🔄

product-image

Alles wat je nodig hebt voor de perfecte winter BBQ

10 minuten leestijd 16 10 2025
Tommy Bos Met jarenlange ervaring en een scherp oog voor kwaliteit is hij dé specialist als het gaat om rund, varken, kip en alles daartussen. Of het nu gaat om het kiezen van het juiste stuk vlees of het perfect bereiden ervan, Tommy weet precies wat hij doet. Zijn kennis en passie maken hem een onmisbare schakel in elke barbecue.

Wie BBQ zegt denkt meteen aan de zomer, maar dat hoeft niet zo te zijn! Als een echte BBQ fanaat ga ik door wind en regen en zelfs sneeuw kan mij niet tegenhouden om de BBQ aan te steken. Veel mensen verklaren je meteen voor gek, maar ik zal je in deze blog meenemen om te laten zien waarom BBQ’en in de winter eigenlijk net zo leuk en lekker is als BBQ’en in de zomer.

De voorbereiding voor de perfecte winter BBQ

Ze zeggen wel vaker: alles wat mooi en goed is, begint bij een goede voorbereiding. En zeker als het gaat om een winter BBQ is dat ook echt zo. Ik zal je meenemen in de belangrijkste punten waar je op moet letten als je een winter BBQ wilt organiseren. Zo zorg je ervoor dat ook jij iedereen kan verrassen met al het lekkers van de BBQ.

De juiste locatie

De juiste locatie is echt het eerste waar je aan moet denken als je een winter BBQ wilt gaan organiseren. Het mooiste zou zijn om een locatie te hebben waar je beschut staat tegen de wind, de regen of sneeuw. Mocht je nou niet de beschikking hebben over zo’n plek, dan kan je altijd gaan voor een parasol of een windscherm. Dit doet namelijk ook al wonderen om goed beschermd te zijn tegen de weersomstandigheden.

Mocht het nou sneeuwen dan is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat je een stabiele ondergrond hebt en laat je vooral niet tegenhouden door de sneeuw. Uit ervaring kan ik zeggen dat BBQ’en als het sneeuwt echt iets magisch heeft. Veiligheid staat natuurlijk wel voorop, dus als je niet de juiste locatie tot je beschikking hebt, kan je beter niet gaan BBQ’en.

Natuurlijk moet je niet alleen nadenken over de locatie waar je zelf gaat BBQ’en, maar ook waar je uiteindelijk wilt gaan eten. Heb je een mooie serre waar je kan genieten van het weer zonder het koud te hebben? Of ga je buiten eten onder een overkapping, met bijvoorbeeld een heater aan. Het kan allemaal, zelfs als je geen overkapte optie hebt dan kan je natuurlijk altijd het eten lekker warm binnen opeten!

De juiste kleding en comfort

Voor diegene die achter de BBQ staat is het natuurlijk zaak om je warm aan te kleden. Niemand heeft er iets aan als je net lekker wilt gaan eten met z’n allen, maar je toch eerst langs de eerste hulp moet omdat je onderkoeld bent geraakt. Dus zorg goed voor jezelf in deze koude tijden door aan je kleding te denken. Ik kies zelf altijd voor dikke sokken, thermokleding, een muts en soms zelfs handschoenen.

Ik heb zelf een leuk overkapt zitgedeelte in mijn tuin en daar heb ik voor de gasten ook altijd fleece dekentjes, een heater en leuke lichtslingers. Op deze manier kunnen wij altijd genieten van een heerlijke BBQ, ongeacht het weer!

Brandstof tips

Een belangrijk punt waar je rekening mee moet houden als je in de kou gaat BBQ’en is dat je genoeg brandstof in je BBQ doet. Door de kou koelt je BBQ sneller af dus je zal meer brandstof gebruiken dan in de zomer. Mijn vuistregel is dat ik ongeveer 50% meer brandstof in de BBQ stop dan ik in de zomer zou doen. Zo kom ik iedere BBQ sessie altijd goed door.

Nog een gratis tip van flip: houd de deksel zo veel mogelijk dicht, want de warmte ontsnapt snel in de winter!

leuke gerechten voor een winter BBQ

Nu kan je in de winter hetzelfde willen bereiden als in de zomer op je BBQ, maar het is nog leuker om je gerechten aan te passen aan het seizoen. Ik zal jullie daarom de 3 gerechten geven waarmee ik mijn gasten tot nu toe altijd op een positieve wijze heb verrast.

Kalkoen van de BBQ

Wie kerst zegt, zegt kalkoen. Oké dat klonk in mijn hoofd leuker dan het daadwerkelijk is, maar kalkoen is echt hét ultieme kerstgerecht. En wat is er nou leuker dan de kalkoen op de BBQ bereiden. Een kalkoen droogt redelijk snel uit dus pak hem in met spek en marineer de kalkoen met boter, knoflook, tijm en rozemarijn.

Lamsrack van de BBQ

Een lamsrack is een echte lente klassieker, maar met de juiste kruiden is het een perfect stuk vlees om te bereiden in de winter. Qua kruiden om de lamsrack mee in te wrijven is een mengsel van rozemarijn en knoflook perfect. Maak als bijgerecht gegrilde pompoen en je hebt de perfecte maaltijd voor een winter BBQ.

