De beste manier om Iberico Rack te bereiden

Blog 5 minuten leestijd July 05, 2024
The Meatlovers

De beste manier om Iberico Rack te bereiden 

Als het gaat om eersteklas varkensvlees, is het Iberico rack een culinair genot. Bekend om zijn rijke marmering en uitzonderlijke smaak, verdient deze Spaanse delicatesse een zorgvuldige en nauwkeurige bereiding. We gaan je meer vertellen over de beste manier om het Iberico Rack te bereiden, zodat elke hap een ware culinaire ervaring is. Van het bereiden van het rack tot het bereiken van de perfecte gaarheid, we behandelen alle essentiële stappen.

Wat is een Iberico rack?

Voordat we beginnen, is het essentieel om te begrijpen wat deze delicatesse precies inhoudt. Iberico-rack verwijst naar een specifiek stuk varkensvlees van het Iberische varken, een ras dat oorspronkelijk voorkomt op het Iberische schiereiland in Spanje en Portugal. Het Iberische varken wordt zeer gewaardeerd om zijn unieke kenmerken, zoals het vermogen om vet op te slaan in het spierweefsel, wat resulteert in een uitzonderlijke marmering en smaak.

Het Iberico-rack wordt gemaakt van het bovenste deel van de ribbenkast van het varken, beter bekend als het rack of de lende. Het is een mals en sappig stuk vlees met een rijke, nootachtige smaak en een textuur die smelt op de tong. Het vlees is meestal donkerder van kleur door het dieet van eikels, kruiden en grassen, wat bijdraagt aan de kenmerkende smaak. Een opmerkelijk aspect van Iberico rack is het hoge vetgehalte, dat voornamelijk bekend staat als "goed vet". Dit vet geeft het vlees een weelderige en boterachtige textuur en versterkt het algemene smaakprofiel. Bij de juiste bereiding wordt het vet gesmolten, waardoor het vlees een ongelooflijke smaak en vochtigheid krijgt.

Bereiding van het Iberico rack 

Om je culinaire avontuur met het Iberico rack te beginnen, moet je het vlees goed voorbereiden. Begin met een scherp mes en maak een ruitpatroon op de vette kant van het rack. Zo wordt het vet goed gesmolten en krijgt het vlees een ongelooflijke smaak tijdens het koken. Kruid het vlees vervolgens royaal met peper en zout, zodat het gelijkmatig over alle kanten wordt verdeeld.

Koken op de BBQ 

Voor de ultieme kookervaring adviseren wij een kamado BBQ, een veelzijdige houtskoolgrill en rookoven. Verwarm de kamado voor op een temperatuur van 60°C voor indirect grillen. Steek de houtskool aan, voeg de houtsnippers van jouw voorkeur toe voor een rokerige toets en stabiliseer de temperatuur.

Plaats het gekruide Iberico rack op de grill, met de botten omhoog, en sluit het deksel. De lage en langzame gaarmethode zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaart, met behoud van de natuurlijke sappen en smaken. Streef naar een kerntemperatuur van ongeveer 60°C voor perfect gaar, mals vlees.

Rijgen en smaakversterkers 

Tijdens het bereidingsproces is het essentieel om de smaken van het Iberico Rack te versterken. Nadat het vlees ongeveer 60 minuten op de grill heeft gelegen, meng je een eetlepel vinaigrette met een brandende vloeistof naar keuze, zoals ouzo of Pernod. Giet dit mengsel voorzichtig over het rek, zodat het vlees volledig bedekt is.

Ga door met koken en bedruip het vlees af en toe voorzichtig met de brandende vloeistof. Deze stap zorgt voor extra aroma's en smaken, waardoor een heerlijke gekarameliseerde korst op de buitenkant ontstaat. Houd de temperatuur van de kamado gedurende het hele proces constant.

De gewenste gaarheid bereiken 

Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur van het Iberico Rack te controleren. Voor een mooi rosé gegaard vlees neem je het rek van het vuur wanneer het ongeveer 60°C heeft bereikt. De restwarmte zal het vlees verder garen terwijl het rust.

Rusten en opdienen

Laat het gekookte Iberico Rack enkele minuten rusten, losjes afgedekt met folie. Tijdens deze rustperiode kunnen de sappen zich opnieuw verdelen, wat resulteert in een mals en sappig eindgerecht. Snijd het vlees na het rusten in mooie plakken en bestrooi ze met grof zeezout en versgemalen zwarte peper.

Welke wijn bij Iberico rack?

De juiste wijn kan de eetervaring verhogen door de smaken van het vlees aan te vullen en het algehele genot van de maaltijd te vergroten. Hier zijn enkele wijnaanbevelingen die goed passen bij het rijke en smaakvolle Iberico Rack:

  • Tempranillo: Als klassieke Spaanse druivensoort is Tempranillo een uitstekende keuze om Iberico rack te begeleiden. De medium tot volle body, rijpe fruitsmaken en gematigde tannines complementeren de rijkdom van het varkensvlees. Zoek naar Rioja of Ribera del Duero wijnen, die bekend staan om hun op Tempranillo gebaseerde blends.
  • Garnacha: Ook bekend als Grenache, deze rode druivensoort biedt fruitige smaken, gematigde tannines en een zacht mondgevoel. Deze wijn gaat goed samen met de sappige en licht zoete smaken van Iberico rack. Ga op zoek naar Garnacha wijnen uit Spanje of de Rhône vallei in Frankrijk.
  • Syrah/Shiraz: Syrah of Shiraz wijnen met hun gedurfde smaken, donker fruit en peperige kruiden kunnen uitstekend samengaan met Iberico rack. De rijkdom en complexiteit van deze wijnen kunnen goed tegen het smaakvolle en vette vlees. Zoek naar voorbeelden uit regio's als de Rhônevallei in Frankrijk, Australië of Californië.

Uiteindelijk speelt je persoonlijke voorkeur een belangrijke rol bij de wijnkeuze, dus voel je vrij om te experimenteren en verschillende wijngebieden en druivensoorten te verkennen.

Iberico rack kopen? Bestel deze bij The Meatlovers 

Iberico Rack perfect bereiden vereist aandacht voor detail en een passie voor culinaire hoogstandjes. Met de kamado als jouw vertrouwde metgezel kun je het volledige potentieel van dit lekkere stuk varkensvlees benutten. Door deze stappen te volgen, krijg je een prachtig gegaard Iberico Rack dat jouw gasten zal imponeren. Dus, waarom koop je jouw Iberico Rack niet bij The Meatlovers? Bereid je voor op elke hap en geniet van een onvergetelijke eetervaring. Bon appétit!