Ingrediënten

Overige ingrediënten

  • 250 gram Flat Iron Steak
  • klontje roomboter om in te bakken
  • 500 gram aardappels voor Steppegras (of kant en klare friet)
  • 350ml bouillon
  • 1 teen knoflook

Meer

Bereidingswijze

Steppegras. Voor eenieder niet afkomstig uit België: dat is de naam van een grote berg flinterdunne frietjes! Vanaf nu wil je niets anders meer. Dit recept is een variatie op het oorspronkelijk Vlaamse gerecht van Rick, ook bekend als Schaft zonder Spijt. De extreem dunne frietjes worden krokant en goudgeel gefrituurd en vervolgens als een torenhoge berg op een bord geserveerd. Vaak ligt er, diep onder de frietheuvel, een heerlijk stuk vlees verstopt. In dit geval een fijne Spaans Angus Flat Iron Steak met Pepersaus.

1. Laat de steak op kamertemperatuur komen en bestrooi met zeezout.

2. Zet een gietijzeren pan op het vuur en laat goed heet worden.

3. Start met de pepersaus, gebruik een vijzel voor de peperkorrels.

4. Fruit knoflook en sjalot in roomboter.

5. Voeg bouillon toe en laat kort inkoken, meng vervolgens met peperkorrels en zet op laag vuur.

6. Was de aardappels en snij daarna met de mandoline in een zeer fijne julienne van 2mm op 2mm. Bewaar ze in ijskoud water. Voor bereiding dep je de friet eerst goed droog.

7. Bak het steppegras een eerste keer kort op 165°C in de frituur, en bak daarna de friet nogmaals op 180°C tot ze goudbruin zijn. Maak af met zout. 

6. begin dan aan de steak. Bak deze rondom bruin en voeg roomboter toe.

7. Laat je steak 10 minuten rusten, 56 voor medium rare en 52 voor rare.

8. Voeg de room toe aan de saus en laat rustig inkoken.

9. Serveer de saus op een bord en leg er plakjes steak op.

10. Voeg peper een zout naar wens toe.