3x heerlijke desserts van de BBQ

6 minuten leestijd 24 06 2025
Tommy Bos Met jarenlange ervaring en een scherp oog voor kwaliteit is hij dé specialist als het gaat om rund, varken, kip en alles daartussen. Of het nu gaat om het kiezen van het juiste stuk vlees of het perfect bereiden ervan, Tommy weet precies wat hij doet. Zijn kennis en passie maken hem een onmisbare schakel in elke barbecue.

Nu het laatste stukje vlees van je BBQ af is en de kolen nog rustig branden, dan is het zo ver. Tijd voor een heerlijk dessert van de BBQ! Ja je hoort het goed, een BBQ is niet alleen gemaakt om je vlees te grillen maar ook om geweldige dessert te maken. Met een beetje fantasie en kennis tover je de BBQ om tot een desserttafel. Van de frisse smaak van ananas tot een smeuïge lava cake met een zachte binnenkant, op een BBQ kun je echt alles bereiden. Wat dacht je van een heerlijke banaan van de BBQ? Perfect met een bolletje ijs of een laagje chocolade. In deze blog gaan we je verwennen met 3 overheerlijke BBQ dessert die makkelijk en toegankelijk zijn!

De voordelen van het maken van een dessert op de BBQ

Dessert maken op de BBQ is niet alleen onwijs leuk, maar het is ook nog eens uniek. De barbecue zorgt voor een unieke rookachtige smaak die je in een gewone oven of pan nooit zou kunnen krijgen. Daarnaast is het ook enorm gezellig om samen rond de BBQ te blijven staan, zelfs na het hoofdgerecht. Terwijl de laatste kolen wegbranden, bereid jij in een handomdraai het lekkerste dessert. Je barbecue is toch al warm, dus waarom zou je het niet doen? Veel van deze dessert zijn snel klaar, dat scheelt weer een hoop tijd in de keuken. Wellicht is het belangrijkste voordeel wel gewoon de smaak die je bij je dessert krijgt.

Ananas van de BBQ

Heb je wel eens ananas klaargemaakt op de BBQ? Dit is echt iets wat je moet proberen. Het is verrassend makkelijk en ontzettend lekker. Door de ananas te marineren in cognac, honing en bruine suiker krijgt de ananas een rijke en gekarameliseerde smaak. Vooral lekker met dat vleugje rooksmaak! Voor 4 personen heb je 1 rijpe ananas nodig, gesneden in plakken van 1,5 tot 2 cm dik. Marineer dit minstens een uur in een mengsel van 2 eetlepels cognac, 2 eetlepels honing en 2 eetlepels bruine suiker. Grill dit 2 tot 3 minuten af op 200 tot 220 graden of tot ze mooi goudbruin zijn. Dit dessert is echt genieten!

Banaan van de BBQ

Een echte klassieker onder de BBQ desserts, banaan van de grill! Dit dessert is snel en makkelijk waardoor het ideaal is voor een grotere groep. Door de banaan in de schil te garen wordt de binnenkant goed zacht en zoet. In combinatie met chocolade, slagroom en vanille-ijs is dit echt een verwennerij! Voor dit dessert heb je 1 banaan nodig per persoon. Snijd de schil aan de bovenkant in de lengte open zonder deze volledig open te snijden. Druk de zijkanten iets open en vul dit met chocolade naar keuze. Wikkel de banaan in met aluminiumfolie en leg hem 10 à 15 minuten op 180 graden. Zodra de chocolade is gesmolten en de banaan zacht aanvoelt kan hij er af. Haal voorzichtig het aluminiumfolie van de banaan af en lepel de binnenkant van de banaan op een bord. Serveer dit met een goede hoeveelheid slagroom en een bolletje vanille-ijs en genieten maar!

Lavacake van de BBQ 

Voor de echte chocoladeliefhebbers is er uiteraard maar een dessert dat de hoogste voorkeur heeft. De lava cake uiteraard! Deze kleine cakejes met een zachte buitenkant en warme, vloeibare binnenkant zijn puur genot. Ook deze kunnen gewoon op de barbecue gemaakt worden.  Voor 4 lavacakes heb je het volgende nodig: 100 gram chocolade, 100 gram boter, 2 eieren, 50 gram suiker en 40 gram bloem. Smelt de chocolade en de boter samen in een pannetje. Klop de eieren en de suiker luchtig en roer het door. Voeg hier de chocolade aan toe en vervolgens de bloem. Meng dit in zijn geheel tot een glad beslag. Vet 4 hittebestendige schaaltjes in met boter en vul deze met het mengsel. Zet dit op de barbecue (met de deksel gesloten) en laat dit 10 tot 15 minuten garen op 180 graden. De buitenkant moet iets stevig aanvoelen. Serveer dit op een bordje met eventueel een bolletje ijs en wat slagroom. Gegarandeerd genieten aan tafel!

Veel gemaakte fouten met het bereiden van dessert op de BBQ

Na een heerlijke BBQ wil je natuurlijk ook nog een lekker dessert op tafel zetten. Dit kan zeker vanuit de BBQ komen, maar we zien dat dit vaak fout afloopt. Veel desserts zoals fruit of gebak verbranden snel. Karamel smelt te snel, waardoor de rest niet goed gaar wordt. We kennen het allemaal wel. De beste oplossing is het gebruiken van indirecte hitten. Hierdoor kan je de temperatuur beter regelen en verbrand je het dessert minder snel. Zorg er ook voor dat je fruit niet te rijp of nat is. Hierdoor valt het fruit uit elkaar en blijft er niets van over. Kies voor stevig fruit en dep deze goed droog voordat het op de BBQ gaat. Leg je je dessert direct op de grill, zorg er dan voor dat deze goed schoon is anders krijg je een vlees en kruiden smaak in je lekkere aardbeiendessert, ook niet helemaal de bedoeling. Een van de meest bekende tips hiervoor is een ovenschaal of bakvorm gebruiken. Met deze tips moet het echt wel goed komen!