🔄

product-image

Alles over vleesfondue voor een gezellige avond met vrienden of familie

5 minuten leestijd 08 10 2025
Tommy Bos Met jarenlange ervaring en een scherp oog voor kwaliteit is hij dé specialist als het gaat om rund, varken, kip en alles daartussen. Of het nu gaat om het kiezen van het juiste stuk vlees of het perfect bereiden ervan, Tommy weet precies wat hij doet. Zijn kennis en passie maken hem een onmisbare schakel in elke barbecue.

Als we het hebben over fonduen, denken de meeste mensen meteen aan kaasfondue, maar het vleesfonduen wordt weer populairder en wij begrijpen helemaal waarom! Want zeg nou eerlijk, wat is er leuker dan samen met familie of vrienden gezellig koken aan tafel en lekker bijpraten? En dat terwijl je geniet van je zelf klaargemaakte stukje vlees, groenten of andere bijgerechten.

Vroeger werd vleesfondue alleen in olie gedaan, maar tegenwoordig zijn er ook gezondere alternatieven, zoals vleesfondue in bouillon. Beide methoden hebben zo hun voordelen. Met fondue in olie krijg je echt een knapperig laagje rondom je eten, maar de bouillon kan juist weer extra smaak toevoegen aan het eten. Welke optie je ook kiest, in deze blog vertellen we je alles waarmee jij ervoor zorgt dat de vleesfondue avond een succes wordt!

Vleesfondue in olie

Vleesfondue in olie is echt dé klassieker en de traditionele manier van vleesfondue. Dit is nog altijd de meest populaire manier van vleesfondue en dat heeft natuurlijk een reden. Er zijn een aantal voordelen aan fonduen in olie en dat zijn: je vlees krijgt een krokant laagje, het is snel en het smaakt simpelweg lekker. Doordat je het vlees op een hoge temperatuur bereidt, is het snel gaar, maar het blijft van binnen lekker mals.

Het kiezen van de juiste olie

Omdat je het eten op een hoge temperatuur gaat bereiden, wil je een redelijk neutrale olie gebruiken. En dus zeker geen olijfolie want dit zal sneller verbranden en roken. Ga dus voor bijvoorbeeld zonnebloemolie, deze olie is perfect geschikt voor de fondue.

De temperatuur van de olie

De temperatuur van de olie is ontzettend belangrijk als je gaat vleesfonduen. Als je temperatuur te laag is, zal het vlees zich vol met vet zuigen, maar als het te hoog is, heb je juist kans dat het gaat spetteren of dat de olie verbrandt. Houd dus een temperatuur aan van ongeveer 170 – 190 graden Celsius.

Onze tips om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van spetteren

Het vervelendste wat er tijdens het fonduen kan gebeuren, is dat je last krijgt van spetters. De belangrijkste reden waarom het gaat spetteren is dat er vocht van het vlees in contact komt met de olie. Zorg er dus voor dat je het vlees altijd goed droogdept voordat je gaat fonduen, want dat voorkomt een hoop ellende!

Bouillon fondue of Chinese fondue

Niet iedereen loopt warm voor vleesfonduen in olie, dus we geven ook graag een alternatief. Dit is misschien minder populair, maar nog altijd heerlijk om te doen! Fonduen in bouillon wordt ook wel Chinese fondue genoemd, omdat ze in China niet fonduen in olie, maar juist in bouillon.

Als je gaat fonduen in bouillon in plaats van in olie dan heeft dit een aantal voordelen. Je krijgt minder vet binnen, dus het is gezonder dan fonduen in olie. De bouillon geeft ook net wat meer smaak aan het vlees en als je wil kan je de bouillon zelfs gebruiken als basis voor een heerlijke soep.

