veel doet, we willen hem ook na het bakken nog iets bestrooien met peper & zout.

    3. 3

      In de vacuümzak doen we een klontje boter, tijm, rozemarijn en een geplet teentje knoflook (zo komt de smaak beter vrij).

    4. 4

      Trek de vacuümzak vervolgens vacuüm.

    5. 5

      Stel de sous-vide in op 50°C en laat de biefstuk garen voor ongeveer anderhalf uur. Omdat wij hem instellen op 50°C hebben we zometeen nog ruimte om hem af te grillen.

    6. 6

      Steek in de tussentijd je BBQ aan en stel deze in op 220°C directe hitte.

    7. 7

      Haal de kogelbiefstuk uit de sous-vide en maak deze klaar voor de BBQ door hem uit de vacuümzak te halen (bewaar de sappen, deze kunnen we later over de biefstuk heen doen).

    8. 8

      Grill de biefstuk vervolgens binnen 3 tot 4 minuten af op de BBQ of totdat je de gewenste kerntemperatuur behaald hebt. Wij adviseren voor rare 54° en voor medium-rare 56°.

    9. 9

      Laat de biefstuk vervolgens even 5 minuten rusten zodat de sappen kunnen stollen en er niet direct allemaal uitdruipen.

    10. 10

      Snijdt de biefstuk in mooie, gelijke plakken en giet er wat van het sap overheen. Strooi er nog wat verse peper & zout overheen en je bent klaar om te genieten!

    11. 11

      PRO TIP: serveer deze biefstuk met een wat frisse saus zoals een chimichurri, dit is perfect voor een warme zomerse avond. (de chimichurri kan je perfect nog 2 dagen in de koelkast laten staan, hoe langer hij staat hoe smaakvoller hij wordt.