Het lijkt erop dat je jouw favorieten stukken vlees nog niet gekozen hebt!
Je kunt het zo gek niet bedenken of men verzint wel een manier om iets te bereiden in de airfryer. Zo hebben wij al Oreo’s met beslag, pannenkoeken, noten en nu zelfs ook vlees voorbij zien komen. Toen wij lazen dat men vlees in de airfryer bereidde, moesten we hier dieper op ingaan om te achterhalen waarom je dit zou doen, of dit nou echt wat toevoegt ten opzichte van bereiding in een pan, op de BBQ of in de oven, en of het tijdbesparend is. Wij zijn het internet afgegaan zodat jij dat niet meer hoeft te doen na het lezen van deze blog.
De voornaamste reden dat we met z’n allen zo’n fan zijn van de airfryer, zijn natuurlijk de gezondheidsvoordelen. Je gebruikt bij een recept uit de airfryer over het algemeen geen olie of boter, wat weer de nodige calorieën bespaart (voor de Bourgondiërs onder ons een grote reden om die airfryer op het aanrecht te laten staan). Ook is de kans op het aanbakken van het vlees vele malen kleiner. Bij een BBQ kan het soms lastig zijn om je temperatuur te controleren — dit kan komen door de wind of doordat het simpelweg te warm is. Even naar binnen lopen om wat te pakken gaat al gauw niet, omdat je die BBQ in de gaten moet houden. Bij de airfryer is het een kwestie van wachten op het piepje en voilà: je bent klaar, of je moet het stukje vlees, broodje, noem het maar op, even omdraaien en verder bakken. Vaak bespaart het ook echt tijd en afwas, wat in verhouding nóg meer tijd scheelt. Je hoeft weinig schoon te maken naast de airfryer zelf, en ook heb je geen pannen en voorverwarmtijd nodig. Een win-win-win-situatie dus.
Alles kan in de airfryer zolang we dat maar onthouden. Nee, maar in alle eerlijkheid: we zien het steeds vaker voorkomen dat men kip gaart in de airfryer, wat op zich niet heel gek is natuurlijk. Je hebt continue controle, hoeft er niet naar om te kijken en als je het recept volgt, blijft het mals en sappig. Een van de bekendste stukken vlees om in een airfryer te bereiden zijn worstjes. Het is toegankelijk vlees dat zich perfect leent voor een airfryer, het vlees is snel klaar en wordt snel mooi bruin rondom. Verder zien we dat kalfsvlees en rundvlees vaak voorbij komen en eerlijk is eerlijk: het is op zich best wel lekker. Een kogelbiefstuk uit de airfryer is voor ons een succes geweest. We kunnen nog niet zeggen dat we dit standaard gaan doen, maar we sluiten het zeker niet uit. Eigenlijk kun je alles in de airfryer bereiden niet alleen vlees, maar ook groenten en vis. Wij zijn natuurlijk meer van het vlees en moeten toegeven dat het garen in de airfryer “foolproof” is. Het is namelijk niet alleen makkelijk, maar ook nog eens bijna niet te verpesten. Zolang jij je aan het recept, de temperatuur, tijd en kerntemperatuur houdt, dan gaat alles goed en is er niks aan de hand. In het begin gaven we aan dat alles in de airfryer kan, maar dit moet je natuurlijk met een korreltje fleur de sel nemen. Neem Wagyu-vlees: dit is veel te vet voor de airfryer en kun je het beste in een pan bakken. Dit geldt trouwens voor het meeste vlees dat vet is. Je airfryer wordt er gewoon onwijs vies van. Het kan dus wel, maar bereid je voor op een flinke schoonmaaksessie daarna.
De gemiddelde vleesliefhebber vindt het al een fout om vlees in de airfryer te bereiden en dat kunnen we ons goed voorstellen. Echter, dachten we dit ook in het begin bij sous-vide, en moet je eens kijken hoe verliefd we hier allemaal op geworden zijn. Dat het bereiden in de airfryer enorm makkelijk is, snappen we nu allemaal wel. Maar waar mensen iets doen, worden ook fouten gemaakt zo ook bij het klaarmaken van vlees in de airfryer. Wij zijn er zelf achter gekomen met biefstukpuntjes: niet nadenken, maar hup, vol die lade in. Het gaarde niet gelijkmatig, werd klef en miste de mooie korst aan de buitenkant. Het resultaat was een gekookt hoopje vlees. Hoe dunner je vlees, hoe minder lang het nodig heeft. Schrik dus niet als je vlees doorbakken is als je tussendoor niet controleert. Goed in je oren knopen dus: meet tussendoor de temperatuur van het vlees. Wat ook vaak fout gaat, is dat men biefstuk in de airfryer doet bijvoorbeeld een kogelbiefstuk en daar in dezelfde lade patat bij gooit. Dit gaat natuurlijk helemaal mis, dus doe dit absoluut niet. Als jij een biefstuk bakt in de pan, dan draai je deze minimaal twee tot drie keer om. In de airfryer wil men dit nog weleens laten gaan. Geloof ons als we zeggen: draai het vlees om. Dit is zó belangrijk voor een gelijke garing en een goed gebakken stuk vlees. Al met al kan alles fout gaan, daar ontkomen we niet aan. Maar dat het mogelijk is om vlees klaar te maken in de airfryer daarvan durven we wel te zeggen: dat kan!