Het lijkt erop dat je jouw favorieten stukken vlees nog niet gekozen hebt!
Als we het hebben over fonduen, denken de meeste mensen meteen aan kaasfondue, maar het vleesfonduen wordt weer populairder en wij begrijpen helemaal waarom! Want zeg nou eerlijk, wat is er leuker dan samen met familie of vrienden gezellig koken aan tafel en lekker bijpraten? En dat terwijl je geniet van je zelf klaargemaakte stukje vlees, groenten of andere bijgerechten.
Vroeger werd vleesfondue alleen in olie gedaan, maar tegenwoordig zijn er ook gezondere alternatieven, zoals vleesfondue in bouillon. Beide methoden hebben zo hun voordelen. Met fondue in olie krijg je echt een knapperig laagje rondom je eten, maar de bouillon kan juist weer extra smaak toevoegen aan het eten. Welke optie je ook kiest, in deze blog vertellen we je alles waarmee jij ervoor zorgt dat de vleesfondue avond een succes wordt!
Vleesfondue in olie is echt dé klassieker en de traditionele manier van vleesfondue. Dit is nog altijd de meest populaire manier van vleesfondue en dat heeft natuurlijk een reden. Er zijn een aantal voordelen aan fonduen in olie en dat zijn: je vlees krijgt een krokant laagje, het is snel en het smaakt simpelweg lekker. Doordat je het vlees op een hoge temperatuur bereidt, is het snel gaar, maar het blijft van binnen lekker mals.
Omdat je het eten op een hoge temperatuur gaat bereiden, wil je een redelijk neutrale olie gebruiken. En dus zeker geen olijfolie want dit zal sneller verbranden en roken. Ga dus voor bijvoorbeeld zonnebloemolie, deze olie is perfect geschikt voor de fondue.
De temperatuur van de olie is ontzettend belangrijk als je gaat vleesfonduen. Als je temperatuur te laag is, zal het vlees zich vol met vet zuigen, maar als het te hoog is, heb je juist kans dat het gaat spetteren of dat de olie verbrandt. Houd dus een temperatuur aan van ongeveer 170 – 190 graden Celsius.
Het vervelendste wat er tijdens het fonduen kan gebeuren, is dat je last krijgt van spetters. De belangrijkste reden waarom het gaat spetteren is dat er vocht van het vlees in contact komt met de olie. Zorg er dus voor dat je het vlees altijd goed droogdept voordat je gaat fonduen, want dat voorkomt een hoop ellende!
Niet iedereen loopt warm voor vleesfonduen in olie, dus we geven ook graag een alternatief. Dit is misschien minder populair, maar nog altijd heerlijk om te doen! Fonduen in bouillon wordt ook wel Chinese fondue genoemd, omdat ze in China niet fonduen in olie, maar juist in bouillon.
Als je gaat fonduen in bouillon in plaats van in olie dan heeft dit een aantal voordelen. Je krijgt minder vet binnen, dus het is gezonder dan fonduen in olie. De bouillon geeft ook net wat meer smaak aan het vlees en als je wil kan je de bouillon zelfs gebruiken als basis voor een heerlijke soep.
Nu wil je als je gaat fonduen natuurlijk wel de juiste keuze qua bouillon maken zodat je het lekkerste resultaat behaalt. Gelukkig kan je diverse kanten op als je gaat fonduen, het ligt maar net aan jouw persoonlijke smaak en welke gerechten je vooral wil gaan bereiden. Hieronder lichten wij de populairste bouillons uit die worden gekozen om mee te fonduen:
Kogelbiefstuk
Kogelbiefstuk is een uitstekend stuk vlees om te gebruiken voor het fonduen. Als je dit vlees in kleine stukjes portioneert dan kun je het uitstekend met een runderbouillon combineren.
Kip
Kip is een echte klassieker als het gaat om vleesfondue. Het vlees past goed bij zowel de olie als de bouillon versie en zeker in de bouillon blijft de kip heerlijk mals.
Kalfsoester
Kalfsoester heeft een subtiele smaak en is daarnaast van zichzelf super mals. Om deze reden is dit echt een van onze favorieten als wij gaan vleesfonduen.
Entrecote
Als je voor een wat luxere fondue wilt gaan dan is de entrecote een perfecte keuze voor een fondue, aangezien dit vlees wat meer marmering heeft blijft het echt heerlijk mals bij een fondue.
Varkensmedaillons
Varkensvlees gaart extra snel in een fondue en heeft van zichzelf al veel smaak. Dit maakt varkensmedaillons echt een perfecte keuze voor een vleesfondue. Daarnaast zijn ze al mooi geportioneerd, wat jou weer extra tijd bespaard bij het bereiden.
Hierboven staan een aantal voorbeelden, waaronder een aantal stukken rundvlees. Maar eigenlijk moeten we bekennen dat ieder stukje rundvlees perfect is om te gebruiken voor een vleesfondue.
Een vleesfondue draait natuurlijk voornamelijk om het vlees dat je gaat bereiden, maar iedereen weet dat een fondue pas echt compleet is op het moment dat je ook een aantal lekkere bijgerechten hebt. Aangezien je niet dezelfde bijgerechten wilt gebruiken voor een fondue in olie als in bouillon geven wij een aantal mooie bijgerechten die passen bij beide methoden.
Nu weet je eigenlijk alles al over het fonduen in zowel olie als in bouillon, maar ter afsluiting willen we je nog een aantal tips meegeven om de avond perfect te laten verlopen:
En dan de belangrijkste tip: geniet gewoon van de avond en het gezelschap waarmee je bent! Dan komt alles goed en heb je een onvergetelijke avond.