Deze bouillons zijn perfect geschikt om mee te fonduen

Nu wil je als je gaat fonduen natuurlijk wel de juiste keuze qua bouillon maken zodat je het lekkerste resultaat behaalt. Gelukkig kan je diverse kanten op als je gaat fonduen, het ligt maar net aan jouw persoonlijke smaak en welke gerechten je vooral wil gaan bereiden. Hieronder lichten wij de populairste bouillons uit die worden gekozen om mee te fonduen:

  • Runderbouillon: perfect om te gebruiken vooral gaat fonduen met vlees zoals stukjes entrecote.
  • Groentebouillon: groetebouillon wordt vaak gekozen door mensen die wat lichter willen gaan fonduen. Dit is natuurlijk ook een perfecte basis om te gebruiken als je meer groenten wilt gaan bereiden.
  • Kippenbouillon: ook dit is een wat lichtere en milde bouillon, perfect als je bijvoorbeeld een liefhebber van gevogelte bent.

Het juiste vlees voor vleesfondue

Kogelbiefstuk

Kogelbiefstuk is een uitstekend stuk vlees om te gebruiken voor het fonduen. Als je dit vlees in kleine stukjes portioneert dan kun je het uitstekend met een runderbouillon combineren.

Kip

Kip is een echte klassieker als het gaat om vleesfondue. Het vlees past goed bij zowel de olie als de bouillon versie en zeker in de bouillon blijft de kip heerlijk mals.

Kalfsoester

Kalfsoester heeft een subtiele smaak en is daarnaast van zichzelf super mals. Om deze reden is dit echt een van onze favorieten als wij gaan vleesfonduen.

Entrecote

Als je voor een wat luxere fondue wilt gaan dan is de entrecote een perfecte keuze voor een fondue, aangezien dit vlees wat meer marmering heeft blijft het echt heerlijk mals bij een fondue.

Varkensmedaillons

Varkensvlees gaart extra snel in een fondue en heeft van zichzelf al veel smaak. Dit maakt varkensmedaillons echt een perfecte keuze voor een vleesfondue. Daarnaast zijn ze al mooi geportioneerd, wat jou weer extra tijd bespaard bij het bereiden.

Hierboven staan een aantal voorbeelden, waaronder een aantal stukken rundvlees. Maar eigenlijk moeten we bekennen dat ieder stukje rundvlees perfect is om te gebruiken voor een vleesfondue.

Bijgerechten voor een vleesfondue

Een vleesfondue draait natuurlijk voornamelijk om het vlees dat je gaat bereiden, maar iedereen weet dat een fondue pas echt compleet is op het moment dat je ook een aantal lekkere bijgerechten hebt. Aangezien je niet dezelfde bijgerechten wilt gebruiken voor een fondue in olie als in bouillon geven wij een aantal mooie bijgerechten die passen bij beide methoden.

Bijgerechten voor het fonduen in olie:

  • Knapperig brood zoals een ciabatta
  • Salades zoals een caesarsalade
  • Kleine stukjes aardappel of krieltjes
  • En natuurlijk lekkere sauzen zoals een knoflooksaus, cocktailsauzen, eigenlijk iedere saus naar keuze.

Bijgerechten voor het fonduen in bouillon

  • Groenten zoals broccoli, paprika, wortel of courgette
  • Noedels
  • Brood
  • Mais
  • Champignons
  • Cherrytomaatjes

Onze tips om het fonduen perfect te laten verlopen

Nu weet je eigenlijk alles al over het fonduen in zowel olie als in bouillon, maar ter afsluiting willen we je nog een aantal tips meegeven om de avond perfect te laten verlopen:

  • Als je een fonduepan hebt van 1.5 liter, zorg er dan voor dat je ongeveer 1 liter bouillon of olie gebruikt.
  • Snijd het vlees of de groenten van te voren in kleine stukjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Zo voorkom je stress aan tafel.
  • Gebruik schaaltjes die je van te voren vult voor alle ingrediënten die je wil gaan gebruiken
  • Stop de pan niet helemaal vol met vlees en groenten. Als je dit doet dan daalt de temperatuur namelijk.

En dan de belangrijkste tip: geniet gewoon van de avond en het gezelschap waarmee je bent! Dan komt alles goed en heb je een onvergetelijke avond.