Rollade

Een rollade is een stuk vlees waarmee je echt alle kanten op kan gaan. Of deze gemaakt is van rundvlees, varken of kip, het smaakt altijd erg lekker. Je kunt zelf een rollade maken met ingrediënten zoals: champignons, spek, kaas of kiezen voor een van onze kant en klare rollades. Bij een rollade is het wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat die van binnen goed gegaard is. Begin daarom dus altijd op indirect vuur en eindig op direct vuur. Zo zorg je er altijd voor dat de binnenkant van de rollade de juiste kerntemperatuur heeft bereikt. En het eindresultaat is echt iets om van te smullen.

Bijgerechten voor een winter BBQ

Een maaltijd is pas compleet als je ook hebt gedacht aan lekkere bijgerechten. Een hoofdgerecht zonder bijgerechten is als een kerstboom zonder kerstversiering, een Elfstedentocht zonder ijs of een openhaard zonder vuur. Er ontbreekt wat en je voelt van binnen dat het niet compleet is. Om deze reden heb ik als echte BBQ liefhebber een aantal bijgerechten voor jullie opgeschreven waar ik zelf altijd alleen maar positieve reacties op krijg.   

Gegrilde pompoen

Je wilt natuurlijk mee gaan met de seizoenen als je de BBQ in de winter aansteekt en wat past er nou beter bij de winter dan pompoen. Ja het is eigenlijk een herfst groente, maar in de winter is het nog altijd o zo lekker. Was de pompoen goed en snij hem doormidden. Op deze manier kan je de zaden goed uit de pompoen verwijderen. Snijd de pompoen vervolgens in repen, bestrijk ze met olie en kruid ze met rozemarijn en knoflook. Bereid de BBQ voor op een temperatuur van 200 graden en de pompoen kan je op indirect vuur gaan bereiden. Na 20 minuten draai je de pompoenstukken om. 25 minuten later zijn ze klaar om van de BBQ gehaald te worden.  

Gepofte aardappel

Als ik kan kiezen tussen een gepofte aardappel en friet dan ga ik zelf altijd voor een gepofte aardappel als ik met de BBQ aan de slag ga. Een gepofte aardappel past perfect bij vlees en is lekker licht en heerlijk qua smaak. Maak de aardappel goed schoon en besprenkel hem met een beetje olie. Voeg nog wat zout toe en meer heb je eigenlijk niet nodig. Pak ze goed in met aluminiumfolie en bereid ze op indirecte hitte met een dome temperatuur van 200 graden. Na 50-60 minuten zijn ze perfect gaar. Je kan controleren of ze gaar genoeg zijn door met een satéprikker erin te prikken.

Stoofpeertjes van de BBQ

Stoofpeertjes, ik ben er zelf mee groot geworden. Er is geen enkel gerecht dat me zo terug kan brengen naar mijn jeugd als stoofpeertjes. Ik voel me als ik het aan het eten ben weer die kleine jongen die in Kralingen is opgegroeid. Het beste is om de stoofpeetjes in een dutch oven of in een andere gietijzeren pan te bereiden die geschikt is voor de BBQ. Schil om te beginnen de peertjes, maar laat het steeltje en het klokhuis gewoon zitten. Plaats ze in de dutch oven en begiet ze met rode wijn, suiker, een kaneelstokje en kruidnagel. Richt de BBQ in op een temperatuur van 130-140 graden op directe hitte. Na 1 uur kan je de peertjes draaien en dan mogen ze nog 1.5 uur op de BBQ. Belangrijk is wel om het eerst wat te laten afkoelen voor je gaat eten!

Nagerechten  voor een winter BBQ

Als echte zoetekauw ben ik ook een fan van toetjes op de BBQ bereiden en zeg nou eerlijk in de koude tijden smaakt een toetje extra lekker. Mijn advies zou dan ook zijn om een van de onderstaande toetjes te bereiden, zodat je de maaltijd écht afmaakt!

Gegrilde ananas

Gegrilde ananas is ontzettend makkelijk om op een BBQ te bereiden. Je snijdt de ananas in schijven en vervolgens bestrooi je deze met wat bruine suiker en kaneel. Gril ze kort op direct vuur aan beide kanten en je bent er al. Als extraatje kan je er een bolletje ijs bij serveren.

Lavacakejes

Lavacakejes zijn echt heerlijk van de BBQ met een harde buitenkant en vloeibare binnenkant. Serveer het met een bolletje ijs en je maakt iedereen zo gelukkig als een kind.

Mini appeltaartjes

Een mini appeltaartje maak je eigenlijk op dezelfde manier als dat je een normale appeltaart zou bereiden. En zeg nou eerlijk, er is niks zo lekker als de geur van appeltaart op een koude dag.

Het is dus dé tijd van het jaar om de BBQ aan te steken, ook al is het winter

Als je al het bovenstaande hebt gelezen dan ben je dus net als ik van mening dat dit zeker niet de tijd van het jaar is waar je jouw BBQ in de schuur hoort op te bergen. Met de juiste voorbereidingen en de lekkerste gerechten maak je van de winter een feestelijke gebeurtenis. En zeker in deze donkere en koude dagen kan je wel het lichtpuntje van de BBQ gebruiken! Dus nodig je vrienden/familie of die vage bekende van de supermarkt uit en ga gezellig met zijn alle genieten van iets overheerlijks van de BBQ.